EDGE VÁNDORKUPA 2015- Bemutatkoznak az ezüstérmesek

Idén is megrendeztük nagysikerű Edge Vándorkupa versenyünket, mely célja, hogy bemutassa, értékelje és összekösse a hazai Solid Edge és Edgecam felhasználókat. A megmérettetésre Solid Edge, Edgecam és Oktatási kategóriában érkeztek be pályamunkák, és az eredményhirdetésre az EPLM Trends 2015-ön, a PLM üzletág éves szakmai konferenciáján került sor szeptember 16-án.

A versenyre való nevezés feltétele a Solid Edge, illetve az Edgecam programok ismerete és használata, valamint a szoftverrel készített egyedi pályamunka leadása volt. Előző számunkban megismerhették a kategóriák első helyezettjeit, most bemutatkoznak a dobogó második fokán álló tervezők.

Guba Tibor, Solid Edge kategória II. helyezett

Guba Tibor a budapesti székhelyű Zenliten Carbon Composites Kft. CAD/CAM tervezője és programozója. A dinamikusan fejlődő cég 2 éve alakult, szénszálas termékek gyártásával és fejlesztésével foglalkozik. Tibor fő feladata a szerszámok tervezése, valamint a CAM programok elkészítése, technologizálása és a sorozatgyártás folyamatának optimalizálása.

A hasonló területen, illetve CAD/CAM mérnöki munkákkal 15 éve aktívan foglalkozó Tibor most először nevezett szakmai versenyre pályamunkájával.

2015nyar_144  2f538a2d251b858953801458ca0434cf

„A Solid Edge és az Edgecam egy jól működő, megbízható, kompatibilis rendszernek tűnt számomra. A cég üzletpolitikája eltért a konkurens cég politikájától, ezért ennél a szoftvernél köteleztem el magam” – mondja Tibor, aki a szoftvert a Solid Egde V14-es verzió megjelenésétől kezdte el használni.

„A Vándorkupára egy rádió távirányítású (RC) Autogyro modellt terveztem, melyet működő formában le is gyártottam. A kompozit aluszerszámokat, melyek a karbon alkatrészekhez kellettek, az Edgecam rendszer segítségével készítettem el, ezzel szerettem volna demonstrálni a Siemens és a Vero által fejlesztett szoftverek kompatibilitását, valamint a CAD/CAM rendszer hatékonyságát” – meséli a pályamunkájáról. Tibor a munkája során mind a szinkron, mind a hagyományos modellezést használja, ezzel kihasználva a szoftver adta tervezői rugalmasságot.

Tibor jelenleg egy „experimentál” kategóriájú,kétüléses 450 kg felszálló súlyú autogyro-projekten dolgozik. „A légijármű tervezése során a nagy alkatrészszámú szerelések mellett kihasználom a Keyshot adta, szinte határtalan renderelési lehetőségeket is” – beszél Tibor a munkájáról.

Dudás Csaba, Edgecam kategória II. helyezett

Csaba 2003 nyarán gyakornokként érkezett a Cooptim Ipari Kft.-hez – azóta is itt dolgozik, eleinte CNC esztergályos és marós feladatokat látott el, jelenleg pedig CNC-technológus mérnöki pozícióban tevékenykedik. A Cooptim fogyóelektródás hegesztőgépekhez gyárt hegesztőhuzal-előtoló mechanikákat, komplett szerelt részegységeket, valamint alkatrészeket. 2008-ban elvégezte a BME gépgyártástechnológia – géptervező szakát; munka mellett pedig Nemzetközi Hegesztő Szakmérnöki oklevelet szerzett. Az Edgecam szoftverrel az egyetemen találkozott először, ahol tanszéki demonstrátorként oktatott is. Munkájában a cégnél elsőként vezette be a CAM-programozást a gyártásba.

Dudás Csaba  Dudás Csaba Edgecam pályamunka kép 1

„Az Edgecam használata nagyon sikeresnek bizonyult: az alkatrészek programozásának és a gyártás előkészítésének ideje, a kézi programozással elkövethető hibalehetőségek száma jelentősen csökkent. A szerszámkészítésben a 3D-s felületek megmunkálását az Edgecam bevezetése előtt kiadtuk, azóta jóval olcsóbban és hatékonyabban saját gyártásban tudjuk megoldani.”

„A Vándorkupára egy – évek óta folyamatosan gyártott – hegesztőhuzal-előtoló nyomásos alumíniumöntvény test több darabos, készülékre tervezett, indexelt 4 tengelyes megmunkálásával neveztem be” – mondja Csaba.

„Ez a feladat egy üzemen belüli technológiai fejlesztés része. 2014 augusztusában gyártókapacitásunk bővítésre került egy Akira Seiki V2.5XP 4 tengelyes megmunkáló központtal, melynek munkatere, teljesítménye, sebessége és pontossága lehetővé tette, hogy a bázisváltási hibákat elkerülve, egy befogásban, forgatva készre munkáljam az alkatrészt. Termelékenységünk a duplájára, a darab pontossága, reprodukálhatósága nagyságrendekkel nőtt”– meséli pályamunkájáról.

Mind a Solid Edge ST8, mind pedig az Edgecam legújabb verziója számos újítást hozott. Erről, illetve a szoftverhasználattal kapcsolatos tapasztalataikról kérdeztük a díjazottakat.

„A Solid Edge legújabb szoftverújításai kapcsán nekem a valósághű lánchajtás-modellezés és az összetett szerelések tervezése vált be leginkább, melyek jelentősen megkönnyítik a mindennapi tervezési munkámat” – mondja Tibor, aki a következő verzióban szívesen látna új végeselem-analízis és optimalizálás funkciókat is.

„Az újdonságok közül kiemelném az automatizálási eszközöket, stratégiákat, melyek a megmunkálás programozásának idejét jelentősen tudják csökkenteni. Geometriai előkészítés után pár kattintással kiadhatóak a ciklusok. Nagyon felhasználóbarát továbbá az orsódokkolás, munkadarab-átvétel, valamint az alaksajátosságok különböző orsókon történő megmunkálásának beállítási lehetőségei és az időben szimultán mozgások összekapcsolásának funkciója” – beszél Csaba az Edgecam újításairól.

„A sorozatgyártások során gyakran előfordul, hogy az alkatrészeket egyedi azonosítóval, sorszámmal kell ellátni. Ez a pályamunkám esetében is így van, minden darabra külön sorszámot kell gravírozni. Ezt kézzel írt gravírozó makró alprogramok meghívásával tudtam megoldani, de ez nem automatizálható. A munkám során sokszor jól jönne, ha az Edgecamben lenne olyan gravír makró lehetőség, ami erre megoldást tud nyújtani” – fogalmaz Csaba, aki szívesen látna fejlesztéseket a G39 sarokív és X2-tengely megmunkálásai területein is.

 

 

 

 

 

 

 

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAM (Alphacam, Radan). 14 éves korában találkozott CAD szoftverrel, azóta folyamatosan használta hobby szinten, mindig az aktuális trendnek megfelelőt. Főiskola első évei alatt fordult a CAM szoftverek irányába, ami azóta is tart. 2007-től 2012-ig GraphIT Kft-nél dolgozott Edgecam és Radan terméktámogató mérnökként. 2012-től az Enterprise Communications Magyarország Kft-nél Edgecam, Radan, Alphacam terméktámogató mérnök. Pár éve már csak az Alphacam és a Radan támogatásával foglalkozik.

A szerző további cikkei »

Archívum