„ALPHACAM a jó diák”!

Ebben a cikkben szeretnék magyarázatot adni mire is gondolok, mikor azt mondom, az „ALPHACAM a jó diák”. Manapság a faiparban is egyre elterjedtebbek a „CNC” vezérlésű gépek, és az azokon történő megmunkálások.

A 3D-s felületek, akár 3-5 tengelyes marógépeken való elkészítésére,

3-5 tengelyes marógépek

vagy a korpusz elemek legoptimálisabb kiosztásához szükséges táblaterveinek megvalósítására megoldást nyújt az „ALPHACAM”.

korpusz elemek táblaterve

Nagy mértékben megkönnyíti, felgyorsítja munkafolyamatainkat a szoftverben rejlő számtalan lehetőség egyszerű használata. Optimalizálhatjuk, javíthatjuk munkáink minőségét, jobb anyag kihasználtsággal, a hibázási lehetőségek minimalizálásával, tetemes költségeket tudunk magunknak, vagy cégünknek megspórolni.

A következő bejegyzésben látható lesz, hogy az „ALPHACAM”-ben milyen lehetőségeink vannak profilos szerszámok elkészítésére, azok különböző referencia értékeinek a beállítására.

Az ilyen típusú szerszámoknak, más-más mélységeken, átmérőkön történő alkalmazása, sokszor fejtörést okoz még a tapasztalt programozóknak is. Gondolok itt arra, ha a szerszámgeometria tartalmaz egy lekerekítés megmunkálására alkalmas profilt, és én ezt a részét szeretném csak használni, akkor sokat kell számolgatnom a megfelelő eredmény elérésének érdekében, ami a hibázási lehetőséget is nagymértékben magában hordozza.

A videóban bemutatom mennyire könnyedén tudunk ugyan azzal a szerszámmal egyszerű geometriák mentén különböző megmunkálásokat készíteni anélkül, hogy bármit is számolnunk kellene. Egyszer kell a szerszám elkészítésekor ezeket a referenciákat megfelelően beállítani „megtanítani a szoftvernek”, majd, mint „a jó diák”, mindent kiszámol helyettünk, és a számunkra megfelelő eredményt fogja elkészíteni.

Ezek után ti is egyszerűen létre tudjátok hozni a saját speciális szerszámaitokat különböző jellegű megmunkálásoknak megfelelő referencia értékekkel, így kiváltva egy-egy fölöslegessé vált szerszámot, ami időt és kiadást csökkent.

Archívum