CAM programozás lehetőségei kéttengelyes esztergagép esetén 

Ezt a blogbejegyzést az EPLM Trends Digital 2021 konferencia ihlette meg, ahol esztergálási területtel foglalkoztam, adtam elő. Az előadás pontos témája: Milyen előnyei vannak az EDGECAM szoftvernek a hagyományos, ISO kódos programozással szemben, egy egyszerű kéttengelyes esztergagép esetén?! Ezt a témát fejteném ki a blog olvasók részére is. 

esztergagép rajza

Milyen eszterga szerszámgépeknél használhatjuk az EDGECAM szoftvert? 

Erre a kérdésre gyorsan is válaszolhatnék: szinte mindegyikre, de nézzük kicsit részletesebben: 

2 tengelyes esztergagépek: X, Z tengellyel rendelkező síkágyas, ferdeágyas, függőleges elrendezésű, például karusszel esztergagépek. Maguk az alkatrészek általában tengely vagy tárcsa jellegűek. 

C tengelyes és hajtottszerszámos gépek: amik segítségével kisebb-nagyobb marási, fúrási műveleteket tudunk elvégezni axiális vagy radiális irányból, esetleg egy tetszőleges szögirányból, ha van szögben állítható hajtottszerszámunk. 

Y tengelyes gépeknél: Az eddigi gépfelépítményt lehet bővíteni Y tengellyel. Ez abban az esetben szükséges, ha az adott zsebek, furatok, amik az alkatrészen helyezkednek, nem a forgásközpontban vannak. Ezáltal még nagyobb marási felhasználhatóságot kapunk. 

Ellenorsós gépeknél: Ha tovább gördítjük a folyamatot, az aktuális gépet kibővíthetjük egy ellenorsóval. Alkatrészek szempontjából már mindenképp nagy szériagyártásról beszélhetünk, utómunka nélkül, mivel egy gépen belül az alkatrész mindkét oldalát meg tudjuk munkálni. Ehhez a gyártási folyamathoz elengedhetetlen egy rúdadagoló, esetleg egy kiszolgáló robot, ami segítségével ténylegesen szériamunkát tudunk vállalni. És sorolhatnám tovább a 2 revolverfejes, B-tengelyes vagy akár a hosszeszterga gépeket is. 

 

Milyen bonyolultságú alkatrészeknél használhatjuk az EDGECAM szoftvert? 

A gépek komplexitása valamelyest tükrözi az alkatrészek bonyolultságát is. Tehát az egyszerű alkatrésztől kezdve a bonyolultig, szinte minden alkatrészt meg tudunk munkálni a program segítségével. Azzal szerintem mindenki egyetért, hogy manapság, aki törekszik a modernizációra, hatékonyságra, biztonságra, az CAM szoftvert fog használni. Főleg, ha az alkatrészek és a szerszámgépek bonyolultsága is növekszik. Épp ezért redukáljuk le a gépek és alkatrészek komplexitását egy „egyszerű”, X-Z tengellyel rendelkező esztergagépre és ebben a szűk keresztmetszetben vizsgáljuk meg az EDGECAM szoftver előnyeit. 

 rajz szerszámgépekről

Mik azok tényezők ebben a szegmensben, amik hozzájárulnak a CAM programozás háttérbe szorulásához? 

Az eszterga CNC vezérlőkön a felhasználók a programozáshoz több segítséget kapnak. Itt gondolok nagyolóciklusokra, amik segítségével a felhasználók könnyedén ki tudják nagyolni a forgásszimmetrikus alkatrészt. Az ISO kódos programozás mellett mindenképp megemlíteném a dialog programozást is, ami úgyszintén a vezérlőn programozók helyzetét könnyíti meg nagy mértékben. Így jogosan mondhatná egy cég tulajdonosa, hogy nekünk nincs szükségünk CAM programra. De mégis?! 

 

Számos érv szól az EDGECAM szoftver alkalmazása mellett 2 tengelyes esztergálás esetén is:

  • Nagyoló cikluson belül több stratégia elérhető, forgácstörés programozási lehetőség
  • Hullámforma nagyoló stratégia
  • Ciklusok testreszabhatósága
  • Menetprofilozó ciklus
  • Speciális technológiákhoz, szerszámokhoz, lapkákhoz igazított megmunkálások 
  • Automatizálási lehetőség
  • Árajánlat adásra is felhasználható
  • Szimuláció, ütközés vizsgálat
  • Mellékidők csökkentése

 

Ezeket az előnyöket a Trends 2021-es videóban részletezem:

 

 

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete az EDGECAM. Gyerekkora óta érdekelte a műszaki dolgok, keleti gyártmányú csodák, autók, motorok szerelése, bütykölése. Ebből kifolyólag választotta a műszaki pályát, amin belül CAD/CAM szakon végzett. Előző munkahelye által megismerkedett a CNC szerszámgépek széles skálájával, ezáltal különféle forgácsolási eljárásokkal is. Jelen pozíciójában EDGECAM ügyféltámogató mérnökként dolgozik.

A szerző további cikkei »

Archívum