Blog

EDGECAM 2020.0 – legújabb szoftver verzió

Az EDGECAM 2020.0 új és továbbfejlesztett funkciói mind a maró és esztergáló felhasználók számára jelentős hatékonyságnövelést biztosítanak. 

5 tengelyes „Bedöntés” vezérlési stratégia és hordós szerszám támogatása

A Hexagon Manufacturing Intelligence Production Software üzletága által fejlesztett EDGECAM legújabb verziójának egyik legfontosabb fejlesztése a már meglévő 5 tengelyes Bedöntés a megmunkálás irányához képest vezérlési stratégiában megadott szögek új értelmezési lehetőségeinek és a hordós szerszámok támogatásának kombinációja.

A hordós szerszámok a leghatékonyabb forgácsoló szerszámok az 5 tengelyes megmunkáláshoz, és az EDGECAM Szerszámtár mostantól teljes mértékben támogatja ezek alkalmazását.

Edgecam szerszámtár

 

Grafikus 5 tengelyes ciklus

A Grafikus 5 tengelyes ciklus újabb ütközésvizsgálati eszközöket vezetett be a Zsebfalmarás (Swarf) stratégiában, valamint további pálya összekötési lehetőségeket biztosít mindegyik stratégiához.

 

Gyors szerszámpálya generálás

Mivel a termelési költségek csökkentése érdekében minél gyorsabban szükséges szerszámpályákat létrehozni, az EDGECAM 2020.0 jelentős teljesítménynövekedést biztosít a testmodellek nagyolása és profilozása során is. A megmunkáló motor ekkor csak a határgörbéken belüli geometriát dolgozza fel, a modell többi részét figyelmen kívül hagyja. Ez jelentősen csökkenti a gyorsítótár méretét, és gyorsabb pályagenerálást tesz lehetővé.

 

Hosszlyuk fúrás stratégia

A korábban a 2018 R1 verzió furat ciklusában bemutatott Hosszlyuk stratégia továbbfejlesztése saját különálló ciklus bevezetését indokolta. Az eredeti módosítók továbbfejlesztésre kerültek, a ciklus pedig további vezérlőfülekkel bővült, így a szerszámpálya még pontosabban vezérelhető.

Edgecam hosszlyuk fúrás

 

Edgecam menetprofilozó ciklus | Esztergálás

Az esztergálás környezet egy új Menetprofilozó megmunkáló ciklust is tartalmaz. Az ezen a területen dolgozó felhasználóktól érkező gyakori fejlesztési kérésre reagálva az EDGECAM 2020.0 lehetővé teszi az olyan összetett menetek könnyű megmunkálását is, mint például a „VAM” és az „Acme”. A ciklus nagyolási és simítási stratégiákat is biztosít, így lehetővé teszi a felhasználóknak saját menetformák megadását.

Edgecam menetprofilozó

 

Pengeképződés megelőzése

A népszerű Hullámforma megmunkálási stratégia a Pengeképződés megelőzése funkcióval bővült. Bizonyos körülmények között a szerszámútvonalak olyan vékony anyagszigetet (pengét) hozhatnak létre, amely egyre vékonyabbá válva nagyobb szerszámterhelést okozhat a penge végeinél, és akár szerszámtörést is eredményezhet. A most bevezetett Pengeképződés megelőzése beállítás úgy módosítja a szerszámpálya-mintát, hogy ne alakuljanak ki ilyen anyagszigetek, megelőzve a megmunkálás során fellépő szerszám túlterhelését, így a felhasználók fenntarthatják az optimális előtolást és sebességet.

Edgecam pengeképződés megelőzése

Főorsóhüvely utasítás

Mivel egyre több szerszámgép rendelkezik másodlagos Z-tengellyel (Főorsóhüvely) funkcióval, a Kódvarázsló az EDGECAM 2020.0 kiadásban bemutatott továbbfejlesztése lehetővé teszi a felhasználók számára egy másodlagos főorsó tengely hozzáadását maró/esztergáló környezetben is. Ez támogatja a maró/esztergáló gépeket, bármilyen asztal/fej forgótengely kiépítésű marógépet. A Szerszámmozgatás menüben található új Orsóhüvely vezérlése utasítással együtt ez a funkció a másodlagos Z-tengely pontosabb vezérlését teszi lehetővé.

Edgecam orsóhüvely vezérlő

 

Élletörés szöge és Távolságtartás érték | Simító esztergáló ciklusok

Simító beszúró ciklusban a felhasználók beállíthatják az éltörés szögét. A korábbi EDGECAM-verziókban az élletörési szög mindig 45 fok volt.

Simító esztergálás ciklusban megadható egy Távolságtartás érték a Felfelé vágás beállítás használata esetén.

Edgecam éltörés beállítása

XY ráhagyás | Fúrás ciklus

Fúrás ciklus Spirális stratégiájának használata során beállítható egy XY ráhagyás érték. A felhasználók így vezérelhetik a cikluson belül a furat tűrési értékét, vagy szerszám kopásának kompenzálását. Ez a CAD-előkészítési időt is csökkenti, és biztosítja, hogy a ciklus asszociatív legyen a testmodellel.

 

Új szerszámtípusok

A Szerszámtár két új szerszámtípussal –Fecskefarkos, Duplakúpos – bővült. Ez azt jelenti, hogy nem kell egyedi grafikákat készíteni hozzájuk, ezzel időt és a programozási költséget takarítva meg. A szerszámok automatikusan működnek a Horonymarás ciklussal.

Esztergálás és maró-esztergálás | EDGECAM Inspect

Számos ügyfélkérésre reagálva a fejlesztők kiterjesztették az alkatrészek ellenőrzési lehetőségét az esztergáló- és a maró-esztergáló környezetre is.

 

Felhasználói felület | EDGECAM Inspect

A jelentősen átalakult felhasználói felület támogatja a munkafolyamatok szalag eszköztárát, javítva a rendszer interaktivitását. Az Ellenőrzési beálíltások menü két külön párbeszédpanelre lett felosztva, így a felhasználók külön módosíthatják a kimeneti és az ellenőrzési beállításokat.

Biztonságos kiemelés | EDGECAM Inspect

Az ellenőrzési ciklusok Biztonságos kiemelés vezérlőkkel bővültek, így a felhasználók több pozíciót is megadhatnak a mérőfej mozgásának vezérlése során. A Beforgatás utasítás mostantól bővíti a pozíció módosításának lehetőségeit, lehetővé téve egy alternatív szög megadását, annak érdekében, hogy az alkatrész látható legyen a szerszámgépen.

 

Szög vonaltól | EDGECAM Inspect

Az új „Szög vonaltól” alaksajátosság három korábbi utasítást egyesít egyetlen funkcióba, lehetővé téve a szög irányának megadását a riportban.

Szerkesztett alaksajátosságok | EDGECAM Inspect

A szerkesztett alaksajátosságok szintén frissültek, így mostantól megadható az Egyenesség értéke a Szerkesztett vonal alaksajátosság módosítása során. A kör és körív alaksajátosságok mostantól átkonvertálhatók és újra megadhatók a szerkesztés során.

EDGECAM Designer

A kifejezetten a megmunkálás programozók igényeire összpontosító, EDGECAM Designer modul körülbelül 50 fejlesztést tartalmaz, hogy áthidalja a CAD és a CAM rendszerek közötti távolságot.

 

Forrás:

https://www.edgecam.com/edgecam-latest-release

Beosztás: Marketing referens a PLM Üzletágnál
Szakterület: Üzleti kommunikáció

Szakmai életút és hobby:
Az Enterprise Group PLM üzletág marketing referense vagyok 2016 nyara óta. Feladatom, hogy marketinges munkámmal és reklám tevékenységekkel támogassam a Siemens és a VERO cad/cam szoftverek népszerűségét, sikerességét és elterjedését. Ennek érdekében nagyon sok tematikus nyílt napot, rendezvényt szervezek és sok szakcikket jelentetek meg különböző tematikus magazinokban. Mindig is a marketing és a kreatív tevékenységek vonzottak. Ezért iskoláimat is ennek megfelelően üzleti kommunikáció és marketing területen végeztem.

A szerző további cikkei »

Új hozzászólások

Archívum