Digitalizáció: innovációs potenciál a gyakorlatban

Az ipari forradalmak mozgatórúgójának is nevezhetjük az innovációt. Az újdonság, a valami jobb létrehozása iránti igény több lépcsőben egy egészen új világ megteremtésére képes. Bár a korábbi ipari forradalmak eredményeit is látványosnak nevezhetjük, a napjainkban zajló dinamikus átalakulás innovációira is érdemes felfigyelnünk.

Most, hogy részei vagyunk az épp zajló digitális forradalomnak, annyira közel van hozzánk a változás, hogy szinte észre sem vesszük. Tekintsük hát át, hogy milyen innovatív lehetőségek lakoznak a digitalizációban. Külön kitérve arra, hogy ebből hogyan profitálhatnak a vállalatok.

Kapcsolódás

A digitalizáció jó minőségű és elérhető kapcsolatépítési lehetőséget biztosít a vállalatoknak és a magánembereknek egyaránt. A kommunikáció forradalma azonban nem a negyedik, inkább a harmadik ipari forradalom eredménye.

Napjainkban inkább olyan kapcsolatokról beszélünk, amelyek teljesen láthatatlanul kötik össze a körülöttünk lévő világot. IoT és IIoT rendszerek teszik kényelmesebbé a termelési munkát, illetve az otthonainkat. A létrejövő hálózatok pedig nagy mennyiségű adattal látják el a fejlesztőket további munkára sarkallva őket.

Okos otthon és okos gyár

Az otthonaink és a munkahelyünk is egyre okosabb lesz. Körbevesznek minket az okos eszközök és mindenhonnan adatok áramolnak. A kapcsolódás, a folyamatos monitoring és az állandó adatelemzés pedig egy kényelmesebb, személyre szabottabb élményt nyújt.

Mégis, az efféle kitárulkozásnak hátrányai lehetnek és a szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy milyen fontos az adatok intézményes és egyéni védelme. Érdemes megfogadni a tanácsaikat akár a személyi számítógépünkre, akár az otthoni személyes terünkre vonatkoznak azok. És tisztában kell lennünk azzal is, hogy az online tér nem felejt.

  • Csak megbízható szolgáltatók szoftvereit és applikációit használjuk!
  • Ügyeljünk a felhőszolgáltatásokban tárolt adatainkra!
  • Személyes, titkos adatokat ne az online térben tároljunk!
  • Az alapvető online biztonság szabályait tanítsuk meg a gyermekeknek is!

Új gyártási megoldások

A digitalizációval elterjedtek az olyan megoldások, mint az ember nélküli gyártási műszakok, vagy a generatív tervezés. Az automatizált rendszerek irányítását pedig már távolról is elvégezheti a személyzet. Felismerve az ebben rejlő lehetőségeket, számos üzem váltotta ki a repetitív munkafolyamatokban az emberi munkaerőt.

Kapcsolattartás, szerviz

A kapcsolattartás szempontjából a kommunikáció forradalma is már jelentős változásokat hozott. Azonban a követhető online társalgás, illetve a gépek közötti hatékony információcsere egészen más szintre emeli a felhasználást. Az IoT rendszerek alkalmasak lehetnek a szervizstratégia átformálására is. A preventív, megelőző karbantartás mellett kiemelt szerephez jut a prediktív karbantartás is. Utóbbi a gyűjtött gépparaméterek alapján előre meghatározza a szükséges szerviz időpontját és a cserélendő alkatrészeket is.

A karbantartás azonban nem csak a gyárakban alakulhat át. A forgalmazók és gyártók technikusai is új szemlélettel végezhetik munkájukat. Folyamatosan felértékelődnek a távoli elérésű szolgáltatások (telefon, online, szerszámgépvezérlésen keresztül). Ezek olcsóbbak, gyorsabbak és sok esetben elégségesek is a megoldáshoz. Ráadásul azokban az esetekben is hasznosak, amikor a technikus személyes megjelenése is indokolt, hiszen már előre megismerheti a problémát, amit orvosolnia kell a helyszínen.

Az AR/VR nem csak játék

A kiterjesztett és virtuális valóság felfedezése a játékiparban, az oktatásban és a műszaki területen is jelentős változásokat hozhat. A megfelelő AR kiegészítőkkel támogatható a szerviztechnikusok helyszíni munkája. Emellett az oktatás hatékonysága és biztonsága is fokozható a virtuális tér kihasználásával. A készségszintű ismeretelsajátításhoz biztonságos terep szükséges, a VR pedig pont ezt nyújtja. Hasonlóképp a játékélményt is fokozza. Az új generáció tagjai ugyanis egységnyi idő alatt jelentősen nagyobb mennyiségű ingerre számítanak a környezetüktől.

Az innovációkészség fenntartása

Amellett, hogy a vállalatok egy-egy innovatív új technológiában lehetőséget látva beruháznak, fontos, hogy a továbbiakra is nyitottak legyenek. Az innovációs készség fenntartásának kulcsa a nyitottság és a kíváncsiság. Ezzel a szemlélettel a cég még sokáig piacon maradhat, ha követi az éppen zajló ipari és fogyasztási trendeket. Persze ebben is segítségére lehet a digitalizáció és az online világ.

Az innovációs képesség fejlesztésén azonban nemcsak a vállalatok dolgozhatnak. Gazdasági térségeket érintő szabályozásokkal a kormányzat is beavatkozhat a fejlődésbe. Ez pedig előnyösen érintheti a frissen induló vállalatokat, mellettük pedig az épp váltásra készülő cégeket is.

A társadalom is hatással van az innovációkészségre. Az olyan országokban, ahol az innovatív gondolatokat megbecsülik, illetve támogatják, nagyobb eséllyel születnek újabb és újabb ötletek. Így tehát fontos a fiatal, vállalkozó szellemű személyek támogatása. Persze nem csak az anyagiakkal. Az angyalbefektetési konstrukció terjedésével párhuzamosan nő a coaching szemléletű támogatás elérhetősége is. Ez a kombinált megoldás pedig rengeteg, a világot jobbá tevő ötletnek lehet ugródeszkája.

Szakterület: Az ipari digitalizáció szakértőjeként, évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a világ élvonalába tartozó ipari tervezőszoftverek terén, melyek bevezetéséhez és folyamatos támogatásához professzionális csapattal rendelkezünk.

Ma már a megfelelő ipari digitalizációs folyamatokhoz az alkalmas szoftvereken, hardvereken és képzéseken túl a kreativitás is elengedhetetlen. De a legjobb kreatív elmék számára is egy komplett digitális tervezési platform nyitja csak meg az alkotás valódi szabadságát. Az ipari digitalizáció hatékony vállalati bevezetése ember, gép és szoftver komplex együttműködéseként jön létre, amelynek összehangolása komoly szakértelmet igényel.

 

A szerző további cikkei »

Archívum