Szimultán 5-tengyelyes marás Mach3-mal?!? Naná!

A Mach3-as vezérlés sokak számára a hobbi CNC-esek világából lehet ismerős, ami az ISO G-kódos programnyelven alapul. A legfőbb előnye talán, hogy egy PC-re telepítve, s a szerszámgépre a megfelelő hajtások és vezető elemek elhelyezésével, NC-síthetőek akár a hagyományos vagy a régi gépek is. Így eredményül egy hatékony és gazdaságos vezérlővel rendelkező CNC gépet lehet előállítani. A vezérlés képes kezelni mind a lineáris, mind a forgó tengelyeket.
Részletesebb információk a vezérlésről.

A modern vezérlők számos beépített ciklussal és a párbeszédes programozási felülettel könnyítik meg a gépen történő programozást. A beépített ciklusok egy része, egyszerű mozgásokkal is leírható, de a hétköznapi felhasználás megkönnyítéséhez összefoglalták őket egy-egy ciklusba, amik a főbb paraméterek segítségével, jól kontrollálhatóak. Ilyenek például a fúró- vagy a kontúr megmunkáló ciklusok. A beépített ciklusok másik csoportja, a komoly háttér számításokat igénylő feladatok elvégzését tudatja a vezérlővel, hogy a felhasználóknak ne kelljen állandó makró hívással programozni és átszámoltatni az általuk írt programokban szereplő értékeket. Ezek például a teljesség igénye nélkül: a hossz- vagy sugár korrekció, illetve a nagysebességű üzemmód.
A fenti linken található G-kód listát megtekintve, látható, hogy a 3-tengelyes megmunkálás esetén felmerülő igényeket ez a vezérlés is képes kielégíteni, de mi a helyzet, hogy ha emelni szeretnénk a megmunkálásunk dimenziószámát, s a rendszerbe becsempészünk két forgó tengelyt. Itt jellemzően két fő esetet különbözetünk meg:

  • A 3+2 tengelyes vagy 3,5 D-s megmunkálás: A hatékonyabb megmunkálás érdekében, a munkadarabunk vonatkoztatási rendszerét (koordináta-rendszer) el kell tolnunk és/vagy forgatnunk a megmunkálandó geometria miatt. Mindezt azért, hogy a megoldandó feladatot képesek legyünk visszavezetni egy egyszerűbb esetre, azaz a 3-tengelyben jól bevált ciklusokat, ebben a ferde helyzetben is használni lehessen.

    g682

  • Szimultán 5-tengelyes megmunkálás: A megmunkálás során használt szerszámpályát az eredeti vonatkoztatási rendszerhez képest adjuk meg, de lehetőségünk van az adott pontokhoz például az eredeti orsóirány szöghelyzetétől eltérő  szerszámtengely irányultságot is definiálni. Ezt a módot legtöbbször a forgácsolási körülmények javítása miatt, vagy a nehezen hozzáférhető helyek megmunkálásánál, esetleg a megmunkálandó geometria sajátosságából fakadóan, a gyártási idő csökkentése végett alkalmazzák.

    key_14_01

Ám e roppant látványos és hatékony mozgások hátterében, komoly matematikai összefüggések állnak, melyek általában opcionálisan megvásárolhatóak az adott szerszámgéphez. De ezek hiányában a több tengelyes megmunkálások kézzel történő programozása igen nehézkes válik. Sajnos a Mach3-as vezérlés G-kód készlete nem támogatja az ipari felhasználásban alkalmazott 5-tengelyes hosszkorrekció kezelését, valamint 3+2 tengelyes indexelt megmunkálást, még opcionálisan sem.

“Jó, jó. De akkor hogyan tovább?!?”

Nem győzzük hangoztatni, hogy legyen szó akár egy egyszerű megmunkálásról, vagy akár egy több tengelyes bonyolult esetről, a mai korszerű CAM-rendszerek számos olyan funkcióval rendelkeznek, melyből a felhasználók rengeteget profitálhatnak. Ha fel tudjuk mérni az igényeinket és elvárásainkat, akkor már csak a megfelelő eszközt kell megtalálni, illetve kiválasztani…
Ezt történt a Plastform Kft. esetében is, akik elsősorban a kompozit gyártással foglalkoznak. Gyártási környezetükre jellemző, hogy rengeteg nagy méretű alkatrésszel dolgoznak, melyek bonyolult, de mégis jól elhatárolható felületekkel rendelkeznek. A cég gépparkjában megtalálható két darab, fej-fej felépítésű 5-tengelyes megmunkáló központ, aminek segítségével készítik el az említett alkatrészek marásait. Fontos volt számukra, hogy a gyártás előkészítési idő ne legyen túl hosszú, valamint gépeik adottságait minél jobban ki tudják aknázni. Tömören: rövid idő alatt, jó minőségű, megbízható, akár több tengelyes szerszámpályákat tudjanak előállítani. Választásuk az Edgecam-re esett, melyben az alkatrészgyártásban már több ízben bizonyított 2…2,5D-s ciklusok, az Indexelés és a Grafikus öttengelyes ciklus nyújtotta lehetőségek le tudják fedni a megmunkálással kapcsolatos igényeiket. A jól testre szabható posztprocesszor és a szimulációs környezet segítségével, pedig kielégíthető a biztonságos és teljes funkcionalitással bíró NC-kód előállítása.
Ehhez a fent említett megmunkálási módok geometriai és matematikai összefüggéseit kellett leképezni a posztprocesszorban, melynek eredményeképpen kapunk egy, a lenti videóban is látható akár a TCP-t és az Indexelést is megvalósító 5-tengelyes megmunkáló központot Mach3 vezérléssel.

Beosztás: Ügyféltámogató mérnök
Szakterületek: CAM (Edgecam, Visi, WorkNC)

Szakmai életút:

Középiskolás koromtól tudtam, hogy a gyártás valamely területén szeretnék a későbbiekben elhelyezkedni, s a tanulmányaimat is eszerint választottam. Az egyetemi éveim alatt, a számítástechnikai szoftverek behatóbb tanulmányozása egyértelmű utat nyitott számomra az egyedi gyártás, azon belül is a szerszámgyártás felé, melynek bonyolultsága, pontossági követelményei, továbbá kreativitása azonnal megfogott. A szerszámgyártásban eltöltött 6 év után, szerettem volna jobban elmélyülni a CAD/CAM-rendszerek lehetőségeiben. Emiatt csatlakoztam 2015 márciusában az EPLM csapatához, ahol teljes mértékben kiélhetem ezen irányú érdeklődésemet. Munkám során törekszem minden problémára megoldandó feladatként tekinteni. Hiszek abban, hogy az általunk forgalmazott szoftverek és csapatunk szakmai elhivatottsága valódi megoldást nyújtanak a felhasználóink számára.

A szerző további cikkei »