Új generációs hálómodellezés a Solid Edge 2019-ben!

Eltelt a nyár, remélem mindenki kipihente magát és frissen, újult erővel vág bele az év második felébe. Solid Edge fronton nincs megállás, májusban a Siemens bemutatta a legújabb Solid Edge 2019 számos újdonsággal teletűzdelt tervező programját, az újdonságokról még a nyár elején megszokott webinarok keretein belül ízelítőt adtunk azok számára, akik elsőként voltak kíváncsiak a fejlesztésekre. A továbbiakban arra törekedtünk, minél jobban megismerjük az új verziót, melyről bizton állíthatom, méltó folytatása az előd ST10-nek.

Múlt és jelen

A Siemens az elmúlt években rendkívül komoly energiákat fektetett abba, hogy folyamatosan fejlessze a hálómodellezést. Ez több fronton is megvalósult, hiszen nem csak az import fájlok, kezelhetősége változott meg, hanem az olyan új modulok is bevezetésre kerültek, mint a generatív tervezés vagy a Reverse Engineering. Eleinte örültünk, ha egyátalán be tudtunk olvasni olyan STL fájlokat, amelyeket valamilyen szimulációs eredményként, legyen az folyásanalízis esetleg generatív tervezés, vagy a méréstechnika által szereztünk be.

Tervezői nosztalgia 

Hogy ne csak a levegőbe beszéljek, elmesélek egy személyes élményt is ezzel kapcsolatban. Nem is olyan rég, még műanyag fröccsöntő szerszámtervezőként dolgoztam. Sok esetben szükség volt a különböző termékek folyásanalízisére, valamint a zsugorodás előzetes meghatározására. Végeredményben, ami a termék deformált (b) és ellendeformált (c) változatát tartalmazta, mindig STL fájlokat kaptunk. Erre azért volt szükség, hogy a fröccsöntési folyamat utáni hűlés következtében zsugorodó termékek méretei megegyezzenek a kívánalmakkal.

folyásanalízis
Folyásanalízis és a zsugoródás előzetes meghatározása

Mi is az az STL fájl? Ezt a fájlformátumot 1987-ben vezette be a 3d Systems sztereolitográfiás CAD szoftverek fájlformátumaként. Az STL fájlok csak a háromdimenziós felületi geometriát írják le, minden más jellemző adat nélkül, mint a szín textúra stb. Ami a tervezők számára kellemetlen, hogy a hálózás miatt rengeteg felületből áll és szinte lehetetlen gyorsan használható modellé alakítani.

STL fájl
STL fájl minta

Nálunk se volt ez másképp, hosszú munkaórák mentek el arra, hogy legyen egy használható mérethelyes modellünk, amivel gond nélkül tudunk tovább dolgozni. Tekinthetjük ezt a metódust fapados Reverse Engineeringnek.

A határ a csillagos ég 

Hála a fejlesztőknek, manapság számos parancs áll rendelkezésünkre a hálómodellek használatára és tervezett testek létrehozására. Itt érdemes ketté bontani a modellek kezelését.

A Solid Edge 2019 lehetővé teszi, hogy a hálózott modellekben tetszőlegesen módosítsuk a geometriát, letörölhetünk rádiuszokat, kivonhatunk és hozzáadhatunk testeket, változtathatunk a felületek dőlésszögén, vagy a személyes kedvencem: felületmodellezésben található felületcsere paranccsal egyik felületet a másikhoz igazítsunk.

A másik lehetőség, amikor a háromszögelt felületekből álló testből hagyományos 3D modellt szeretnénk létrehozni. Ebben tud segíteni a Reverse Engineering, ahol automatikus vagy manuális régió meghatározás után létre tudjuk hozni azon felületeket, amelyeket méretre szabva, összefűzve tömör testként tudunk a továbbiakban kezelni.

 

Solid Edge Facebook live

Az elmúlt hetekben több alkalommal is tartottunk a kollégákkal a Solid Edge facebook oldalán élő bejelentkezést, mely során 10 percen keresztül, általunk érdekesnek tartott témakörben mutattunk be pár olyan újdonságot, amelyek igen hasznosak lehetnek a felhasználók számára. Az általam választott téma a hálómodellezés volt, melynek részeként említésre került az egyre népszerűbb generatív tervezés és a Reverse Engineering egyaránt.

 

Zárásképp

Ne feledjétek, már lehet jelentkezni az őszi Solid Edge 2019 update tréningekre, valamint vészesen közelít október 4-e, amikor is a tavaly sikerrel debütált EPLM Trends Digital 2018-at rendezzük, ahol többek közt kiderül, kik az idei Edge kupa győztesei, helyezettjei. Aki fel szeretné frissíteni emlékezetét a tavalyi Trends eseményeit illetően, visszaolvashatja a I. II. III. blogbejegyzésünket a témával kapcsolatban!

Ügyféltámogató mérnök szakterülete Gépészmérnök. Jelenlegi munkája előtt 4 évig dolgozott konstruktőrként egy műanyag és gumi szerszámokkal tervező és gyártó cégnél.  Géptervező gépészmérnöki és műszaki menedzsment projektmérnöki diplomával rendelkezik.

A szerző további cikkei »

Archívum