Beszámoló a 2023-as NCT Nyílt napról

Február 23. és 24. között megrendezésre került az „NCT Nyitott Napok” elnevezésű rendezvény az NCT Ipari Elektronikai Zrt. által. A rendezvényen az Enterprise Group PLM üzletága is képviseltette magát.

A nyílt napra két alkatrész programozása mellett előadásokkal is készültünk a látogatók számára, ahol bemutattuk milyen lehetőségek rejlenek a HEXAGON MI és a SIEMENS DIS általunk forgalmazott termékeiben.

Nyílt napra készített minta alkatrészek

Lehetőséget kaptunk két alkatrész programozására is a nyílt nap keretein belül, amelyeknél a tervezést Solid Edge, míg a CAM program készítését EDGECAM segítségével végeztük. Egy vezérmű tengely jellegű alkatrészt készítettünk egy JCL-60MY típusú Y tengelyes revolveres eszterga gépen, ahol bemutatásra kerültek többek között nagyoló esztergálás hullámforma mintával, illetve a szimultán 4 tengelyes megmunkálási stratégiák.

A képen a vezérműtengely jellegű alkatrész látható

A feladat összetettségéhez hozzájárult az is, hogy S355JR anyagminőségű alapanyagból történt a megmunkálás, ahol be tudtuk mutatni a hullámforma nagyoló stratégia előnyeit, abban az esetben amikor a szerszámmal vagy a szerszámon nem lehet megtörni az anyagleválasztás során keletkező forgácsot, viszont a helyesen megválasztott stratégiával könnyen kezelhető, és eltávolítható forgács képet kapunk 

Női arcképet ábrázoló alkatrész megmunkálása

A másik alkatrész egy női arcképet ábrázoló szobor jellegű munkadarab volt, ahol be tudtuk mutatni az EDGECAM-ben rejlő 3, illetve 5 tengelyes marási stratégiákat. A megmunkálás egy MXS-650DD típusú szimultán 5 tengelyes marógépen történt. 

A képen a renderelt, illetve elkészült alkatrész látható

A megmunkálás egy nagyolási, illetve egy simítási műveletre lett bontva. A nagyolási művelet során az EDGECAM 3 tengelyes ciklusain volt a hangsúly, hogy bonyolult, akár szabad formájú geometriát, hogy lehet a legoptimálisabban és a leggyorsabban megmunkálni úgy, hogy a simításhoz szükséges ráhagyásokat biztosítjuk.

A nagyolási művelet során bemutatásra került az EDGECAM-be 2022.0 verziótól már „nagyoló” ciklusban is elérhető fejlett befogó vizsgálat, amely segítségével a szerszám kilógásból adódó ütközéseket el lehet kerülni amellett, hogy a maradék anyag nagyolást végre hajtjuk. 

 

A képen az alkatrész megfogás látható

A simítási műveletet egy 6 mm átmérőjű gömb maróval végeztük. Az elősimítás során egységesen 0,3 mm anyagtöbblet maradt az alkatrészen, amelyet az EDGECAM-ben található grafikus 5 tengelyes ciklus segítségével távolítottuk el a munkadarabról. A szimultán 5 tengelyes stratégiára azért volt szükség, hogy a simítás során a lehető legjobb felületi érdességet kapjuk. Ezt részben úgy lehet elérni, hogy minimalizáljuk a maró szerszám kinyúlását, részben pedig úgy, hogy egységes ráhagyást alakítunk ki az elősimítás során. 

Összegzés

Számunkra nagyon izgalmas és kihívásokkal teli feladat volt felkészülni erre a rendezvényre, amellett, hogy a résztvevők is kaptak egy kis ízelítőt az EDGECAM szerteágazó funkcionalitásából. Legközelebb a május 16. – 19. között megrendezésre kerülő Ipar Napjain találkozhattok velünk. 

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete az EDGECAM. 19 éves korában ismerkedett meg az EDGECAM szoftverrel, amelyet 2012-től használt napi szinten kis és nagy szériás termékek gyártásához. Gépészmérnökként végzett Győrben a Széchenyi István Egyetemen.

A szerző további cikkei »

Archívum