Digitális mindennapjaink – a digitalizáció árnyékában

Céges levelezés, bevásárlólista, konferenciahívás, időpontegyeztetés a barátokkal. Mindez ugyanazon a készüléken, sorban a nap folyamán. A mobilunk és személyes digitális eszközeink alapjaiban változtatták meg életünket, összességében hatékonyabbá téve minket. Ám ennek a hatékonyságnak az oltárán sokan feláldozzuk a kikapcsolódást, a munka és a magánélet egyensúlya pedig teljesen felborult.

Kétségtelen, hogy a digitalizáció nemcsak a munkahelyi életünkre és tevékenységeinkre gyakorol hatást, hanem a magánéletünket is felforgatta. Praktikus kiegészítőkkel, applikációkkal és okos eszközökkel vesszük körbe magunkat otthon is, amelyek számtalan előnyökkel rendelkeznek analóg társaikkal szemben. Míg 20-30 éve a gyermekek csak órát vittek magukkal a játszótérre, ma már a kiskamaszok is okostelefonnal a kezükben beszélgetnek kortársaikkal. A dinamikus változás, amelyet a negyedik ipari forradalom idézett elő az életünkben pedig megállíthatatlanul zakatol tovább.

Bár praktikusnak találjuk a legtöbb digitális eszközt, összességében elmondható, hogy a pozitív hatások mellett számtalan negatív következménnyel is találkozunk. Korábban alkalmazott rutinjaink és ritmusunk teljesen felborult, hiszen állandóan elérhetőek, állandóan onlineok vagyunk. Az online jelenlét ráadásul átalakítja a prioritásainkat is, folyamatos készültségben tart miket és egyes esetekben függőséget is okozhat. Az agyunk ráadásul képtelen olyan gyorsan adaptálódni az új világrendhez, mint amilyen tempóban az kialakult. Többmillió éves bevésődéseket kell átalakítanunk, gyakorlatilag néhány év alatt.

Online létezés, offline szenvedés

FOMO

A FOMO (Fearing of missing out) egy napjainkban jellemző, a digitális jelenléttel kapcsolatban kialakuló szorongás-jelenség. A félelem, hogy lemaradunk valamiről gyakran arra késztet minket, hogy folyamatosan a digitális eszközeinkkel foglalkozzunk. A FOMO hatására rengeteg fiatal az értesítések hangjára azonnal felkapja a fejét, függetlenül attól, hogy hajnalban, napközben vagy késő éjszaka szólal meg a készülék. Az online készültség ráadásul az offline kapcsolatokon is nyomot hagy, egyre gyakoribb párkapcsolati konfliktusforrás a mobilfüggőség. A kütyümániára a legtöbben tudatos detoxikálással reagálnak, határokat szabnak az eszközhasználatnak, illetve kijelölnek a napjukban bizonyos csendes órákat, amikor nem foglalkoznak az értesítésekkel.

A FOMO azonban pont ezt a fajta önfegyelmet gátolja. Ráadásul nem ez az egyetlen nevesített tünetegyüttes és a szorongás szintjeiben is jelentős eltérés mutatkozhat. Arról nem is beszélve, hogy ez a fajta szorongás a különböző generációk tagjaira is más-más hatással lehet, ami már önmagában egyet nem értést, sőt konfliktusokat okozhat.

Információdömping

Az offline tér pedig nem jelent már elég impulzust az online információdömpingre kondicionált fiataloknak. Vagyis számukra teljesen más ingerekre van szükség a hasonló reakciók kiváltásához. Más tempóban, más dolgok feldolgozására törekednek, és pont emiatt szenvedés számukra az, amikor elszakítják őket a digitális tértől. Ez jelenthet problémát az oktatásban, otthon a családi életben, de problémás lehet egy munkahelyen is. A megoldás pedig nem az, hogy erőszakosan választjuk le őket az eszközökről. Be kell látnunk, hogy a káros hatások ellenére is számtalan előnnyel bírnak a digitális eszközök. Így a tudatos kütyühasználatot és a megfelelő egyensúly kialakítását kellene támogatnunk.

A mások élete

Soha nem volt még olyan könnyű értesülnünk az ismerőseinket foglalkoztató dolgokról, mint manapság. A közösségi média megteremtette a feltételeket arra, hogy gyakorlatilag bármit, bármikor és bárkivel megosszunk. A korlátlan és gondtalan teregetésnek azonban hátrányai is vannak, súlyos visszaélések miatt kezd egyre tudatosabbá válni a felhasználók egy része.

Azzal, hogy elérhetővé vált számunkra gyakorlatilag „bárki” élete, további szorongások kúsztak be észrevétlenül az életünkbe. Az „elég jó vagyok?” érzése, vagy a „másnak milyen lehet?” gondolata pedig megmérgezheti a saját önbecsülést. A szakemberek épp ezért tartják veszélyesnek a túlzásba vitt közösségi média használatot. A kontrollálatlan görgetésre nemcsak a kapcsolataink, hanem a saját önbecsülésünk is rámehet, miközben semmilyen hasznos hozadékkal nem bír a folyamatos online jelenlét.

Digitális evolúció

Ahogy már említésre került a digitalizáció evolúciós hatásokkal is bírhat. Kutatók vizsgálják az emberi agy adaptációját, hogy hogyan változik a digitális világgal. A rugalmas ám struktúrájában mégis némileg kötött agyszerkezet elsősorban a memória, az emlékek felépítése, a tanulás és a neurális kapcsolatok kialakításában mutathat változásokat ám ezek megértéséhez még jópár vizsgálatra szükség lehet. Az, hogy az evolúciót a saját életünkön tapasztaljuk meg, jelentősen fellendítette a mindennapi emberek érdeklődését is a téma iránt.

Generációk harca az új világrendért

Az evolúció és a szokások átalakulása magával vonzott némi generációs feszültséget is. Az új világrendben már egészen más társadalmi ranglétrák kapnak helyet. Az online tér számos korábban kőbe vésett szabályt elvetett és helyettük egészen újak jelentek meg. Fontosabbá vált a lexikális tudás helyett a kompetencia alapú ismeretek megszerzése, ami számos ország iskolarendszerében okozott átalakulást. Ugyanez igaz a képzések terén is: ma már nem az a fontos, hogy miről van papírunk, hanem az, amit valójában tudunk. A diplomák és egyéb képesítések értéke ugyanis jelentősen inflálódott, ráadásul manapság annyira gyorsan változik a világ, hogy egyes szakmákban a kétéves ismeretek is elavultak lehetnek.

Nem dőlhet tehát hátra egyetlen generáció sem, de ez is feszültségforrás, elsősorban a munkaerőpiacon. Pályakezdőként nagyon nehéz elhelyezkedni, de a sokéves tapasztalat sem garantál biztonságot. Ugyanakkor a jellemző szakemberhiány felkorbácsolja a keresletet. Ellentmondásos világot teremtett az elmúlt néhány év rengeteg újdonsága, és versenyt, amelyre még lehet, hogy nincs felkészülve az egész emberiség.

Egyensúly vagy egyenlőség

Sokan találkoztunk már egyenlőtlen feltételekkel vagy bizonytalan körülményekkel. Olyan világot élünk, amelyben az egyensúly egy áhított cél, az egyenlőségért pedig harcolni kell. Ellentétek kereszttüzében próbálunk érvényesülni, miközben más-más feltételekkel szállunk versenybe. Ugyanakkor maga az online eszköztár és a digitalizáció alkalmas lehet arra, hogy egyenlő feltételeket nyújtson az embereknek.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyensúlyt is teremthet. Hiszen pont a digitalizációt okolják sokan az egyensúly elvesztéséért.

Az egyensúly fogalma leginkább a munka és a magánélet vonatkozásában vetődik fel. Azzal, hogy mobil eszközökön felügyelhetjük a termelést és végezhetjük céges ügyeinket, a munka egyértelműen beszökik a magánéletünkbe. Azonban érdemes megvizsgálnunk, hogy van-e helye a munkahelyünkön a magánéletünknek. A legtöbben erre a kérdésre rávágják, hogy nincs és talán pont ebből a szemszögből érdemes megvizsgálnunk, hogy mit veszítünk azzal, ha kontrollálatlanul férkőzik be a munkánk a családi- és magánéletünkbe. Az egyensúly elvesztésével pedig egyre tovább nőhet a szorongás szintje, ami végső soron egészségügyi problémákat okozhat az érintetteknél.

Mit tehetünk a digitalizáció és az online jelenlét keltette feszültségek oldására?

A legfontosabb talán a tudatosság. Amennyiben ismerjük és megértjük a minket érintő problémákat, máris közelebb kerülünk a megoldáshoz. Egyáltalán nem biztos például, hogy azért, mert rendszeres felhasználói vagyunk a közösségi médiának, máris függők vagyunk és ránk is telepszik majd a FOMO szorongása. Azok, akik értik a közösségi média céljait, s ezeket a célokat el tudják helyezni a saját rendszerükben, nem fognak áldozatául esni a médiahálónak.

Függőség

Ha felismerjük, hogy mégis függőséggel állunk szemben, ma már kérhetünk segítséget ilyen jellegű addikcióink kezelésére is. A hosszú távon fennálló függőség azonban csakúgy, mint az alkohol vagy az egyéb szerek esetén szociálisan és egzisztenciálisan is gyengítheti a függőt, így fontos a rendszeres önvizsgálat.

Ha miket nem érint a függőség, de tartunk tőle, hogy túl nagy hatással van mégis az életünkre a közösségi háló, akkor célszerű korlátoznunk a használatát. Így van ez a digitális eszközökkel is. Vezessünk be eszközmentes időszakokat, ahogy munkamentes órákat is mindennap. Tegyük egy napunkat szabaddá a hétvégén!

Generációs különbségek

És mit kezdhetünk a generációs ellentétekkel? Nos, bár a türelem egy ritka érték, szerepe ebben is óriási lehet. Ahhoz, hogyz X-generáció szaktudását az Y-generáció tagjai a Z- és Alfa-generációnak is átadhassák, elengedhetetlen a megfelelő kommunikáció. Persze nemcsak online, hanem offline formában is és talán fontos, hogy minden fél engedjen egy kicsit a saját nézeteiből, lehetőséget hagyva ezzel a kompromisszumos megoldására a helyzetnek.

Szakterület: Az ipari digitalizáció szakértőjeként, évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a világ élvonalába tartozó ipari tervezőszoftverek terén, melyek bevezetéséhez és folyamatos támogatásához professzionális csapattal rendelkezünk.

Ma már a megfelelő ipari digitalizációs folyamatokhoz az alkalmas szoftvereken, hardvereken és képzéseken túl a kreativitás is elengedhetetlen. De a legjobb kreatív elmék számára is egy komplett digitális tervezési platform nyitja csak meg az alkotás valódi szabadságát. Az ipari digitalizáció hatékony vállalati bevezetése ember, gép és szoftver komplex együttműködéseként jön létre, amelynek összehangolása komoly szakértelmet igényel.

 

A szerző további cikkei »

Archívum