3Dconnexion – Több, mint egér

A következő blog bejegyzésemben a 3DConnexion termékeit fogom kicsit részletesebben ismertetni. A termékek segítségével a mindennapi munkánkat könnyíthetjük meg, tehetjük hatékonyabbá, és melyik főnök ne örülne, hogy ha az alkalmazottja gyorsabban eltudná végezni az adott feladatát, és emellé még elégedett is lenne a felhasznált munkaeszközeivel. Az Enterprise Group és 3Dconnexion által forgalmazott termékekkel pont ezeket tudjuk elérni. Mind a CAD és CAM programokban a hasznát tudjuk venni, kimutathatóan effektívebbé válik a munkánk a termékek segítségével.

De mivel is nyújtanak nekünk ezek a termékek többet, mint egy átlagos mezei számítógépes egér? Ezt ebben a cikkben igyekszem körbe járni, valamint ha ez nem lenne elegendő, akkor rövid, ismertető videók segítségével bemutatásra is kerülnek az eszközök az általunk forgalmazott szoftveres megoldásokban.

egér

A bemutatást a CadMouse Compact Wireless termékkel kezdeném, mely egy a mérnökök számára kifejlesztett egér. Ergonómia szempontból kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezik, mellyel akár három féle módon is csatlakozhatunk a számítógépünkhöz. Vezetékes, vezetéknélküli és bluetooth-os csatlakozási módra is van lehetőségünk. Az akkumulátor teljesítménye több munkahetet is kibír aktív használat mellett, és feltöltése csak pár órát vesz igénybe. A technikai specifikáció mellett térjünk ki arra, hogy milyen programozható funkciókat is nyújt számunkra a termék.

Az eszközöket a feltelepített alkalmazással tudjuk testreszabni. Ez a termék öt darab programozható gombbal rendelkezik. Ezeket a gombokat programonként más-és más funkcióval tudjuk ellátni. A funkció gombbal gyors elérést tudunk biztosítani a gyakran használt parancsainkhoz. Így fel tudjuk gyorsítani a munkánkat.

egér1

A számítógépre feltelepített program segítségével az összes csatlakoztatott terméket tudjuk kezelni. Valamint további beállítási lehetőségeket is nyújt számunkra az alkalmazás, ilyen például az érzékenységek testreszabása valamint az akkumulátor töltöttségének jelzése.

egér2

Második eszköz melyet beszeretnék mutatni az a SpaceMouse Wireless, más, közkedveltebb nevén az űregér, mellyel könnyedén tudunk a 3D-s környezetben „mozogni”.

Erre egy 6 szabadságfokú görgő szolgál segítségül. Vonszolni, forgatni, közelíteni-és nagyítani tudjuk a modellünket a segítségével. Kompaktabb, lágyabb, gyorsabb mozgást tesz számunkra lehetővé.

A termékben egy 2,4 GHz-es vezeték nélküli technológia biztosítja a megbízható kapcsolatot, és egy nagy kapacitású Li-Ion akkumulátor felel a hosszú élettartamért.

Ugyanúgy tudunk saját radiális menüt létrehozni, ahonnan akár 8 kedvenc parancsot/alkalmazást tudunk elérni. Létre tudunk hozni saját menüt, vagy használhatjuk az előre definiált opciókat is.

egér3

A SpaceMouse-Pro már egy komplexebb, több lehetőséggel/funkcióval rendelkező termék.  A közepén ugyanúgy egy 6 szabadságfokú görgő található, mint a SpaceMouse Wireless-en.

A termék segítségével gyakorlatilag ki tudjuk váltani a klaviatúránk használatát, mivel könnyű hozzáférést biztosít számunkra a Ctrl, Shift, Alt és Esc gombokhoz. Továbbá 15 darab programozható billentyű áll rendelkezésünkre, mellyel hatékonyabbá és kényelmesebbé tudjuk tenni a munkánkat. Kevesebb felesleges kézmozdulatot kell megtennünk, ha a terméket használjuk. A QuickView gombbal 12 különböző nézet érhető el alkalmazásainkban, így gyorsan be tudjuk forgatni a modellünket a kívánt nézeteinkbe.

A termék kialakítása során maximálisan figyelembe vették az ergonómiát, ennek köszönhetően, egy puha bevonatú kéztámasz maximális kényelmet biztosít a kéz természetes elhelyezéséhez.

egér4

Egy az előző termékhez képest továbbfejlesztett konstrukció a SpaceMouse-Enterprise. A 4 darab Intelligens funkció gombot ennél a terméknél megháromszorozták, így 12 darab gomb áll a rendelkezésünkre. A funkció gombok egy szuper LCD kijelzőt is kaptak, melyen kijelzésre kerülnek a beprogramozott funkciók. Az eszköz felismeri az éppen aktuálisan megnyitott alkalmazást, és a parancsok ikonjait a megnyitott programhoz igazítja. A gyakran használt funkciók így egyetlen ujj távolságra kerülnek tőlünk.

Ennél a terméknél is ugyanúgy elérhető a QuickView parancs, valamint további billentyűk is a rendelkezésünkre állnak.

Összegében a termékkekkel 28%-al gyorsíthatjuk fel a munkánkat, mellyel így akár évente 88 munkaórát spórolhatunk meg.

egér5

Az alábbi rövid ismertető videókon pedig a cikkben bemutatott termékeket tekinthetjük meg felhasználás közben:

Edgecam:

Solid Edge:

Siemens NX:

Alphacam:

Radan:

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete az EDGECAM. Középiskolai évei után, a győri Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki Karának alapképzését végezte el, majd érezve magában még lendületet és erőt, a Budapesti Műszaki Egyetemre jelentkezett, ahol befejezte tanulmányait gépgyártástechnológiai szakirányon. Felsőoktatási tanulmányai során a gyártás világához került közelebb, és itt ismerkedett meg az EDGECAM által kínált lehetőségekkel, melyet ma már napi szinten alkalmaz munkája során is.

A szerző további cikkei »

Archívum