Online tervezőből CNC gépre!

Blum termékei kikerülhetetlenek a konyhabútor tervezésben. A német gyártó egy online tervezőfelületet is biztosít ahol, az ő termékeit használva megtervezhetjük a korpuszokat, és pár kattintással a szükséges alkatrészlistákat is megkaphatjuk. De mi a helyzet ha nemcsak a „bevásárlólistára” hanem a korpusz elemek CNC programjára is szükségünk van? Ilyenkor jó választás az ALPHACAM.  Az online felületen van lehetőségünk ALPHACAM számára exportálni a CAD-es adatokat.

Ilyenkor a korpuszunk teljes szerelését le tudjuk tölteni egy 3D-s DWG fájlként.


Blum DWG ALPHACAMben

Ha már megvan a 3D-s DWG fájlunk, nincs más dolgunk, mint megnyitni ALPHACAMben. Megnyitáskor beállítható mi történjen, ha a megnyitott fájl nemcsak egy alkatrészt, hanem egy teljes szerelést tartalmaz. Ez a beállítás lesz most nagyon hasznos számunkra, mivel ilyenkor automatikusan külön fájlba menti az alkatrészeket és már kezdődhet is az alkatrészek megmunkálása.

A megmunkálások elkészítésére nem kell túl sok energiát fektetnünk, ha ismerjük az ALPHACAM automatizálási lehetőségeit. Melyek is ezek?

Automatikus alkatrész beforgatás

Ezzel a paranccsal egy kattintással beállítható az alkatrész nullpontja egy előre definiált szabály szerint. Például a nullpont mindig az alkatrész bal alsó sarkában legyen a felső síkon úgy, hogy a leghosszabb oldal legyen az X irányban.

Automatikus alaksajátosság keresés és lekérdezések

A beforgatott alkatészen fel tudjuk ismertetni a különböző alakelemeket, amelyekből egy alkatrész felépül. Melyek ezek az alakelemek? Különböző zárt vagy nyitott kontúrok és furatok.

Keresés során ezeket az ALPHACAM automatikusan felismeri, és fóliákra gyűjti le őket. A lekérdezéseknek itt van fontos szerepük, mert felépíthetünk egy saját szabályrendszert, ami alapján az alaksajátosságok automatikusan az általunk megadott fóliákra jönnek létre. Egy ilyen egyszerű szabály lehet, ha a FURAT ÁTMÉRŐJE = 8mm akkor a BLUM_8mm_furat nevű fóliára kerüljön. Hasonló szabály, ha a Geometria nyitott és a szélessége 3mm és 10mm között van akkor a FURÉSZELES_NYITOTT fóliára kerüljön.

 

AUTOMATIKUS STÍLUSOK

Ha már minden alaksajátosságunk a megfelelő fólián van, akkor megadhatjuk az egyes speciális fóliákra milyen szerszámpályát alkalmazzon az ALPHACAM. Erre is egy egyszerű példa: BLUM_5mm_furat fólián lévő geometriákra 5mm-es fúróval készítsen fúrásokat.

Ez az automatizmus végigfut minden beállított fólián, így pár pillanat alatt létrejönnek az alkatrészen a szerszámpályák.

Ezután már csak ha szükségesnek érezzük, megnézhetjük az a megmunkálás szimulációját és generálhatjuk is az NC-kódot és riportokat a CNC gépünkre.

Összefoglalva, a BLUM online korpusztervezőből kapott 3D-s DWG fájlokat pár kattintással automatikusan feldolgozhatjuk az ALPHACAM segítségével, és elkészíthetjük a gyártáshoz szükséges programokat és dokumentációkat.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAM (Alphacam, Radan). 14 éves korában találkozott CAD szoftverrel, azóta folyamatosan használta hobbi szinten, mindig az aktuális trendnek megfelelőt. Főiskola első évei alatt fordult a CAM szoftverek irányába, ami azóta is tart. 2007-től 2012-ig GraphIT Kft-nél dolgozott Edgecam és Radan terméktámogató mérnökként. 2012-től az Enterprise Communications Magyarország Kft-nél Edgecam, Radan, Alphacam terméktámogató mérnök. Pár éve már csak az Alphacam és a Radan támogatásával foglalkozik.

A szerző további cikkei »

Archívum