DESIGNER – Az összekötő kapocs

Tudtátok? Tehetném fel a kérdést… És ilyenkor kérdez vissza a hallgatóság, hogy „Mit is?” Az EDGECAM 2022-es verziójától kezdve, minden szoftverkövetéssel rendelkező ügyfelünk hozzáfér a HEXAGON Direktmodellező megoldásához a DESIGNER-hez. De kinek is ajánlanánk ezt a megoldást, mire is lehet használni, ezt a kérdés kört szeretném körül járni a blogbejegyzésemben.

A DESIGNER célja kitölteni a CAD és a CAM között űrt. Használhatjuk készülék tervezésre, előgyártmány létrehozásra, alkatrész módosításokra és sorolhatnám még a további funkcióit.

A program által használt direkt modellezés egy új fajta szemlélet igényel a hagyományos, fa-struktúra alapú modellezéshez képest. Azonban ezt a szemléletet az elsajátítás után kitudjuk használni a munkánk során. A direkt modellezés teljes konstrukciós szabadságot biztosít a felhasználóknak, akár új komponenst hoznak létre, vagy módosítanak egy meglévő tervet, amely a DESIGNER által támogatott számos CAD formátum bármelyikében készült.

designer03

A felhasználói felület az EDGECAM-ben megszokott módon épül fel, felül a modulokra szedve találhatóak a parancsok. Ezt a menüsort teljesen testre tudjuk szabni, hogy mely utasítások jelenjenek meg számunkra. Különböző ablakokat tudunk megjeleníteni, ugyanúgy tudunk különböző fóliákra dolgozni, létre tudunk hozni koordináta-rendszereket (melyeket az EDEGCAM-ben is megjelenítésre kerülnek), szűréseket tudunk végezni színre/vonal típusra, mely egy bonyolultabb szerelés esetén megkönnyítheti az áttekinthetőséget.

De kiknek is ajánlanám a programot?

Biztos vagyok benne, hogy számos olvasó a megmunkálás tervezése során találkozott azzal a problémával, hogy a gyártandó geometriát a gyártáshoz módosítani szükséges, ilyenkor, ha nincsen a számítógépünkön hozzáférés CAD modellező szoftverhez, akkor vissza kell küldenünk modellt a tervező számára, hogy módosítson a komponensen. Ezek a felesleges körök nyilvánvalóan időt vesznek el tőlünk, illetve kitolják a gyártás kezdetének idejét. Ennek kiküszöbölésére nagyszerűen használható a DESIGNER, hiszen pár hasznos parancs segítségével könnyedén tudunk ugyanazon a gépen modell módosításokat végezni, amelyen az EDGECAM-et is használjuk. Eltávolíthatunk furatokat, zsebeket, tűrés középre módosíthatjuk a darabunkat… Ezen felül a modell előkészítéshez egy nagyon jó példa a Furat fedők létrehozása, a hozzátartozó parancs segítségével egyszerűen létre tudunk hozni, furatokra, nyitott üregekre felület elemeket. Melyeket a programozás során a test kiválasztáshoz hozzátudunk jelölni.

A DESIGNER támogatja a DXF és DWG fájlok importálást is. Ezekből a 2D-s profilokból gyorsan és hatékonyan tudunk 3D-s modelleket létrehozni.

designer1

Az ULTIMATE csomaggal rendelkező ügyfeleink pedig teljeskörűen hozzáférnek az összes felület modellező parancshoz. Ez lehetőséget nyújt szabad formájú felületek létrehozására, felület meghosszabbításokra, felület metszésekre, átkötések létrehozására. Előfordulhat, hogy a kapott modell a fordítások következtében felület elemekre bomlik, ennek következtében hézagok keletkeznek a felületek között, a DESIGNER segítségével ezekre a hézagokra könnyedén tudunk határoló felületeket létrehozni, majd a felület együttest így már visszatudjuk alakítani testmodellé.

A lenti szemléltető videóban egy példát hoztam az előgyártmány létrehozási, valamint a készülék tervezés lehetőségeire. Ebben a videóban számos hasznos parancsot mutatok be, többek között példát láthat a néző a furatok eltávolítására, felület mozgatásokra és a testek egyesítésére/kivonására.

Abban az esetben, hogy ha felkeltette az érdeklődését a program, akkor várjuk képzéseink egyikére, melyre a következő linken lehet jelentkezni.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete az EDGECAM. Középiskolai évei után, a győri Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki Karának alapképzését végezte el, majd érezve magában még lendületet és erőt, a Budapesti Műszaki Egyetemre jelentkezett, ahol befejezte tanulmányait gépgyártástechnológiai szakirányon. Felsőoktatási tanulmányai során a gyártás világához került közelebb, és itt ismerkedett meg az EDGECAM által kínált lehetőségekkel, melyet ma már napi szinten alkalmaz munkája során is.

A szerző további cikkei »

Archívum