SOLID EDGE 2021 – INTELLIGENCIA A TERVEZÉSBEN

A Siemens Digital Industry Software hagyományaihoz hűen idén is nyáron jelentette be a Solid Edge legújabb, 2021-es verzióját, amely szeptemberben lesz elérhető a felhasználók számára. A vírushelyzet sem hátráltatta a fejlesztéseket, amelyek kiterjednek az egész portfólióra. Így a mechanikai tervezéstől kezdve minden portfólió elem komoly, felhasználói igényeken alapuló fejlesztéseken esett át. 

Tekintsünk is át az új verziót, hogy milyen változások vannak benne. Azonban sokszor örülni kell annak is, ha nem nyúlnak valamihez a szoftverfejlesztő cégek. Így van ez ebben az estben is, mert a licenszelés továbbra is a felhasználói igényeken alapulóan lehet vásárolt öröklicensz szoftverkövetéssel vagy anélkül, de lehetőség van rövid és hosszú távú bérletre is. Tapasztalataink alapján Magyarországon továbbra is a megvásárolt öröklicensz a legnépszerűbb, hisz így a felhasználók tulajdonába kerül a szoftver, csökkentve kitettségüket.

Solid Edge 2021 – Mechanikai tervezés

Minden évben itt jelennek meg a legnagyobb fejlesztések miután a felhasználók ezen a területre alkalmazzák leginkább a Solid Edge-t. A mesterséges intelligencián (AI) alapuló felhasználói felületnek köszönhetően a szoftver igyekszik kitalálni a tervező következő lépéseit és javasolni fog parancsokat.  A 2021-es verzió egy merőben új felületmodellezési eljárással segíti a felhasználókat. Ezzel a Subdivison alapú módszerrel szabadformájú felületek, testek hozhatóak létre lényegesen egyszerűbben, mintha a hagyományos, görbe alapú felületekkel dolgoznánk. A lemezalkatrész környezet idén sem maradt érintetlen, így az Összetett élhajlítás parancs használatával komplexebb alkatrészek modellezhetők le kevesebb lépésből. Folyamatosan fejlesztik a Reverse Engineering modult is, amely az új algoritmuson keresztül sokkal gyorsabban hajtja végre a műveleteket, mint korábban. A hálómodellből (stl, obj) visszaépített B-rep geometriára Eltérés vizsgálat futtatható annak érdekében, hogy összehasonlítsuk a kiinduló geometriát a végeredménnyel.  A 3D nyomtatás támogatása is további fejlesztéseken esett át, így összetett vizsgálat futtatható a megtervezett alkatrész validálására.

Solid Edge 2021 mechnaikai tervezés

A szerelés környezetben felhasználható beágyazott komponensek nem rendelkeznek külső hivatkozással, így könnyebben kezelhetőek a beszállítói alkatrészek fájlrendszerben és Teamcenterben egyaránt. A Solid Edge nagy szereléseket már korábban is jól kezelt köszönve az aktív és inaktív alkatrészhasználatnak. Ettől a verziótól kezdve az inaktív alkatrésszel is végezhetőek műveletek, lehet hozzájuk kényszerezni, méretezni segítve az egyszerűbb szoftverhasználatot. Mostantól kezdve több alkatrész, alkatrészcsoport is bemásolható egy már meglévő szerelésbe. Úgy, hogy a szoftver figyeli és alkalmazza a már meglévő kényszereket az új dokumentumban is. A CADENAS által fejlesztett 3DFind.it webes alkatrészkatalógushoz közvetlen interfészen keresztül tud kapcsolódni a Solid Edge. Így kevesebb lépésből építhető be egy kereskedelmi tétel. A tartószerkezet tervezésnél mostantól megadható hegesztési hézag, de végzárókat is létre lehet hozni, hogy minden igényt kielégítő tartószerkezeteket tervezhessenek a felhasználók. Ahogy már megszoktuk a fejlesztések kiterjednek az apró kényelmi funkcióktól kezdve a komplett modulokig.

Solid Edge 2021 mechnaikai tervezés

Solid Edge 2021 – Elektromos tervezés

Az elektromos tervezőcsomagban erős- és gyengeáramú tervek hozhatóak létre és összekapcsolhatóak a mechanikai tervekkel. Az új paneldizájn lehetőségnek köszönhetően egyszerűen lehet komplett huzalozási ábrákat létrehozni és azokat szimulálni. A mechanikai terveken belül egyszerűen megadható a vezetékek útvonala az új Útvonal felületen parancson keresztül az így létrejövő valós vezetékinformációk visszavezetésre kerülnek az elektromos tervekbe. A Solid Edge Electrical ezen verziója már rendelkezik a Teamcenter integrációval, így az elektromos tervek is PDM/PLM rendszerben tárolhatóak. A PCB Collaboration mostantól alkalmas a versenytársak NYÁK tervező szoftveréből származó szabványos IDX fájlok megnyitására is.

Solid Edge 2021 elektromos tervezés

Solid Edge Szimuláció

Az új verzióban készített mechanikai tervek végeselemes vizsgálata összekapcsolható a FLOEFD for Solid Edge áramlástani vizsgálattal, így az itt eredményül kapott hőmérséklet és nyomásértékek közvetlenül felhasználhatóak kapcsolt feladatok megoldásához. Az anyagtáblázatban külön színnel jelöli a Solid Edge Simulation azokat az anyagjellemzőket, amelyek nélkül nem fut le a végeselemes analízis és külön színnel azokat, amelyek a kiértékeléshez szükségesek. Az eredmények vonal mentén való lekérdezése sokat segíthet a végeselemes vizsgálat eredményeinek megfelelő kiértékelésében, míg az egyszerű modell letiltás a különböző vizsgálati variációk létrehozásában.

Solid Edge 2021 szimuláció

Solid Edge 2021 – Adatkezelés, Teamcenter integráció

Napjaink egyik legnagyobb kihívása az adatok kezelése és azok információvá való átalakítása. Fájlrendszer alapon a Solid Edge már verziók óta biztosítja a beépített adatkezelést, amely lehetővé teszi az attribútum alapú keresést. Egy új keresési lehetőség lesz elérhető azon felhasználóknak, akik a saját modelljeik között alakzat vagy kialakítás alapján szeretnék megtalálni a tervnek leginkább megfelelő alkatrészt. Ezzel a megoldással elkerülhetőek a felesleges geometriai duplikációk, így költségmegtakarítást eredményezhet. A Teamcenter integrációban bemutatkozó koncepcionális munkaterület egy új lehetőség a tervezési fantázia szabadjára engedésének. Miután az elképzelés a megfelelő fázisba került elég csak akkor feltölteni a Teamcenterbe, így felesleges adatoktól és tervezési zsákutcáktól megkímélhető az adatbázis. Az új Teamcenter Share felhő alapú szolgáltatás a Solid Edge Portál kiváltására jött létre, melynek lényege, hogy nagyobb funkcionalitással bír és automatikus szinkronizációra képes a számítógépen tárolt adatokkal.

Solid Edge 2021 adatkezelés

További fejlesztések

Nagyon hosszú listát kellene még itt felsorolni a portfólió alapú fejlesztésekkel kapcsolatban. A modell alapú termékinformációs modul segítségével néhány gombnyomáson keresztül rajz nélküli gyártási dokumentáció készíthető. A Solid Edge 2D Nesting szét tudja válogatni anyagvastagság és anyagminőség függvényében a lemezalkatrészeket és ezalapján készíti el a táblakiosztást. A Solid Edge Technical Publication működése is sokkal gyorsabb lett, így hamarabb és egyszerűbben készíthető el az interaktív szerelési utasítás.

A Solid Edge fejlesztői odafigyelnek a felhasználók visszajelzéseire, ezért is látható az, hogy nem akarják erőszakosan a felhő alapú megoldások irányába tolni őket. Ugyanakkor lehetőséget biztosítanak azoknak, akik érdeklődnek ezen technológiák felhasználása iránt.

Ami jó hír mindenkinek, hogy a Solid Edge Community Edition otthoni használatra ingyenesen elérhető időkorlát nélkül, csupán regisztrálni kell és telepíteni a szoftvert.

Az Enterprise Group – PLM üzletága minden évben nagy hangsúlyt fektet az új verzió bevezetésére, így idén is szeptember végétől elindulnak a Solid Edge 2021 újdonságok konzultációk.

 

További információk:

Solid Edge 2021 – Intelligencia a tervezésben (webinar)

Blog.eplm.hu

 

Ügyféltámogatási vezető, szakterületei a gépészeti tervezőrendszerek (kiemelten a Solid Edge) és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások szakmai támogatása. Egyetemi tanulmányai alatt találkozott a 2D-s számítógépes rajzolással, majd később egy nehezen használható CAD szoftverrel, amitől szabadulni akart minden áron. Az élet úgy hozta, hogy az egyetemen találkozott egy lánnyal (későbbi felesége), aki Solid Edge-t tanult így általa ismerkedett meg a programmal. Tanulmányai után pénznyerő automatákat terveztett 2007-ig, majd ekkor váltott, és Solid Edge terméktámogató mérnökként folytatta pályafutását. A 2012-es változások hatására ügyféltámogató mérnök pozícióba lépett be az Enterprise Group – PLM üzletágába, ahol a szoftverek mellett az ügyfelekre is jobban fókuszál. A Solid Edge ügyféltámogatási csapatát 2015-től vezeti, kollégáival az a céljuk, hogy minél több elégedett ügyfelet tudhassanak a soraikban. Feladatköre a kollégái szakmai koordinálása, az értékesítési folyamat segítése, bemutatók tartása, új technológiák felkutatása és implementálása, valamint szakmai együttműködés a fejlesztőkkel. Hisz a folyamatos tanulás fontosságában, a privát szakmai blogján (solidedgest.wordpress.com) a következő gondolat szerepel Henry Fordtól:
“Akárki, aki abbahagyja a tanulást, öreg, legyen bár 20 vagy 80 éves. Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad. Az élet legnagyobb dolga az, hogy az eszedet fiatalon tartsd.” Az ügyfeleitől ő is sokat tanul, minden nap egy új lehetőség a tudás megszerzésére és továbbadására. Az elmúlt évtizedben számtalan barátot köszönhet a Solid Edge-nek Szegedtől Győrig vagy az Egyesült Államoktól Indián át Új-Zélandig.

A szerző további cikkei »

Archívum