Többet egy csapásra!

Lemezalkatrészek kivágása és megmunkálása során gyakran egy igen egyszerű feladat megoldása okoz problémát a technológusoknak. Ez pedig nem más, mint a perforálás.

A perforálás egy kör vagy valamilyen sokszög mintában történő kiosztása az alkatrészen – többnyire a szellőzés elősegítésére, de gyakran csak dekorációs funkciója van. A problémát nem a kör vagy sokszög keresztmetszet adja, hanem azok mennyisége, ami elérheti akár az alkatrészenkénti ezres nagyságrendet is, és ezt még fel kell szoroznunk azzal, hogy egy táblára hány ilyen alkatrészt tudunk elhelyezni. Máris látszik a probléma, hogy egyenként kiütni ezeket a perforálásokat nem lenne gazdaságos. Ilyenkor a csoportszerszámok kerülnek elő, melyek osztása megegyezik a perforáláséval, vagy valamilyen eltolással/átfedéssel elő lehet állítani a kívánt furatképet vele.

    perforálás perforálás

Csoportszerszámok használatánál gyakran a szakembernek kézzel kell pozícionálni programozáskor a leütéseket, és keresni azokat a helyeket, ahol még használhatja ezt a gazdaságosan alkalmazható szerszámot, és azokat, ahol hagyományos szerszámot kell használnia.

A Radanban korábban is lehetett csoportszerszámokat létrehozni, de ezeket kézzel kellett elhelyezni az alkatrészen, az automatikus szerszámozás nem támogatta ezek használatát. A 2015-ös verziótól kezdve azonban már az automatikus szerszámozás is támogatja a csoportszerszámok használatát, és képes felismerni, hogy az alkatrészen/táblán hol lehet alkalmazni a rendelkezésre álló mintákat.

A fejlesztők nem csak arra figyeltek, hogy az egyenes mentén kiosztott mintákat ismerje fel az algoritmus, hanem az átfedéses és az eltolt minták esetében is képes erre a szoftver. Ha ugyanazzal a mintával több mátrix változatunk is van (pl.: 3×3, 5×5), akkor ezeket variálni is képes, hogy a lehető legtöbb furatot kivágja, és csak azokat az általában szélső furatokat vágja ki hagyományos egyes szerszámmal, amelyekre a csoportszerszámot nem tudja már alkalmazni. Ennek a használatához a felhasználónak nem kell semmilyen extra opciót beállítania, elég csupán ezeket a csoportszerszámokat létrehozni a szerszámtárban.

Ezzel a fejlesztéssel nem csak a technológusok munkáját gyorsítja és egyszerűsíti a Radan, hanem a gyártási folyamatokat, hiszen így még egyszerűbb és hatékonyabb a csoportszerszámok alkalmazása.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAM (Alphacam, Radan). 14 éves korában találkozott CAD szoftverrel, azóta folyamatosan használta hobby szinten, mindig az aktuális trendnek megfelelőt. Főiskola első évei alatt fordult a CAM szoftverek irányába, ami azóta is tart. 2007-től 2012-ig GraphIT Kft-nél dolgozott Edgecam és Radan terméktámogató mérnökként. 2012-től az Enterprise Communications Magyarország Kft-nél Edgecam, Radan, Alphacam terméktámogató mérnök. Pár éve már csak az Alphacam és a Radan támogatásával foglalkozik.

A szerző további cikkei »

Archívum