Alkatrészek jelölése

Alkatrészek beazonosíthatósága.

Alkatrészek jelölése számos gyártási területen kiemelten fontos a lemeztechnológiában is. A jelölések lehetőséget nyújtanak az elkészült félkész vagy akár végtermékek nyomon követesére, a gyártás vagy akár a teljes élettartam alatt, illetve segíthetik akár a nyersanyag beazonosíthatóságát is, ami különösen fontos pl. a jármű vagy az építő iparban vagy egyéb magas műszaki követelményű területeken.

Alkatrész tulajdonságok

A lemeztechnológiában akár egyszerre több száz alkatrésszel is dolgozhatunk emiatt problémás, ha minden alkatrészre külön kell meghatározni a megmunkálandó adatot és poziciót.
A RADAN lehetőséget nyújt, hogy ezeket az adatokat automatikusan elhelyezze, így akár minden alkatrész bármely tulajdonságát (nevét, azonosítóját, stb), vagy azok összefűzésével készült adat láncát gravírozzuk egy adott pozícióba.

Típusok

Gép specifikusan lehetőségünk van különböző jelölés típusok alkalmazására. Lézervágás esetén jellemzően szöveget vagy QR kódot gravírozunk az alkatrészre, míg lyukasztógépek DataMátrixot készíthetünk.

Zárás

Látható, hogy egyszerű lépésekkel lehetőségünk van különböző változókat gravírozni a megmunkálandó alkatrészünkre, de ugyan ezen módszerrel akár maradék táblánkat is jelölhetjük. Ezzel elősegítve az alkatrészek beazonosítását. Amennyiben nehézséget okoz az alkatrészek vagy táblák rendszerezése, azonosítása akkor a RADAN által használt jelölési módszerek a segítségünkre lehetnek.

2017 óta dolgozik a fém megmunkálói iparban. 2020-ban tette le a CAD-CAM informatikus vizsgáját. Jelenleg a RADAN ügyféltámogató mérnöke ként dolgozik. A Gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem hallgatója,  gépészmérnök szakon, ahol Mérnök Informatikus szakirányon számítógépes tervezéssel és gyártással foglalkozik.  

A szerző további cikkei »

Archívum