Mekkora motorral mozgathatták a Birodalmi Lépegető lábait?

A mai napon a szokásos Birodalmi Lépegető modellt használom, amit a GrabCAD-ről töltöttem le.

 

A modellt mozgatni szeretném és ehhez a Kinematikai szimulációs modult fogom használni, ami az Eszközök fülről indítható.

 

 

Megnyitás után a modul automatikusan importálja a szerelési kényszereket és bekapcsolja a gravitációt. Beállítottam, hogy az analízis 10 másodpercig tartson, majd rákattintottam a Szimuláció gombra.

 

 

A következő lassított videón látható a szimuláció végeredménye:

 

 

Ebből a videóból azt tudtam meg, hogy a kényszereket átimportálta a Solid Edge Motion a szereléskörnyezetből. Jelenleg nincsen beállítva test-test ütközés, sem motorok, sem erők, így csak a testek tömege, a kényszerek és a gravitáció hatása látható a videóban. Ezt követően a könnyebb azonosításhoz a kényszerezéseket átneveztem és megnöveltem az annotációk méretét.

 

 

Ezt követően beállítottam, hogy a Csukló1 forduljon el 7,5°-ot.

 

 

Ennek a végeredménye a következő videón látható:

 

 

Ezt követően a Csukló1 és a Csukló2 elmozdulás értékeit a következőkre állítottam át.

 

 

Ennek a folyamatnak a végeredménye a következő videón látható:

 

 

Ezt követően újra módosítottam a lábakat úgy, hogy ne csak egy mozdulatot csináljanak, hanem nyújtsa is ki a lábat a Lépegető a végén. Ezekhez a következő görbéket definiáltam.

 

 

A jelenlegi állapotban a Lépegető szimulációját a következő videó mutatja:

 

 

Ezt követően hozzáadtam a Test-test érintkezést, amin belül egy 40%-os ütközési tényezőt állítottam be. (Az ütközési tényező azt írja le, hogy az ütközés során az energia hány százaléka nyelődik el.)

 

 

A Lépegető végső szimulációját a következő videó mutatja:

 

A Solid Edge Motion, azaz a Solid Edge beépülő kinematikai szimulációs modul nagyon nagy előnye, hogy a mozgási adatok lekérdezhetők. A következő ábrán a csuklókba illesztett motorok teljesítménygörbéje látható, illetve négy kijelölt pont útvonala.

 

 

A teljesítménygörbéket elemezve a motorok teljesítménye leolvasható (a tüskék a talp ütközéseinek a következményei). Az energiafogyasztáson felül, a forgó motorok nyomatékai, lineáris motorok erői, a mozgó alkatrészek elmozdulás, sebesség és gyorsulás függvényei szintén lekérdezhetők.

 

Az egész folyamat a következő videóban tekinthető meg:

 

 

 

Hivatkozások és források:

Ütközési tényező: http://www.mm.bme.hu/~csernak/kontakt/utkozes_alapok.pdf

Lépegető modell: https://grabcad.com/library/at-at-walker–1

Star Wars

Archívum