AZ EDGECAM 2019 R1 VERZIÓJÁNAK ÚJDONSÁGAI

Az Edgecam 2019 R1 verziója újdonságként egy additív szerszámpálya-tervező modult tartalmaz.

A hibrid gyártás terén tapasztalható ugrásszerű növekedésre reagálva az Edgecam legújabb verziója additív szerszámpálya-tervező modult is tartalmaz.

A közvetlen anyagfelrakási megoldást támogatva az Edgecam egy kimondottan erre a célra tervezett megmunkáló ciklust kínál, amely pontosan vezeti a lézerfejet, miközben anyagot visz fel a felületre a kívánt alakzat kialakításához. Ezt követően az alakzat az Edgecam maróciklusaival kerül megmunkálásra a végleges alkatrész elkészítéséhez.

Mivel az Edgecam 2019 R1 teljeskörű Szerszámtár támogatást nyújt az additív megmunkáláshoz, így szinte bármilyen maróciklust felhasználva felépíthetőek alakzatok … beleértve az olyan haladószintű funkciókat, mint például a szimultán 4- és 5 tengelyes megmunkálást.

John Buehler, az Edgecam márkamenedzsere szerint az új Anyaghozzáadás Párhuzamos Láncolással ciklust arra tervezték, hogy rétegenként alakítsa ki a geometriát, és folyamatosan megolvasztott anyagcseppek felrakásával, amelyek megtapadnak az alapanyag felületén.

“Ugyanazt az egyszerűen kezelhető párbeszédablakot használva, mint az összes többi Edgecames ciklusnál, az Anyaghozzáadás Párhuzamos Láncolás-sal ciklus a különböző elemtípusok használata mellett, a felhasználó számos ciklusparaméter segítségével vezérelheti a az elkészülő pályát, mint például a Láncolás szöge, a Fogások száma, és az Alámetszés opció.”

Az Edgecam 2019 R1 összesen mintegy 30 egyedi fejlesztést tartalmaz.

Teljesítménynövelés  

A termelési költségek csökkentéséhez elengedhetetlen az, hogy gyorsan lehessen szerszámpályát generálni, így az Edgecam 2019 R1 három jelentős teljesítménynövelő fejlesztést vezetett be a megmunkáló motorjában, amely mind az esztergálás, mind a marási műveletek terén érezteti hatását.

A Mozgás Szög mentén / Indexelés utasítások szerkesztése során a pálya újragenerálási idő körülbelül 20 százalékkal csökkent.

„Az ügyféligényekre válaszolva a Hullámforma stratégia algoritmusát is továbbfejlesztettük a számítási idő csökkentésének érdekében. Korábban  teljesítménycsökkenés volt tapasztalható kis  Lépésköz érték használatának esetén, illetve olyan alkatrészeknél, amiken túl keskeny hornyok vannak vagy túlnyomó részt ívelt területekből áll. A fejlesztésnek köszönhetően a felhasználók átlagosan 15 és 60% közötti időmegtakarítást érhetnek el, az alkatrész összetettségétől és ciklus paramétereitől függően.”

A fejlesztéseknek köszönhetően megújult az Edgecam megmunkáló motorjának adatelőállítási rutinja is, így a nagy és összetett alkatrészek megmunkálása jelentősen gyorsabbá vált. A megoldás mögött az áll, hogy megváltozott a szoftverben prizmatikus geometriák kezelési módja a szerszámpálya generálás során.

Új Leszúró ciklus

Egy új Leszúró ciklus áll rendelkezésre az esztergálással foglalkozó cégek számára, amely lehetővé teszi, hogy egy ciklusban nemcsak a leszúrás történik meg, hanem a hátfelület éleinek sorjázása is.

A Simító esztergálás ciklus támogatja a CoroTurn Prime lapkákat

Szintén az esztergálással foglalkozó cégek profitálhatnak az újításból, hogy új Felfelé-Vágás funkcióval bővült a Simító esztergálás ciklus. Ez nagy termelékenységű simítást tesz lehetővé a speciális, Sandvik Coromant CoroTurn Prime szerszámokkal és lapkákkal.

A Lefelé-Vágás módosító mellett elhelyezett Felfelé-vágás megfordítja a szerszámpálya irányát, kihasználhassa a Prime lapkageometria alkalmazásához. Továbbá, a ciklus előtolását a hagyományos fordulatonkénti forma mellett Forgácsvastagság módosítóval is meg lehet adni.

Felhasználói élmény fejlesztések az esztergálási műveletekben

Nagyoló esztergáló ciklusban megtalálható a Kifuttatás előgyártmányig funkció is továbbfejlesztésre került a leállási mozgások pontosabb vezérlése érdekében. Az új Leállási szög és a Leállási hossz paraméter lehetővé teszi, hogy a szerszámpályák jobban a felhasználói igényekhez igazíthatók legyenek.

“Mind a Menetesztergálás, mind a Simító beszúrás ciklusok profitálhatnak a többi esztergálási ciklus hasznos opcióiból. A Menetesztergálás ciklushoz a Biztonsági távolság opció került hozzáadásra, ami a szerszámpálya pontosabb kezdő pozíciójának megadását teszi lehetővé.” – mondja el John Buehler. „A Simító beszúrás ciklusban található új Kezdet és Vég paraméter segítségével a beszúrások geometriai vezérelhetősége magasabb szintre emelkedett.”

A többorsós esztergák Orsóbeállítás funkciója most magában foglalja a fő- és az alorsó C-szöghelyzeteit, ezáltal biztosítva az ütközések elkerülését a darabátadási utasítás közben.

Számos fejlesztés az Edgecam Mérő modulban

John Buehler büszke arra, hogy bár az Edgecam Inspect még két éve sincs a piacon mégis rohamosan nő a felhasználók száma, és az Edgecam 2019 R1 13 új fejlesztéssel jelenik meg. “A termék hátterében lévő matematikai agy a PCDMIS illesztési könyvtárait használja, melyet anyavállalatunk, a Hexagon szállít. Minden geometria illesztési számítás, mint például a mérési eltérések és az alak és helyzettűrés értékek, most magasabb szintű hitelesített és jóváhagyott algoritmusokat használ.

“Több testreszabási lehetőséget is bevezettünk. Korábban a felhasználók csak az általános mérési jelentést használhatták, de mostantól elkészíthetik a saját beépülő alkalmazásukat ennek testreszabásához… Továbbá, a fejlesztéseknek köszönhetően használhatják a saját gépi mérőciklusaikat, jellemzően Renishaw vagy M&H formátumban.”

A bemérési funkciók könnyebben kezelhetők, mivel minden utasítás automatikusan külön fólián kerül létrehozásra.

A felhasználói visszajelzések révén a speciális bemérési alaksajátosságok forgásszimmetrikus testfelületeken is működnek, és a visszajelzés magában foglalhatja a forgástengely eltérés kiértékelését is.

“Ezen a területen még egy nagyléptékű fejlesztés történt, melynek köszönhetően a munkadarab nullpont lehet módosítani kétféleképpen: Típus és Tengelyek. Ezek segítségével nagyobb fokú vezérelhetőségre és részletesebb mérési eljárások elvégzésére nyílik lehetőség, amíg közvetlenül kommunikálunk a megmunkálóközponttal az NC Gateway alkalmazáson keresztül.”

Furatok ciklus további ütközésvizsgálata

Furatok ciklus újabb ütközésellenőrzési funkciókkal egészült ki. Bár már a korábbi verziókban is kifinomult ütközésvizsgálatok voltak – például egy összekötési mozgás módosításra került, hogy elkerülje az ütközést a leszorító készülékkel – az Edgecam 2019 R1 már azt is ellenőrzi, hogy a furatot nem takarja-e ki a készülékezés bármely eleme.

Élletörés ciklus ütközésvizsgálata

Egy új Ütközésvizsgálati rés opció került hozzáadásra az Élletörés ciklushoz, hogy még magasabb szintű vezérelhetőséget biztosítson a szerszámpálya felett. Pontosabban, a szomszédos alakelemek, amelyekhez potenciálisan hozzáérhet a kúpos szerszám éle, most már automatikusan kizárhatóvá váltak.

Bővített CAD formátum

Az Edgecam 2019 R1 támogatja a CAD rendszerek natív fájlainak legújabb verzióit.

“Az új formátumok esetében támogatjuk a SpaceClaim 19 (ACIS V28), a Parasolid 30.1.247, az Inventor 2019 és a Creo 5.0 verziókat. A többi CAD formátum szintén támogatásra kerül majd, az új verziók megjelenése után.

“Különösen izgalmas, hogy függetlenül attól, hogy a felhasználó milyen licenccel rendelkezik, képes lesz betölteni Designer-ből származó natív fájlformátumokat – * .v_t és * .vdf. A Designer a Vero Software legfrissebb tervezőcsomagja, ami közvetlen modellezési technológiát tartalmaz. Ez egy hatalmas előrelépést jelent olyan gyártóknak, akik még nem próbálták ki az Edgecam testalapú megmunkálási képességeit. “

Zárásként John Buehler hozzáteszi: “Az Edgecam 2019 R1 több mint 30 egyedi fejlesztést tartalmaz, mely nagyobb hatékonyságot és termelékenységet, valamint könnyű használatot biztosít. Mindennek köszönhetően a felhasználók a legjobb technológiával rendelkezhetnek a jelenlegi termelési verseny élmezőnyében.”

Archívum