NX 2406 – 2024 nyári NX CAM újdonságok

2024 nyári CAM újdonságok

Ahogyan azt már megszokhattuk az elmúlt években, idén nyáron is megérkezett az NX újabb kiadása. NX CAM fronton kaptunk több újdonságot, fontos fejlesztést, itt a legfontosabbakat emelem ki. NX CAD témában Lukács Krisztián kollegám fog közzétenni pár értékes gondolatot.

Mennyiség vagy minőség?

Tanult kollegáim azt mondják, hogy mindkettő fontos. Így lehet ezzel a Siemens is, mert volt pár dolog amit érdemes volt javítani, és jött egy pár olyan új funkció ami értékes lehet ez ügyfeleknek. Ahogy azt már megszokhattuk nyáron a kicsit kevesebb CAM-es dolgot a rengeteg CAD fejlesztés ellensúlyozza, ezzel ellentétben a téli kiadásoknál ez fordítva van. A 2024 nyári CAM újdonságok esetében gondoltam leírom itt is amiről később a videókban szó van, merthogy a részletekben is vannak kisördögök.

Bemutató modellnek készítettem egy focilabdára hasonlító testet, amit érdekes szerszámpályákkal munkáltam meg. Nagyon látványos és időszerű a választás, lévén a focirajongók most az EB és a továbbjutás lázában égnek.

Szimuláció helyett SMKS ?

Az első és a számomra legjobbnak tűnő fejlesztés a “Display Tool in Machine” nevet viseli. Részletesebben: Ahhoz, hogy egy gyorsan ránézzünk, hogy az adott pálya pontban hogy áll a gépünk, már nem kell átmenni szimulációs környezetbe. Elég egy olyan gépmodell ami elég “smart” ehhez a funkcióhoz. Ezeket a posthub-ról le lehet tölteni. Ezek a gépmodellek/posztprocesszorok az SMKS (smart machine kit solution) jelöléssel vannak ellátva. Persze ez a funkció nem helyettesíti az ütközéses gépszimulációt, pláne nem a CNC kód szimulációt. De egy gyors ránézésre megfelelő.

 

“Egy gombos” furatmegmunkálási automatizmus

Ha az alakelem alapú megmunkálásban gondolkodunk, akkor 3 lépésben tudtunk gyorsan műveletet létrehozni. Sok kattintás felesleges volt, ezt az időrabló tevékenységet gondolták újra egy egy gombos megoldásban.

Ez kevés? NX 2406  – 2024 nyári újdonság, de mi az ami hasba akasztós?

Ha az eddigi kevés lett volna: Kijelölt felületre megmunkálási javaslat, automatikus szerszámválasztás, művelet létrehozás, pályagenerálás. Na ez már tényleg kényelmes megoldás !

Összefoglalva az NX 2406 – 2024 nyári újdonságokat

Fentebb megmutattam már pár dolgot, de azért még akad másik apróság amiről nem beszéltem. Ezek mind elérhetők a What’s new menüpont alatt, nem bocsátkoznék felsorolásokba, elég sok apró dolog van, pl.: startpontok meghatározása adaptív marásra, felhős technológiai adatbázis, felhős befogó importálás, az összefűzött pályák másolása, az MRL továbbfejlesztése, a komplett additív megmunkálás témakör amit kihagytam, és persze a sok modellezős, adatkezelős dolog amit majd más mesél el.

 

A végére hagytam egy kis videót amiben pár dolgot felhasználtam az újdonságok közül, pár dolog meg már régebbi de hasznos, pl.: 4 tengelyes nagyolás, 5 tengelyes sorjázás, pálya összefűzés 5 tengelyes pályák esetén.

 

Nem marad más hátra mint az elköszönés: Viszlát mindenkinek, irány a tengerpart, vagy a magas hegyek (ízlés szerint). Mi már teszteljük az új funkciókat, reméljük decemberben még több és jobb fejlesztésről adhatunk hírt. Idén is lesz EPLM Trends, novemberben, lehet ott is láthattok néhány hasznos és látványos NX CAM megoldást.

Süller Jácint

 

Youtube: EPLM NX

Facebook: SiemensNXhun

Ügyféltámogatás: enterprise-group.hu/plm/support

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete az NX-CAD/CAM. Jelenlegi munkája előtt 15 évet töltött el műanyag fröccsöntő és egyéb formázó szerszámokat tervező és gyártó cégnél gyártási, ellenőrzési, tervezői és műszaki vezetői területeken.

A szerző további cikkei »

Archívum