A Radan legújabb verziója megteremti az automatizálás és testreszabhatóság egyensúlyát

A Radan piacvezető lemezmegmunkáló szoftver legújabb verziója olyan új funkciókat tartalmaz, amelyek nagyobb fokú kézi vezérlésre nyújtanak lehetőséget a felhasználóknak az egyedi gyártás azon folyamataihoz, ahol ez kiemelten fontos jelentőséggel bír.

RADAN

Olaf Körner termékmenedzser szerint a Radan 2018 R2 továbbra is fontos automatizálási eszközrendszert kínál a termelékenység javításának érdekében.

“A teljes automatizálás ideális az egyszerű alkatrészek gyártása esetében. Miközben az automatizálás nagy szerepet játszik az összetett alkatrészek gyártásában, gyakran szükség van kézi beavatkozásra is, ezért több olyan eszközzel is bővítettük a szoftvert, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy igény szerint könnyedén átvehessék az irányítást.”

Az egyik ilyen új eszköz a Grid Nesting (Rácsos kiosztás), amely további rugalmasságot nyújt azoknak a felhasználóknak, akik kézzel szeretnének táblát optimalizálni.

 

“Például, ha egy tábla nincs teljesen feltöltve akkor a felhasználó eldöntheti, hogy az automatikus táblakiosztóra hagyja-e a maradék tábla kezelését, vagy ha világos elképzelésük van arról, mit is szeretnének vele kezdeni, akkor ez az új funkció segítségével egyszerűen feltölthető egy területet alkatrészekkel. A felhasználók még azt is meghatározhatják, hogy milyen irányba szeretnének alkatrészeket kiosztani. “Már az előző verzió lehetővé tette az automatizmusba történő beavatkozást annak érdekében, hogy a várt eredményt kapjuk, de a rácsos kiosztással azonban ez sokkal gyorsabban elérhető.

A fordított vágási irány funkció egy másik példa arra, amikor a felhasználónak lehetősége nyílik átvenni az irányítást. Olaf Körner szerint ez az új funkció különösen fontos a plazma CNC szerszámgépek esetében.

„Vastagabb anyagok plazmavágásánál jelentős hő keletkezik, ami a fém deformációjához vezethet. Ez most egyetlen kattintással kiküszöbölhető a programban, ugyanis egyszerűen megváltoztathatjuk a vágás irányát az anyag problémás területein.”

Az új automatizálási funkcióra áttérve elmondhatjuk, hogy a legfontosabb frissítés a hatékonyabb maradéktábla készítés. Korábban a felhasználónak kellett manuálisan kiválasztani a maradék tábla, négyzet- vagy téglalap alakját, de megújult funkció biztosítja a legoptimálisabb vágást.

Az elszedő karok mozgása további automatizálást biztosít a szerszámgépen. Az automatizált rendszerek, amelyek kezelik az alkatrészt a vágás után, egyre népszerűbbek, még akkor is ha nagyméretű és összetett alakú alkatrészekről beszélünk – valamint a Radan automatikusan előrejelzi az alkatrész kezelésének legjobb módját, ezért ezt nem a gépkezelőnek kell eldöntenie.

RADBEND

A Radan élhajlító modulja a Radbend szintén egy új automatizált lehetőséggel bővült. Ennek köszönhetően sablonokat lehet létrehozni azokból lépésekből, amit korábban manuálisan kellett meghatározni. Ezt a funkciót nemcsak arra az alkatrészre lehet alkalmazni, amivel éppen dolgozunk, hanem egyéb ismétlődő munkákra is anélkül, hogy a programozónak bármit tennie kellene.

A DIN teríték készítés növeli a Radbend-ben készített terítékek pontosságát, nagyobb hangsúlyt fektetve a tervező szándékaira, különösen a sugár fontosságára vonatkozóan.

A hajlítási sorrend sablonok továbbfejlesztésének köszönhetően további részleteket tudunk tovább adni, mint pl. hol jelenthet meg peremezés vagy „Z hajlítás”.
Az automatikus sorrend meghatározásakor a felhasználó szabályokat határozhat meg de a peremezés és a „Z hajlítás” komplex és időigényes művelet. Ezek a sablonok lehetővé teszik, hogy könnyebben kezeljük a műveleteket.

RADM-AX / RADTUBE

Mivel a Radm-ax szoros kötelékben áll a robusztus és komplex csővágó gépeket gyártó Mazak-kal így Olaf Körner szerint a Közös Vágás opció kifejlesztése egy fontos lépés volt. “A csövek egyetlen vágással történő méretreszabása sokkal hatékonyabb, mintha minden egyes cső végénél végeznénk ugyanezt, ezáltal javul a hatékonyság, különösen vastag, összetett és nagy átmérőjű csöveknél.”

Az új „Auto-Cut Review” funkció segít, hogy áttekinthessük a javasolt megmunkálási megoldásokat, amit alkalmazhatunk is vagy módosíthatunk kedvünk szerint.

A váltási pontok klónozása egy gyorsabb módja annak, hogy egy meglévő váltópont beállításait könnyedén átmásoljuk bármelyik másik pontba, így nem szükséges minden váltási pontot külön-külön testreszabni.

RADAN LOGISZTIKAI CSOMAG

Számos új frissítéssel bővült a Radan Logisztikai csomagja. Most már a felhasználó három különböző módszerrel tudja meghatározni egy egyedi alkatrész anyagköltségét. Továbbá az új ajánlatkészítő rendszerrel feltüntethetjük a megvásárolt alkatrész egységárát a teljes szerelési rajzon, így ezek az információk is bekerülhetnek már az árajánlatokba

Mostantól lehetőségünk van importálni alkatrészeket CSV fájlokból közvetlenül az ajánlatba vagy a megrendelésbe, ami egy sokkal egyszerűbb és logikusabb folyamat. Ez különösen akkor hasznos, amikor az ügyfelek CSV fájlban küldik el az eltérő darabszámú alkatrész ajánlatkéréseiket. Így az alkatrészek a kívánt darabszámmal együtt egy lépésben beolvashatók a Radan Logisztikai moduljába.

A kötegelt hajlítás funkciónak köszönhetően számos kattintást spórolhatunk meg, mivel a szoftver képes feldolgozni a 3D-s fájlokat. Az élhajlítók programozása rengeteg lépésből állhat, de a Radan Logisztikai moduljának köszönhetően ezeket a műveleteket is automatizálhatjuk, jelentősen csökkentve a beállítási időt.

logistics

ÖSSZEGZÉS

„A Radan 2018 R2-es verziójának a fő célja az volt, hogy magasabb szintű termelékenységet biztosítsunk a program által, illetve, hogy az automatizálás folyamatai – szükség esetén – könnyedén és gyorsan testreszabhatóvá váljon.”

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAM rendszerek.
Magyarkanizsán a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban folytatta tanulmányait gépésztechnikus, számítógépes szerkesztő szakon, itt ismerkedett meg Solid Edge-el, amit 3 éven keresztül tanult a tanórákon és otthon. Főiskolát a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán végezte, mint Gépészmérnök. Szerencsére itt is végig kísérte a Solid Edge így a CAD tudása nem kopott meg. Miután megszerezte a diplomáját, ismét kapcsolatban léptem a jelenlegi munkahelyével, amit korábban az iskolai évei alatt részt vett versenyek miatt már ismert. Végül a CAM-es területen helyezkedett el, amiben egy újabb kihívást látott, mert mindig is érdekelte ez a szakterület.

A szerző további cikkei »

Archívum