Solid Edge tippek trükkök No.7

Blog

Solid Edge tippek trükkök No.7

Veres Tibi kollégám ma reggel egy kedves robottal fogadott minket, ami Radan-nal készült, 99%-ban lemezalkatrészből. Ezen felbuzdulva ma a Tippek Trükkök rovatban “lemezelni” fogunk.

1. Lemezalkatrészek pontos terítékképzése!

Fontos a pontos terítékképzés, hiszen a lemezalkatrészek gyárthatóságának ez az egyik alap feltétele. Ehhez szükséges a semleges szál tényező pontos meghatározása. Bizonyára jól ismeritek a képletet, ha szeretnéd a tudásodat felfrissíteni, akkor a Solid Edge súgóban (F1) megtalálod a számítás menetét! Viszont a matematikai úton történő egzakt meghatározás a gyakorlatban nem kivitelezhető, hiszen a tényező minden esetbe függ: az anyagminőségtől, lemezvastagságtól és a hajlítási technológiától. Ezek miatt a semleges szál tényező meghatározása tapasztalati úton történik.

Azért hogy időt és kidobott anyagot, ezáltal pénzt spóroljunk a Solid Edge lehetőséget nyújt számunkra hogy a mérésből kapott eredményeket anyagminőségenként egy Excel táblázatban összegyűjtsük ez a táblázat alapértelmezetten C:\Program Files\Solid Edge ST8\Preferences mappában található ‘Gagetable’ néven. Később teríték készítésnél a Solid Edge ezt a táblázatot használja, így nem kell attól tartanunk hogy elfelejtettük átírni a semleges szál tényezőt.

0701

 

Fontos továbbá, hogy a táblázatot a saját adatainkkal töltsük ki és a lemezsablonba az anyag beállításánál, hogy Excel fájt használunk. Ez a fájl lehet egy központi szervergépen tárolva, amit minden felhasználó elér!

 

0702

 

2. Hajlítási értékek irányok megjelenítése rajzon!

Valamilyen úton-módon elkészítettük a terítékét az alkatrésznek, akkor az esetek többségében a következő lépés a mindenki által kedvelt rajzdokumentáció készítésSmile. A pontos teríték mellett fontos a hajlítási adok feltüntetése is. Amire automatikus módon is van lehetőségünk. A hajlítási tábla segítségével. Fontos a táblázat a hajlítás létrehozásának sorrendje alapján jön létre, ami átrendezhető a gyárthatóság érdekében!

 

0703

 

Múlt héten, egy konzultáció során találkoztam azzal az igénnyel, hogy nem a sorszámot szeretné a tervező feltüntetni a hajlítási középvonalon, hanem a hozzá tartozó értékeket. Természetesen a Solid Edge erre is nyújt lehetőséget. A szöveges mutatóvonallal a megfelelő hajlításra kell kattintanunk!

 

0704

Az eredmény:

 

0705

 

3. Méretek finomítása!

 

Terítékünket gyorsan elláthatjuk a fontos méretekkel akár az automatikus koordináta méretezéssel akár a kézivel. Viszont a legtöbb esetben a méretek orientációja problémát okozhat. Használhatjuk az gyalogmódszert miszerint az ALT gomb segítségével megtöröm a méretsegédvonalat.

 

0706

A töréspont elhelyezése történhet automatikusan is ehhez a következő beállításokat kell alkalmaznunk:

0707

Ha a helyzetnél merőleges opciót használunk sokkal átláthatóbb eredményt kapunk.

0708

 

+1: Az EPLM ADD ON CENTER segítségével lehetőségünk van egy kattintással PDF,DWG és DXF fájl mentésére!

 

Új hozzászólások

Archívum

https://blog.eplm.hu/wp-content/themes/eplm/images/logo-grayscale.png" alt="" />