Szöveg gravírozása Edgecamben

Ebben a cikkben a munkadarabokra való gravírozásról és azok elkészítéséről esik majd szó, kiegészítve bemutatóvideókkal. A gravírozásra szükségünk lehet többek között az alkatrészek egyedi azonosításához (számozásához), esetleg promóciós cél érdekében is feliratozhatjuk a munkadarabunkat. Ezekre többféle megoldást kínál az Edgecam. Kétféle videót készítettem ezek bemutatására, egyikben a sík 2D-s gravírozást, másikban pedig a vetített 3-tengelyes mozgás melletti gravírozást szeretném bemutatni a felhasználók számára, mely során 3D-s kiterjesztéssel rendelkező felületre is lehetőségünk van szöveget készíteni.

Sík felület gravírozása

Az első videóban a sík felületre való gravírozást mutatom be. Szöveget létrehozhatunk a programon belül, esetleg ha a megrendelő által kapott modell tartalmazza a gravírozandó szöveget, arra is lehetőségünk van, hogy a modellről „lelopjuk” a szöveg kontúrját. Ezekre szeretnék megoldásokat mutatni.

A programon belül kétfajta szövegtípust hozhatunk létre:

  • Vektor
  • Truetype

Vektor típusú szöveg esetén kevesebb beállítási lehetőségünk van a gravírozandó szöveg létrehozása során. Egyszerűbb gravírozandó célokra lehet hasznos, mikor inkább belső célokra szeretnénk gravírozni, és nem a szöveg kinézete a fontos, hanem az információt hordozó szöveg tartalma.

Másik típus a Truetype betűtípus esetén gyakorlatilag akkora ráhatásunk van a betűkre, mint egy szövegszerkesztő programot használnánk. Az operációs rendszerünk által feltelepített összes betűtípust beállíthatjuk, esetleg létrehozhatunk félkövér és dőlt szöveget is, stílusosabb módon tudjuk a szöveget testre szabni, majd megmunkálni.

A képen látható a szöveg létrehozására szolgáló párbeszédablak:

A szöveg elhelyezéséhez, ahogyan majd a videóban is látható lesz célszerű létrehozni téglalapot, hogy könnyebben meg tudjuk határozni, hogy hol helyezkedjen el a szövegünk az alkatrészen.

Vektor típusú szöveg gravírozásához a ’Szöveg’ parancsot tudjuk használni. Melyben kevesebb beállítási lehetőségünk van, gyakorlatilag a technológiai beállítások mellett csak a gravírozás mélységét tudjuk befolyásolni.

A Truetype szöveg létrehozásához a ’Gravírozás’ parancsot használjuk. Itt többféle megmunkálási stratégiát tudunk használni. Továbbá beállíthatjuk többek között Rá-és leállás típusát is.

A következő képen a Gravírozás parancs látható.

Az a feladat sem foghat ki rajtunk a továbbiakban, ha a megrendelő cég által elküldött modell tartalmazza már a gravírozandó szöveget, akkor az Edgecammel ezt is könnyedén meg tudjuk munkálni. Ehhez a szöveg geometriáját fel kell ismertetnünk a programmal. Kétféle módon tudjuk ezt megtenni. Egyik ilyen, ha szöveg kontúrját folytonos élekként határozzuk meg, ezzel drótvázat hozunk létre. Valamint alaksajátosságot is létrehozhatunk, ebben az esetben a parancson belül a modell típusánál az ’Alaksajátosságot’ kell választanunk.

Ezek bemutatására szolgál a következő videórészlet:

Alakos felületre történő gravírozás

A másik videóban pedig 3 tengely mentén történő gravírozásra szeretnék megoldást nyújtani. Az Edgecam program segítségével ezt egyszerűen létrehozhatjuk.

A program segítségével hullámos, alakos felületre is tudunk szöveget gravírozni. Kétfajta paranccsal, így kétféle módon tudunk így szöveget megmunkálni, mindkettőre szeretnék a videóban megoldást bemutatni.

Egyik ilyen mikor a szerszámpályát vetítjük rá az alkatrész modellünkre. Ehhez a ’Gravírozás’ parancson belül a ’Vetítés’ modell típust kell választanunk.

Másik megoldás mikor a szöveget közvetlenül vetítjük rá a felületünkre, és ezt munkáljuk meg. Ehhez a ’Horony’ parancsot szükséges használni. A stratégia kiválasztása során a 3D-t kell kiválasztanunk. Így a szerszámot 3D folytonos elemek mentén vezeti az Edgecam.

A következő képen a Horonymarás parancs látható.

Ezek bemutatására szolgál a következő videórészlet:


A teljes videók elérhetőek a szoftverkövetéssel rendelkező felhasználóink számára az ügyféltámogatási oldalunkon: https://enterprise-group.hu/plm/support

Remélem a következő videókkal segítséget tudtam nyújtani, és ezek után már gyerekmunka lesz megmunkálni a gravírozandó szöveget, és mindenki megtalálja saját magának az optimális megoldást.

 

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete az EDGECAM. Középiskolai évei után, a győri Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki Karának alapképzését végezte el, majd érezve magában még lendületet és erőt, a Budapesti Műszaki Egyetemre jelentkezett, ahol befejezte tanulmányait gépgyártástechnológiai szakirányon. Felsőoktatási tanulmányai során a gyártás világához került közelebb, és itt ismerkedett meg az EDGECAM által kínált lehetőségekkel, melyet ma már napi szinten alkalmaz munkája során is.

A szerző további cikkei »

Archívum