CAD/CAM – használat, hatásfok, megtérülés

A tavalyi és idei év a gazdasági visszaesésről szólt. Ebben a környezetben kiemelt szerepet kapott a már meglévő eszköz vagy eszközök hatékonyabb felhasználása, a már meglévő munka jobb teljesítménnyel való elvégzése, és a CAD/CAM rendszerek kezelésének javítása. Ennek apropóján a tanulás és munka kérdéskört boncolgattam kicsit. 

Cél, munka, eszköz

Mielőtt belekezdünk valamibe jó ha tisztában vagyunk a céljainkkal. Ha az a cél, hogy együnk,igyunk,utazzunk stb. és végső soron pénzt keressünk ( a szakma szeretete és művelése mellett) akkor megtervezzük, hogy hogyan is szeretnénk pénzt keresni. Van egy -mára már elavult- szemlélet, amely az úgynevezett “munka” nevezetű tevékenység végzésével kívánja elérni ezt a célt.  Ha egy adott ideig végzünk ilyen tevékenységet, akkor már mérhető lesz a teljesítményünk. (P=W/t !!!) Nagyobb teljesítményt több munka befektetésével (is) el tudunk érni. Az 1950-es években népünk és pártunk legnagyszerűbb vezetője is megmondta:  “dolgozz többet, jobban élsz”.

Emellett még sokan (némileg haladóbb felfogású emberek) azt gondolják, hogy ha valamit gyorsabban megcsinálunk akkor (is) nő a teljesítményünk. Kisebb nevező a képletben nagyobb értéket jelent a végén. Ha nem dúl bennünk a mazochizmus, esetleg elég lusták vagyunk (vagy mindkettő) , akkor adódik a kérdés, hogy hogy miért is nem használunk eszközöket, hogy gyorsabban elérjük a  céljainkat? Az eszközök segítségével olyasmit is meg tudunk megcsinálni, amit máskülönben nem tudunk. Vagy egy eszközzel gyorsabban megcsináljuk, amit meg kell tennünk a cél eléréshez. Például CAM szoftverrel gyorsabb tudunk CNC kódot létrehozni, vagy CAD szoftverrel hamarabb megrajzolunk egy acélszerkezetű, ponyvával borított fedeles lovardát. Emellett eszköz lehet egy tevékenység is az adott cél elérésében. A tevékenység pedig lehet az úgynevezett “gondolkodás” vagy “tervezés”! Már két eszközünk is van: szoftver(tárgy) és gondolkodás(tevékenység). Továbbvíve ezt az agyrémet: egyik eszközzel tudjuk javítani egy másik eszköz hatákonyságát. Mondjuk a “gondolkodás” dolog tud segíteni a szoftverhasználat hatásfokának javításában.

Szemfülesebb olvasóink ilyenkor felhördülnek, hogy dehát a “gondolkodás” is munka! Igaz. A képlet másik fele  úgy néz ki, hogy munka nélkül nincs teljesítmény. Ha az elvégzett munka nulla, akkor a teljesítmény is nulla. Nem feledve a célt: nem keresünk pénzt (legalábbis ebben a munkára épülő dologban nem). A “gondolkodás” mellé szeretnék behozni még egy fogalmat: tanulás.

“Tanulás” egy új készség vagy tudás elsajátítása, amely új készséggel (esetleg tanult szokással), rövidebb idő alatt több munkát tudunk elvégezni, vagy az eszközeinket jobban tudjuk használni.

Ízlelgessük kicsit ezt képet:  tanulással jobban tudjuk használni az eszközeinket….

 

Néhány példa az eszközhasználatra és annak hatékonyságára

Ha van egy jó eszközünk (CAD/CAM/CAE/PLM rendszer), ami tényleg nagyon jó, és a gyártó, meg még a haverok szerint is “akár 200%-os hatásfok növekedés”-t ígér, akkor a megvásárlás után csak használni kell. Vegyük hát használatba csillivilli új eszközünket!

 

Látható, hogy tanult kollegánk sokal gyorsabban szedi le a vakolatot, mintha egy elavult, rossz, ámde egyébként jól használt kalapáccsal tenné ugyanezt. Vagy mégsem? Lehet, hogy van még tér a fejlődésre? Persze a munkatársaink is tudnak segíteni, tanítani minket. Van is erre egy példa, ahol már jobban használják az eszközt, igaz, nagyon lelkes, nagyon sok, nagyon olcsó, és hát khm… kevéssé hatékony segítséggel.

 

 

A megfelelő eszköz

Párszor már elhangzott a kérdés, hogy melyik a jó eszköz, melyik a jó szoftver. Az én válaszom, a brit tudósok és a háziasszonyok 100%-a szerint az a jó szoftver, amit jól használunk. Esetleg az a jól megtérülő eszköz (befektetés), amit ki is használunk. Ezek megint olyan fogalmak, amiket jó dolog kicsit forgatni a fejünkben: befektetés,megtérülés,kihasználtság. A fentebbi példákon már láthattuk, hogy milyen egy nem, vagy rosszul megtérülő befektetés, egy kis hatákonyságú tanulási vagy segítség folyamat. A szoftveres (munka)fronton maradva: az eszközhasználatot jól megtanulni és az adott szerszámot kihasználni lesz a kulcs a több pénz és ezáltal a következő (űr)turista utunk megvásárlásához. Vagy, ha csak lustasági oldalról nézzük: aki jobb az többet pihen. Bár régen is elkészült minden, de lássuk be, hogy a régebbi korok cnc kód/program javítgatása helyett jobb egy CAM szoftvert használni….

 

CNC kód optimalizálása a középkorban
CNC kód optimalizálása a középkorban

 

De hát mi (ki)tudjuk használni a szoftvert!

Rendben. Egy mára már klasszikust idézve “Örölünk Vincent?” Azon cégeknek, akiknek már egy szoftver tudása a korlát érdemes szoftvert (eszközt) cserélni. Egyrész lehet, hogy talál jobbat, másrészt jobb lehet a fizetési konstrukció. Ha nem csak arra szeretnénk hagyatkozni, hogy mit mond a haver, akkor érdemes kicsit komolyabb tesztet csinálni. Esetleg érdemes elhívni egy olyan céget konzultálni erről a témáról, akinél nem az a cél, hogy gyorsan eladjanak valamit, hanem az, hogy jól, jó segítséget adjanak. Aki széles termékportfólióval rendelkezik, és ahol a legtöbb ipari tapasztalattal rendelkeő ügyféltámogató várja a hívásokat. Ha ajánlanom kellene egy ilyen céget akkor én az Enterprise Group PLM csapatát ajánlanám.

Ok, de mit lehet tanulni az Enterprise Group-nál?

Mindkét nagy beszállítónk (Siemens és Hexagon) által gyártott szoftverekn belül számos olyan lehetőség van, amivel fel tudjuk gyorsítani a tervezési vagy gyártási folyamatot. A partnereinknek tartott, mára már márkanévnek számító évente megrendezésre kerülő – exkluzív és meghívásos – rendezvényünkön, az EPLM TRENDS -en sok egyéb mellett volt szó erről is. De, hogy mik is ezek a plusz dolgok? (avagy mit adtak nekünk a Rómaiak?):

  • beépülő hatékonyságnövelő modulok (SE Piping, NX Moldwizard, stb)
  • szinkronmodellezési környezet/eljárások
  • szoftverbe épített adatkezelés
  • PMI-ok használata
  • tervezési,rajzi vagy megmunkálási sablonok létrehozása/ használata
  • alakelem felismertetések
  • alakelem alapú megmunkálás
  • stratégiakezelő
  • makrók létrehozása
  • vb, c++, és egyéb kódok futtatása
  • PDM/PLM integráció
  • és sok más…
Stratégiakezelés az EdgeCAM-ben
Stratégiakezelési folyamat EDGECAM-ben

 

Siemens NX alakelem felismerés eszköz
Siemens NX – alakelemek

Röviden: A fentebb és a képeken látható funkciók, kiegészítők megfelelő használatát lehet nálunk megtanulni. Még rövidebben: jó szoftverhasználatot lehet nálunk megtanulni. Mindezt egy barátságos, színvonalas környezetben, vagy akár az ügyfél telephelyén is, az ügyfél igényeire (testre)szabottan.

 

Mi szeretnénk jól és jót tanulni !

Abban az esetben, ha egy-két fogalom nem csengett ismerősen, akkor van értelme a tudásunkat tovább csiszolni. Ebben az eseben van még tartalék a szoftver használatában. Ezek megtanulására  nálunk megvan a lehetőség. Ebben a a fejlődési, tanulási szakaszban a sok-sok év valós ipari tapasztalattal rendelkező EPLM-es kollegák tudnak segítséget nyújtani.  Egyedileg és cégreszabottan, vagy az irodánkban egy vezetett tanfolyam keretén belül.

Konzultációkról információk

Ha nem szereti a weboldalakat akkor Zsiga Erika kollegám személyesen is tud válaszolni a felmerülő kérdésekre a +3670 508 41 03-es számon vagy levélben: zsiga.erika@enterprisegroup.hu címen.

Ami a mi szerepünket illeti: szeretnénk ha az ügyfeleink hasznos és releváns tudással a birtokukban, elégedett és sikeres partnerként tudnának velünk együtt működni.

Mindeközben mi is képezzük magunkat az élethosszig tartó tanulás jegyében: https://www.facebook.com/share/p/HKHM54ReSQPNZpcc/

A jövőbeni közös működésről bővebb információk:

Konzultációkról információk

enterprisegroup.hu

enterprise-group.hu/plm/support

 

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete az NX-CAD/CAM. Jelenlegi munkája előtt 15 évet töltött el műanyag fröccsöntő és egyéb formázó szerszámokat tervező és gyártó cégnél gyártási, ellenőrzési, tervezői és műszaki vezetői területeken.

A szerző további cikkei »

Archívum