Solid Edge ST8 Microsoft Surface-en tervezői szemmel

Az EPLM Trends évek óta olyan CAX és IT technológiákat vonultat fel, amelyek a közeljövőben elérhetőek lesznek az ügyfelek számára, kihatva a hétköznapi munkára. A szeptemberi rendezvényen a Microsoft dominált, a felhőalapú megoldásaik mellett a Microsoft Surface-t is láthatták és élesben
kipróbálhatták az érdeklődők. Nagy Tibor, az Entra-Sys Kft. tervezőmérnöke megosztotta véleményét ez „első találkozásról”.

Nagyon vártam a találkozást a Microsoft táblagépével, ugyanis rengeteg pozitív dolgot olvastam róla az interneten. Természetesen tudtam, hogy a Solid Edge ST8 teljes mértékben támogatott ezen az eszközön, ezért kíváncsi voltam a teljesítményére is a programban. A forgalmazó nem volt szűkmarkú a géppel, mivel a legerősebb konfigurációt próbálhattam ki: Intel Core i7-4650U, 1.70 GHz (Turbo Boost, 3.3 GHz), VGA Intel HD Graphics 5000, 256 GB-os SSD, 8Gb RAM, 12” kijelző ClearType Full HD, felbontás: 2160 x 1440. Őszintén mondhatom, hogy az Intel HD 5000-es videóadapter Solid Edge-ben nyújtott teljesítményében pozitívan csalódtam, hiszen egy 1100-1200 alkatrészből álló szerelést könnyen forgatott még aktivizált állapotban is.

Surface

Alkatrész-modellezés

Ezen a ponton már megbillent a dolog, kicsit ugyanis nehézkesen sikerült modelleznem vele hagyományos és szinkron környezetben egyaránt, valahogy nem állt kézre a ceruza és a rajta található két kezelőgomb sem, de lehetséges, hogy ez csak a rövid próbának volt köszönhető. Emlékszem, mikor megvettem a Spacemouse-t, nem nagyon boldogultam vele és kidobott pénznek éreztem, bezzeg most! A kezem teljesen hozzászokott a használatához, és imádom.

Konklúzió

Lehet vele tervezni, de szerintem elengedhetetlen hozzá az egér és a billentyűzet, továbbá egy minimum 22”-os monitor Full HD felbontással. A hardver közepes szerelésekkel simán elboldogul, persze nagyobb szerelésekkel dolgozó mérnököknek szerintem jobb választás egy mobil munkaállomás.

Azonban ügyvezető urak, itt a tökéletes gép a mindennapi munkához. Miért? A kérdés jogos, de van rá válaszom! Mindössze egy Solid Edge Viewert kell a gépre telepíteni, és már mehetünk is tervzsűrikre, lehet rajta mutogatni a renderelt képeket, a telepített gyártósori layoutokat, a kis gép biztosan bírni fogja a gyűrődést. És ha valakinek nem elég a Viewer, akkor nyugodt szívvel feltelepíthet rá egy Solid Edge ST8-at, és persze az 1 éves Office 365-ről se feledkezzünk meg.

A mérnököknek inkább egy asztali vagy mobil workstationt javaslok, ma már ugyanis azt is vásárolhatunk elérhető áron, míg a Surface ára a hazai boltokban 390 és 420 ezer Ft környékén található.

 

Ügyféltámogatási vezető, szakterületei a gépészeti tervezőrendszerek (kiemelten a Solid Edge) és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások szakmai támogatása. Egyetemi tanulmányai alatt találkozott a 2D-s számítógépes rajzolással, majd később egy nehezen használható CAD szoftverrel, amitől szabadulni akart minden áron. Az élet úgy hozta, hogy az egyetemen találkozott egy lánnyal (későbbi felesége), aki Solid Edge-t tanult így általa ismerkedett meg a programmal. Tanulmányai után pénznyerő automatákat terveztett 2007-ig, majd ekkor váltott, és Solid Edge terméktámogató mérnökként folytatta pályafutását. A 2012-es változások hatására ügyféltámogató mérnök pozícióba lépett be az Enterprise Group – PLM üzletágába, ahol a szoftverek mellett az ügyfelekre is jobban fókuszál. A Solid Edge ügyféltámogatási csapatát 2015-től vezeti, kollégáival az a céljuk, hogy minél több elégedett ügyfelet tudhassanak a soraikban. Feladatköre a kollégái szakmai koordinálása, az értékesítési folyamat segítése, bemutatók tartása, új technológiák felkutatása és implementálása, valamint szakmai együttműködés a fejlesztőkkel. Hisz a folyamatos tanulás fontosságában, a privát szakmai blogján (solidedgest.wordpress.com) a következő gondolat szerepel Henry Fordtól:
“Akárki, aki abbahagyja a tanulást, öreg, legyen bár 20 vagy 80 éves. Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad. Az élet legnagyobb dolga az, hogy az eszedet fiatalon tartsd.” Az ügyfeleitől ő is sokat tanul, minden nap egy új lehetőség a tudás megszerzésére és továbbadására. Az elmúlt évtizedben számtalan barátot köszönhet a Solid Edge-nek Szegedtől Győrig vagy az Egyesült Államoktól Indián át Új-Zélandig.

A szerző további cikkei »

Archívum