Blog

Solid Edge Tippek Trükkök No.25.

Mire gondolok, ha azt állítom, hogy a Solid Edge rengeteg információt és segítséget nem írásos formában oszt meg velünk? Akkor, milyen formában?

1. Mennyit számít a “kinézet”

A színeket a Solid Edge kommunikációs eszközként használja, hogy segítse az elemek láthatóságát és módosítását. A színeket az elem állapota vagy típusa alapján rendeli hozzá az objektumokhoz. Vegyünk példának a vezető és vezetett méretekhez rendelt színek, eltérőek, ezzel jelezve, hogy másként viselkednek a tervezésben.

A színek használata a Solid Edge-ben számos módon eltér a hagyományos (A)CAD-szoftverektől. Sok rendszer megengedi, hogy minden elemhez olyan színt rendeljünk, amilyet akarunk. Ezek a hozzárendelések az adott dokumentumra vonatkoznak. Ez hátrány, amikor a dokumentumot több felhasználó kezeli, és nincs következetes rendszer a színek használatában. Mivel a színek hozzárendelése az SE-ben az elem állapota vagy típusa alapján történik, nem kell ellenőriznünk, hogy a megfelelő szín legyen aktív az elemek elhelyezése előtt. 🙂

Mindegyik dokumentumban azonos színséma jelenik meg, attól függetlenül, hogy mi készítettük az adott dokumentumot, vagy valaki mástól kaptuk. Ez sok időt takarít meg, mivel a saját színbeállításainkat ismerjük így otthonosan mozoghatunk mások által tervezett modellekben is.

A színséma beállítása pofon egyszerű:

clip_image002

Használhatjuk a Solid Edge-be integrált Színsémákat vagy akár létrehozhatunk egyet a saját ízlésünkre is.

Mivel a színsémák környezetenként változnak, ezért mutatok még egy dolgot rajz környezetben, ami a gyerekkoromat idézi fel bennem.

clip_image004

 

2. Félmetszet-félnézet

Nemrég találkoztam azzal az állítással, hogy a Solid Edge-ben lehetetlen félmetszet-félnézetet készíteni. Szerintetek is az?

Nem, hogy lehetetlen de ahogy megszokhattátok több lehetőségünk is van a kihívás teljesítésére. Most egy olyan megoldást mutatok, ahol ez a nézet a gyártandó alkatrészt egész életében elkíséri, tehát a félmetszet-félnézetet a 3D-s modellen hozom létre.

Ehhez a PMI fülön található Metszet parancs lesz segítségemre, amit hagyományos és szinkron környezetben is elérhetünk.

clip_image006

A metszethez szükséges profil létrehozása után lehetséges megadni, hogy a profilhoz képest melyik irányba távolítjuk el az anyagot.

clip_image008

Az elölnézet elfogadása után elkészítettük a félmetszet-félnézetet.

A Metszet parancs segítségével bármilyen profilú metszetet létrehozhatunk sőt egy modellen belül akár többet is. Az elkészült metszetek beépülnek a modelltörténetbe ahol tudunk köztük váltani vagy akár visszatérhetünk az alap állapotra.

clip_image010

Ha szeretnénk rajzon is megjeleníteni a félmetszet-félnézetet, nagyon egyszerű dolgunk van, hiszen, ha Rajzot készítünk az aktuális modellből és letesszük a számunkra megfelelő nézetet, akkor már csak egy lépés választ el minket a teljes megoldástól. Amit a rajznézeten jobb klikkel kattintva a nézet Tulajdonságain belül a Metszetek fülön határozhatunk meg. Itt adható meg, hogy frissítés után a modellből melyik metszet jelenjen meg a rajzon.

 

3. ST9

Még mindig van a tarsolyomban ST9-es újdonság hiszen a fejlesztők bőven elláttak minket jobbnál-jobb lehetőségekkel.

Fél éve használjuk az ST9-et és már remegő kézzel várjuk mit fog hozni az ST10. Szűcs Imre kollégám, aki valóban közel áll a tűzhöz és fejlesztőkhöz nemrég írt egy kis ízelítőt, amit ajánlok a figyelmetekbe.

Térjünk vissza a jelenbe. Az Alkatrészfestő parancs kapott egy új opciót, aminek használatával rengeteg időt takaríthatunk meg.

clip_image013
A Stílusok megtartása és a Test opciót használva elérhetjük, hogy a test színétől eltérő színű felületeket megtartjuk.

clip_image015

clip_image017

A Stílusok eltávolítása parancs az összes korábban alkalmazott színezett felületet felülírja.

Ezen opció segítségével egy importált Parasolid testről is eltávolíthatók a felesleges színek.

clip_image019

Új hozzászólások

Archívum