VIII. Országos SOLID EDGE ÉS EDGECAM VERSENY 2020

Hagyományos verseny rendhagyó módon:

A korábbi gyakorlattól eltérő módon, webkonferencia formájában rendeztük meg április 24-én az országos diákversenyünket, ahol nemcsak a hazai intézmények, hanem a határon túli szakiskolák diákjai is vállalták a megmérettetést az egész nap tartó szakmai versenyen.

Az Enterprise Group, a hazai CAD/CAM piac meghatározó szereplőjeként kiemelt céljául tűzte ki a műszaki tanulmányokat folytató diákok tehetséggondozását, így folyamatosan nagy hangsúlyt fektetünk a közép- és felsőoktatási intézményekkel történő együttműködés kialakítására, elmélyítésére és folyamatos ápolására. Ennek középpontjában a hallgatók és az oktatók szakmai fejlődése áll, annak érdekében, hogy az ipar számára releváns és korszerű technológiákat sajátíthassanak el.

Oktatási Mentor Program a jövő generációért

„Tapasztalataink alapján az oktatási intézmények olyan megoldásokat keresnek, amelyek magyar nyelvűek, könnyen tanulhatók és az iparban széleskörűen elterjedtek. Ezért hoztuk létre az Enterprise Group Oktatási Mentor programunkat, amelynek része a Solid Edge (CAD) és az EDGECAM (CAM) megoldásainkra épülő tudás megszerzése illetve folyamatos bővítése” – hangsúlyozta Szűcs Imre, az Enterprise Group PLM ügyféltámogatási vezetője és a szakmai program vezetője. „Oktatási programunk szerves része az évente megrendezésre kerülő Solid Edge és EDGECAM országos verseny, amely jó lehetőséget nyújt arra, hogy az intézmények értékes visszajelzést kapjanak az ipar valós igényeiről és a hallgatóik felkészültségéről”.

Néhány Solid Edge pályamunka
Néhány Solid Edge pályamunka

2020 elején még senki nem gondolt arra, hogy a hagyományosan minden évben tavasszal megrendezett országos versenyünket – amelyet gépészeti tanulmányokat folytató középiskolai diákok számára tartunk – a szokásostól eltérő módon kell majd megrendeznünk áprilisban. Sajnos a vírushelyzet gyors változása arra késztetett bennünket, hogy alternatív módot találjunk a verseny lebonyolítására.

Mivel a képzőintézményekben a személyes oktatás helyett a távoktatásra tértek át csakúgy, mint ahogy a cégünk is tette ezt március elején, pár nap alatt mi is távmunkára álltunk át. Ezt a gyakorlatot követve az oktatási verseny számára is kialakítottunk egy webes platformot, amelynek segítségével a rendezvény megtarthatóvá vált.

Néhány EDGECAM pályamunka
Néhány EDGECAM pályamunka

Biztosítva a döntő zavartalan lebonyolítását előzetesen a szaktanárok véleményét is kikértük, a döntőbe került résztvevőkkel is egyeztettünk. Mivel a személyes jelenlétet mellőző környezetben és módon kellett a diákoknak bizonyítaniuk a versenyen ezért a döntő napját megelőzően egy „online főpróbát” tartottunk, ahol a már korábban biztosított információk ismeretében a hallgatók beléptek webes felületre és a versennyel kapcsolatos minden részletet, tennivalót egyeztettek a szakmai bizottsággal.

Az országos verseny döntőjének napján, április 24-én, a korábbi főpróbának köszönhetően minden gördülékenyen zajlott. A napirend ismertetése után a versenyfeladatok megoldásának 10:00 órától állhattak neki a diákok, amelyre 180 perc állt a rendelkezésükre, ennek letelte után elektronikus módon kellett elküldeniük megoldásaikat a zsűri számára.

Az eredményhirdetésre 15:30 órakor került sor, amely alapján a díjazottak listája a következőképpen alakult:

Díjazottak Solid Edge kategóriában:

  1. helyezett – ZSOLDOS NORBERT – BESZÉDES JÓZSEF MMIK
  2. helyezett – PÖRZSÖLT ÁKOS – BESZÉDES JÓZSEF MMIK
  3. helyezett – LADÁNYI KRISZTIÁN – BESZÉDES JÓZSEF MMIK

Díjazottak EDGECAM kategóriában:

  1. helyezett – Petővári Bence – Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma Szakközépiskolája és Kollégiuma
  2. helyezett – Borka Gyula – NCT Akadémia Kft
  3. helyezett – Béki Tamás – II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Mezőgazdasági, Közgazdasági, Informatikai Szakgimnázium

A verseny különdíjasa:

Solid Edge Különdíj – HEGEDŰS ISTVÁN – GÉPIPARI ÉS ELEKTROTECHNIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA

SE-EC oktatási verseny ajándékok

A verseny díjazottjai értékes tárgynyeremények tulajdonosai lettek, olyan szponzoráló vállalatoknak köszönhetően, akik saját filozófiájuk alapján is fontosnak tartják a műszaki területen tanulók támogatását. Ezúton is köszönjük!

 

Büszkék vagyunk rá, hogy az országos versenyünket médiaérdeklődés is követte; a Kossuth Rádió Határok Nélkül című műsorában a felkészítő tanárok is kifejtették véleményüket a verseny mellett. A riport ide kattintva érhető el.

Az Enterprise Group PLM szakértői csapatának küldetése, a diákok minőségi képzését, versenyeztetését célozza meg, valamint a számos pozitív visszajelzés alapján 2021 tavaszán is megtartjuk országos versenyünket, mely reményeink szerint a megszokott, személyes találkozás jegyében zajlik majd.

A verseny beszámolója meghallgatható a Kossuth Rádió – Határok nélkül c. műsor felvételén (forrás: médiaklikk.hu)

Hasznos linkek:

Solid Edge Facebook oldal

EDGECAM Facebook oldal

Archívum