Az Országos CNC Verseny – A fiataloké a jövő

Idén is megrendezésre került az Országos CNC verseny az NCT Akadémia által. 19 középiskola 20 tanulója méretetett meg írásban, szóban, és gépkezelés gyakorlatában. A 3 napos rendezvény fordulói között előadásokat tartottak a szakma kiemelkedő cégei a legújabb ipari fejlesztésekkel. Az eredményhirdetés a vállalat Taksonyi szerszámgépgyárában történt.

CNC verseny 2019

A rendezvényen két bemutatót is tartott az Enterprise Group PLM csapata. Az első napon, CAD témakörben a Solid Edge szerszámgép tervezést segítő eszközeivel ismerkedtek meg a versenyzők és felkészítő tanáraik.  A második napon CAM témakörben az Edgecam rejtelmeibe kaptak betekintést az érdeklődő nebulók. A szünetekben egy kávé mellett remek társalgások jöttek létre. Közvetlen légkör és kellemes hangulat jellemezte ezeket a beszélgetéseket.

Mit profitálhatnak ebből a fiatalok?

  • Az előadások alkalmával megismerkedhetnek modern technológiával.
  • Új barátságok köttetnek, így később egy problémával szembesülve lehetősége lesz segítséget kérni olyan szakemberektől, akik az ország és a szakma különböző részein szereztek tapasztalatot.
  • A tudásukat független bizottság előtt tesztelik, ilyen helyzetbe egy középiskolás csak emelt szintű érettségi vagy nyelvvizsga esetén kerül. Ez a fajta tapasztalat egy későbbi állásinterjún és munkahelyen komoly versenyelőnyt jelent.
  • A felkészítő tanároknak nagyszerű lehetőség ez arra, hogy egymást segítve és tapasztalataikat megosztva saját magukat is fejleszthetik. Ez a jövőbeli évfolyamok oktatásának minőségét javítja.
  • Hasznos és értékes ajándékokkal gazdagodnak

Az NCT Akadémia termeiben fog zajlani az Országos Solid Edge Verseny és Országos Edgecam Verseny is. A fiataloké a jövő, ezért már a középiskolákra is koncentrálva Solid Edge Student Edition programban ingyenesen juthatnak egy teljesértékű tervező programhoz. Youtube-on oktató videókat és az előző év versenyeinek feladatait és megoldásait is megtalálhatják.

Miért a Solid Edge a megfelelő választás

Megkérdeztem a CNC-s diákokat és tanárokat mik azok a tényezők, amelyek a Solid Edge-t a középiskolákban kiváló választássá teszik. Két dolgot neveztek meg:

  • A Solid Edge magyar nyelvű, így nem probléma az, ha az osztály egyik fele angolul míg a másik fele németül tanul
  • Otthon, gyakorlás közben, rengeteg magyar nyelvű anyaghoz férnek hozzá a világhálón: a videókat már említettük, a folyamatos Facebook jelenlét pedig könnyebben eléri a mai generációt

Milyen lehetőségeink vannak, ha Solid Edge használata közben egy olyan paranccsal vagy eszközzel találkozunk, amelyet eddig nem használtunk. Még mielőtt elkezdünk vadul keresni az interneten, maradjunk a programon belül és nézzük meg, milyen információkat tudunk kinyerni, ha türelmesek vagyunk és nyitott szemmel használjuk a szoftvert.

  • A Solid Edge beállítások/Segítségek ablak alatt beállíthatjuk, hogy bizonyos menüpont alatt hosszabb eszköztippeket és animációval ellátott ablakokkal érthetjük meg a funkció részleteit.
  • A Tippsor, az ablak aljában rengeteg plusz információval lát el minket arról a parancsról amit éppen használunk.
  • Parancstippek további magyarázatot adnak
  • Ha a parancs nevére vagy részletére emlékszünk, akkor a Parancskeresővel megtalálhatjuk a segítséget

Kiből lehet kiválló szakember

A versenyen részt vevők mindegyikére jellemző volt két dolog, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a jövőben kiváló szakemberekké váljanak:

  • Érdeklődés az új dolgok iránt, ez elengedhetetlen feltétele az élethosszig tartó tanulásnak
  • Alázat, amely lehetővé tette számukra, hogy esetenként szabadidőjüket nem kímélve otthon, további értékes dolgokat tanuljanak.

Archívum