Solid Edge 2020 – ott lenni a főpróbán

Minden év tavasza arról szól, hogy a Solid Edge fejlesztői lehetőséget biztosítanak arra, hogy a viszonteladók betekintést nyerjenek a legújabb, ebbe az esteben a 2020-as verzióba. Ez az egy hetes amerikai túra pont jó arra is, hogy a magyar felhasználók igényeit, gondolkodásmódját a fejlesztők is megismerhessék testközelből.

 

A Solid Edge új otthona

Huntsville egybeforrt a Solid Edge-vel. Persze itt számos más nagyvállalat talált otthont magának, olyanok mint a Boeing, de van itt a NASA-nak is központja. 20 év után azonban a fejlesztői gárda elköltözött a régi irodaházból egy teljesen újba, ahogy ők mondják egy brand new office-ba. Ezt tekinthetjük jelképesen annak, hogy egy nagy korszak lezárult és egy teljesen új következik, amely a felhasználókat is előnyösen fogja érinteni.

SE2020_training_USA_3

Az iroda birtokbavételé februárban történt és azóta be is lakták, a képzésre érkezőket úgy fogadták, mintha mindig is itt dolgoztak volna. A 2017-es Mentor Graphics-os felvásárlásnak köszönhetően új piacra tud belépni a Siemens, de optimalizálhatóak az erőforrások is. Ennek jegyében már nemcsak a Solid Edge fejlesztői csapata dolgozik az irodaházban, hanem a jobb szinergia érdekében a Mentor csapatának egy része is ugyanott kapott helyet.

 

Solid Edge, a teljes átalakulás

Visszagondolva 10-15 évet vagy még többet is egy teljesen más Solid Edge szoftvert ismerhettünk meg. Minden szinten szerényebb képességekkel rendelkezett, de már akkor is ki tudta elégíteni az igényeket. Ezzel szemben ha csak két verzióra tekintünk vissza – ami a Solid Edge ST10-et jelenti –, akkor már egy kibővített funkcionalitást és új alkalmazásokat láthattunk. Az idén megjelenő verzió azonban már ennél is tovább megy és a két évvel ezelőtti portfólió újabb családtagokat fog kapni, ami szorosan kapcsolódik a felhasználói igényekhez és a fejlesztői elképzelésekhez.

Solid Edge 2019
Solid Edge 2019

Azonban a Solid Edge 2020-as verzió nemcsak a nevében, de képességeiben is a jövőbe tekint, ez látható a portfólión is. Azonban van egy nagyon fontos változás. Az elmúlt 2 év arról is szólt, hogy egy új, felhasználói igényeken alapuló termékpaletta jöjjön létre, amely minden porcikájában az ügyfelek érdekeit szolgálja. Ez volt talán az oka, hogy a Solid Edge valamennyire a háttérbe szorult, így limitáltan érkeztek azok az újdonságok, amelyek a korábbi években már megszokottak voltak. De idén ez már máshogy van, mert a Solid Edge 2020 ismét a felhasználók valós problémáját hivatott megoldani, mindemellett a portfólió is gyarapodni fog.

SE2020_training_USA_4
Solid Edge 2020 portfólió. A Bejelentés webinaron megtudhatjátok mit takartam ki!

 

Solid Edge 2020 – A másik oldalon ülve

Olykor az Enterprise Group – PLM üzletágának kollégái is képzéseken vesznek részt azért, hogy a legteljesebb tudásanyagot lehessen átadni az ügyfeleknek. Ez az ami igazán hajtja az SE csapatot és az, hogy képviselni tudják a felhasználóikat, amolyan “tier 1-es” beszállítók legyenek mindkét irányba.

Az Enterprise Group idén is egyedüli magyar viszonteladóként május 20-24. között vett részt a fejlesztők által szervezett újdonságok képzésen.

SE2020_training_USA_1

Egy ilyen tréning arra is jó, hogy testközelből kipróbálhassa mindenki az új verziót, de arra is tökéletes, hogy tapasztalataikat megosszák a képzésen résztvevők. Minden országban más és más a kihívás. Megtudtuk, hogy Mexikóban küzdenek azzal, hogy a versenytársak sokkal elterjedtebbek, mint a Solid Edge, de például Hollandiában nagyon sok a Creo Direct (korábban CoCreate) felhasználó, amelyek valószínűleg a Pro/Desktop sorsra fognak jutni.

A képzés menete hasonló azokhoz, amit az Enterprise Group PLM üzletága tart ügyfeleinek, a fő különbség az, hogy itt minden egyes témakört külön-külön előadó tart, mutat be. A másik megjegyzendő eltérés, hogy itt 4-5 nap áll rendelkezésre, így nem kell olyan lendületesen tartani a képzést.

A Solid Edge 2020 jelenleg NDA alatt áll, így konkrétumot nem lehet megemlíteni, de irányokról azért beszélhetünk. A Parasolid geometriai kernelnek köszönhetően ebben a verzióban is tovább halványodik a határ a hálómodellek és a B-rep geometriák kezelése között. Már nagyon régóta elérhető a Simply Motion, ez most új köntösbe fog bújni és a felhasználók egy részét növelt funkcionalitással támogatja a napi tervezési folyamatokban. A modellezés területén is hasznos újdonságokat ismerhetnek meg majd a felhasználók, a lemezalkatrész környezet szerelmeseinek is kijut a jóból. Az adatok mellett sem lehet elmenni szó nélkül – miután ezek képezik a vállalat know-how-ját –, ezek kezelése, megkeresése a Teamcenterben további lehetőségeket biztosít majd.

Nincs képzés kikapcsolódás és kapcsolatépítés nélkül, így idén is a Yellowhammer sörfőzde adott otthont a nagyívű szakmai beszélgetéseknek.

SE2020_training_USA_2

 

Konklúzió

A közeljövőben bejelentésre kerülő Solid Edge 2020-as portfólió fejlesztései a felhasználói igényeket tükrözik. Ugyanakkor új lehetőségeket is nyitnak, hisz egy új termék megtervezése sokkal komplexebb igények mentén történik, mint korábban. A fejlesztőkkel kialakított évtizedes jó kapcsolat garancia arra, hogy a Solid Edge felhasználók érdekeit valóban tudja képviselni az Enterprise Group.

 

Vegyen részt a Solid Edge 2020 Bejelentés webinarok egyikén!

Ügyféltámogatási vezető, szakterületei a gépészeti tervezőrendszerek (kiemelten a Solid Edge) és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások szakmai támogatása. Egyetemi tanulmányai alatt találkozott a 2D-s számítógépes rajzolással, majd később egy nehezen használható CAD szoftverrel, amitől szabadulni akart minden áron. Az élet úgy hozta, hogy az egyetemen találkozott egy lánnyal (későbbi felesége), aki Solid Edge-t tanult így általa ismerkedett meg a programmal. Tanulmányai után pénznyerő automatákat terveztett 2007-ig, majd ekkor váltott, és Solid Edge terméktámogató mérnökként folytatta pályafutását. A 2012-es változások hatására ügyféltámogató mérnök pozícióba lépett be az Enterprise Group – PLM üzletágába, ahol a szoftverek mellett az ügyfelekre is jobban fókuszál. A Solid Edge ügyféltámogatási csapatát 2015-től vezeti, kollégáival az a céljuk, hogy minél több elégedett ügyfelet tudhassanak a soraikban. Feladatköre a kollégái szakmai koordinálása, az értékesítési folyamat segítése, bemutatók tartása, új technológiák felkutatása és implementálása, valamint szakmai együttműködés a fejlesztőkkel. Hisz a folyamatos tanulás fontosságában, a privát szakmai blogján (solidedgest.wordpress.com) a következő gondolat szerepel Henry Fordtól:
“Akárki, aki abbahagyja a tanulást, öreg, legyen bár 20 vagy 80 éves. Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad. Az élet legnagyobb dolga az, hogy az eszedet fiatalon tartsd.” Az ügyfeleitől ő is sokat tanul, minden nap egy új lehetőség a tudás megszerzésére és továbbadására. Az elmúlt évtizedben számtalan barátot köszönhet a Solid Edge-nek Szegedtől Győrig vagy az Egyesült Államoktól Indián át Új-Zélandig.

A szerző további cikkei »

Archívum