Távoli felügyelet: képernyő a világra bárhol és bármikor

Gondolt már rá, hogy milyen egyszerű lenne a világ bármely pontjáról figyelemmel kísérni az üzem működését? Olyan felügyeleti rendszerben dolgozni, amely nem követeli meg a folyamatos jelenlétet? Vagy egyszerűen elkészíteni a szükséges elemzéseket, függetlenül attól, hogy milyen távolságban van az üzemtől?

A digitalizáció korában a távoli elérés és a távoli gyártásfelügyelet már egyáltalán nem álom. Több gyártó is kínál speciális online platformokat, amelyek lehetővé teszik, hogy okos eszközök segítségével távolról is elérjük az üzemi események állapotjelző paramétereit.

Bárhonnan, bármikor, bárki?

Míg az első két kérdésre igen a válasz, a harmadik tényező felveti a biztonság kérdését. Ugyanis a termelési paraméterek sok esetben olyan privát információk, amelyeket nem szerencsés védelem nélkül publikálni. Ennek kivédésére számos eszköz áll rendelkezésre.

A távoli elérés megkönnyítheti az üzemi folyamatok ellenőrzését, a karbantartást és a termeléstervezést is. Azáltal, hogy a modern platformok lehetőséget adnak az okos eszközök bevonására, egyre szélesebb körben terjed el a lehetőség.

A Dolgok Internete

A távoli felügyelet egyik alapkövetelménye a megfelelő vállalati IoT rendszer kiépítése. A létrehozott hálózat az üzemen belüli kommunikációt és adatáramlást is hatékonyabbá teszi. Emellett az adatgyűjtés lehetőséget teremt a távoli felügyeletre, vagy akár beavatkozásra is.

A Dolgok Internete a digitalizáció terméke és fontossága megkérdőjelezhetetlen. Persze nem csak a felügyelet szempontjából. Gondoljunk csak egy gyártósorra, ahol szigorú taktidőket kell betartanunk. Az eszközök összehangolt munkáját az IoT rendszer vezérli, az IoT eszközök segítenek abban, hogy minden gép és termelőeszköz a megfelelő feladatot végezze a megfelelő időben.

Az IoT tehát egyfajta idegrendszer a termelésben. Összekapcsolja és irányítja a gépeket, a reakciókat, illetve adatokat továbbít.

Hogyan javítsunk meg valamit többszáz kilométerről?

Talán nem is ez a helyes kérdés, hiszen a fizikai műveletek elvégzéséhez kevés egy képernyő. Azonban a helyszínen lévő karbantartók munkáját nagyban megkönnyítheti a távolról bekapcsolódó támogató technikus segítsége. Számára az okos eszközökön keresztül eljuthatnak a diagnosztikai adatok, majd a rendelkezésre álló információk alapján meghatározhatja a szükséges karbantartási műveleteket.

Egyes gyártók azonban már ennél is tovább mentek. A távoli elérést egy biztonságos VPN kapcsolattal védve csatlakoznak az üzemi eszközökhöz. A szükséges programozási feladatokat pedig távolról végzik el az ügyfél igényei szerint. Ez a módszer hasznos lehet akkor, ha a vállalatnál helyben nem áll rendelkezésre megfelelő tudású szakember. Ugyanakkor, ha gyakran van szükség a programok változtatására, költségessé válhat ez a megoldás.

IoT és karbantartás

Az IoT rendszerek és a megfelelő csatornákkal gyűjtött adatok már önmagukban segítséget nyújthatnak a preventív karbantartásban. Míg korábban időszakos leállások során ellenőrizték a gépek és gyártóberendezések állapotát, addig napjainkban már a gépparaméterek elemzésével következtetnek a rendszer esetleges hibáira.

Ennek számos előnye van, kezdve azzal, hogy nincs szükség időszakos teljes leállásokra. A paraméterek elemzése azonban rengeteg adat összegyűjtését és kezelését igényli, amihez elengedhetetlen a hatékony IoT rendszer kiépítése és fenntartása.

Ki alkalmas a távoli felügyelet ellátására?

Természetesen az üzemvezetőnek is van lehetősége akár a nyaralás során is ellenőrizni az üzemi állapotokat. Ám mégsem ez a távoli elérés fő célja. A remote control arra ad lehetőséget, hogy szükség esetén messziről is beavatkozhassunk a termelés menetébe. Mégis szükséges, hogy a hozzáférő személyek olyan távolságban legyenek, hogy ha kell, akkor személyesen is beavatkozhassanak.

Előfordulhatnak ugyanis olyan esetek, amikor nem elég messziről meghatározni a hibát és a szükséges kezelési módot, személyes beavatkozásra is szükség van. Tehát a távoli elérés elsősorban akkor hatékony, ha a helyszínen (vagy annak közelében) tartózkodik valaki, aki mozgósítható.

Milyen hatása van a távoli elérésnek a munkaidőre?

Ahogy az imént említésre került, a távfelügyeletnek nem az a lényege, hogy a nyaraláson is a munkával foglalkozzanak az érintettek. Mégis az, hogy egyre könnyebben kapcsolódhatunk a céges ügyekhez, elmosta a munka és a magánélet között húzódó halvány válaszvonalat.

Ennek hatására fokozódik a munkával kapcsolatos stressz, az állandó készenlét növelheti az alapszorongást. Ezt elkerülendő a távfelügyeleti platformokban már meghatározhatjuk azt is, hogy mely eseményekről szeretnénk valóban értesítést kapni és mik azok a kisebb hatású események, amelyeket automatizmusok, vagy a helyszíni személyzet is orvosolhat.

Valósidejű rendszerek

A világ gyorsaságával lépést tartva megnőtt az igény a valós időben történő adattovábbításra. Ennek azonban a vezetéknélküli kapcsolatok esetén számos anyagi és technológiabeli akadálya is van. Így a távfelügyeletben is figyelembe kell venni némi késést, ami befolyásolhatja az alkalmazások körét.

Nem biztos tehát, hogy bármilyen applikáció esetén megfelelő választás a távolról ellátott ügyelet alkalmazása. Néhány esetben, főleg veszélyes anyagok kezelése és szűk taktidők alkalmazása során még ragaszkodnunk kell a személyes felügyelethez is.

Persze az üzemen belüli adattovábbítás és a vezetékes kapcsolat jobb lehetőséget kínál a valós idejű adattovábbításra. Így az üzemben tartózkodó karbantartóknak sem kell folyamatosan a felügyelt gép vagy gyártósor mellett állniuk.

 

Konklúzió

A távoli felügyelet tehát nem csodaszer. Viszont megfelelő körültekintéssel alkalmazva lehet olyan hatásos, mint egy jól kiválasztott varázslat. Alkalmazásakor vegyük figyelembe az IoT rendszer kiépítettségét, a géppark állapotát, az alkalmazottak digitális készségeit, valamint a folyamatok tulajdonságait is.

Ezek ismeretében már bátran meghatározhatjuk, hogy milyen feladatokra használhatjuk a távoli felügyeleti rendszerünket.

Szakterület: Az ipari digitalizáció szakértőjeként, évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a világ élvonalába tartozó ipari tervezőszoftverek terén, melyek bevezetéséhez és folyamatos támogatásához professzionális csapattal rendelkezünk.

Ma már a megfelelő ipari digitalizációs folyamatokhoz az alkalmas szoftvereken, hardvereken és képzéseken túl a kreativitás is elengedhetetlen. De a legjobb kreatív elmék számára is egy komplett digitális tervezési platform nyitja csak meg az alkotás valódi szabadságát. Az ipari digitalizáció hatékony vállalati bevezetése ember, gép és szoftver komplex együttműködéseként jön létre, amelynek összehangolása komoly szakértelmet igényel.

 

A szerző további cikkei »

Archívum