EDGECAM 2023.1

Számos új fejlesztés történt az EDGECAM 2023.1 verziójában, amelyek segítenek a felhasználóknak növelni termelékenységüket a gyorsabb szerszámpályáknak és a kifinomultabb munkafolyamatoknak köszönhetően.

Néhány a legfontosabb fejlesztések közül:

 • Hattengelyes szerszámgépkonfiguráció támogatása
 • Nagyolás hullámmintával ciklus teljesítménynövelése
 • Automatikus ütközésvizsgálat sugárirányú furatok megmunkálásakor
 • Eltérő ráhagyás szigetekre a Nagyolás ciklusban
 • Lágyítási faktor a B-tengelyes kontúrsimításban
 • Simító beszúró ciklus és alaksajátosság keresés fejlesztések
 • Forgácstörés fejlesztése nagyoló esztergálás ciklusban
 • Letörés és Maradékprofilozás ciklus fejlesztések
 • Ütközésvizsgálat kikapcsolása Kontúrkövető nagyoló esztergáló ciklusban

Hattengelyes szerszámgépkonfiguráció támogatása

A szerszámgépgyártók folyamatosan növekedő igényeire reagálva az EDGECAM 2023.1 továbbfejleszti a hattengelyes marógépek támogatását egy harmadik forgótengely bevezetésével mind merőleges, mind szögben álló forgótengelyű konfigurációk esetén. A jelenlegi verzió két fejen lévő és egy asztalhoz kötött forgótengelyt támogat.

Az egyszerű 3+2 tengelyes megmunkálások éppúgy támogatottak, mint az összetett szimultán 5-tengelyes marás valamennyi konfigurációval.

A felhasználók azt tapasztalhatják, hogy a Forgató tengely választása és az Indexelés utasítások továbbfejlesztésre kerültek az aktuálisan használandó tengely megadása érdekében.

Nagyolás hullámmintával ciklus teljesítménynövelése

Az EDGECAM Nagyolás hullámmintával ciklusa feldolgozási képességének javításával csökkent számítási idő, ami a termelékenység növekedéséhez vezetett az EDGECAM 2023.1 verzióban. Attól függetlenül, hogy drótváz vagy testmodell alapján dolgozik, a sebesség akár 40%-kal is magasabb lehet.

Egyszerűen frissítse a szerszámpályát, és az EDGECAM 2023.1 teszi a dolgát.

Automatikus ütközésvizsgálat sugárirányú furatoknál

Az ütközések automatikus megszüntetésének lehetősége kibővült a hengerpaláston lévő furatok megmunkálásával. Ez a funkció már korábban bevezetésre került síklapon lévő furatokra. A készülék frissítése utasításban történt aktiválást követően a fúróciklus kiküszöböli az ütközést a készülékkel a sugárirányú furatok elkészítése során, majd a visszajelzés ablakban üzenetet kapunk a megmunkálatlan furatok számáról.

Ez a fejlesztés időt takarít meg a CAM utasítások elkészítésekor, mivel a manuális ellenőrzés most már nem szükséges.

Eltérő ráhagyás szigetekre a Nagyolás ciklusban

Az EDGECAM 2023.1 új Ráhagyás szigetekre paramétert vezet be a Nagyolás ciklusban.

A test alaksajátosságokon és drótváz geometriákon is alkalmazható fejlesztés kifejezetten az összetett, beágyazott belső szigeteket tartalmazó zsebek megmunkálását támogatja.

A felhasználók időt takaríthatnak meg azzal, hogy nem kell külön ciklusokat létrehozniuk különféle ráhagyásokkal. Tipikus alkalmazása a vékony falú zsebek megmunkálása, ahol egy meghatározott ráhagyást kell tartani a vékony falakon, de emellett a belső alaksajátosságok megmunkálhatóak kisebb ráhagyással.

Lágyítási faktor a B-tengelyes kontúrsimításban

A felhasználók visszajelzései alapján az EDGECAM 2023.1 új beállítási lehetőséget vezet be a B-tengelyes simító eszterga ciklushoz. A felhasználók mostantól használhatják a „Lágyítási faktor” utasítást a B-tengelyes mozgások további finomítására simításkor. Korábban a ciklus nagy mozgásokat generálhatott a lineáris tengelyre és túlzott forgatásokat a B tengelyre. Ez nagyobb szerszámgépkopáshoz és rosszabb felületi minőséghez vezethetett.

A „Lágyítási faktor” módosítja a mozgásokat, finomítva az NC kódot, a szerszámpálya pontjainak csökkentésével.

Simító beszúró ciklus és alaksajátosság keresési fejlesztések

Az EDGECAM 2023.1 verzióban továbbfejlesztésre kerültek azesztergálási alaksajátosság keresés lehetőségei az összetett testmodellek esetében. Korábban az eredményül kapott alaksajátosságot csak finomabb tűrés alkalmazásával lehetett létrehozni, ami több időt vett igénybe.

A felhasználók azt tapasztalhatják, hogy a hasonló modellek esetében alaksajátosságok gyorsabban létrejönnek az alapértelmezett tűrés alkalmazásával.

A Simító beszúró ciklus is továbbfejlesztésre került, így a felhasználók a beszúrással megegyező szélességű szerszámmal is elkészíthetik a beszúrást. Korábban ez több utasítás létrehozásával volt elérhető, ami megnövelte a programozási időt.

Forgácstörés fejlesztés a Nagyoló esztergálás ciklusban

A felhasználók visszajelzése alapján az EDGECAM 2023.1 tovább bővítette a népszerű forgácstörési funkciókat. A felhasználók most már egy tengely rögzítésével befolyásolhatják, hogy a szerszám hogyan mozogjon ki a kimozgatási pozícióba. Például hosszan esztergált tengelyek esetében, a szerszámot csak az X tengely mentén célszerű elhúzni. A tengely rögzítés hatására a szerszám a Z tengely mentén nem mozdul el, ami jelentős ciklusidő megtakarítást eredményez.

Letörés és Maradékprofilozás ciklus fejlesztések

A felhasználók felfedezhetik, hogy az EDGECAM 2023.1 még pontosabban támogatja az „Optimalizált” marási stratégiát. Korábban az összekötés módjából és az alkatrész alakjából adódóan más stratégia került alkalmazásra, ami elkerülhetetlenül magasabb ciklusidőhöz vezetett.

Az ügyfelek visszajelzései alapján fejlesztésre került a gömbvégű marók támogatása a letörő ciklus használatakor. Korábban a ciklus csak az NC pontozókat és a kúpos letörő szerszámokat támogatta. Az ügyfelek visszajelzései szerint bizonyos alkatrészek esetében csak a gömbvégű marók képesek megfelelő letörést készíteni.

Ütközésvizsgálat kikapcsolása Kontúrkövető nagyoló esztergáló ciklusban

Az EDGECAM 2023.1 egy újabb időtakarékos fejlesztést vezet be az esztergálási környezetben. A felhasználóknak lehetőségük van kikapcsolni a szerszámtartó ütközésvizsgálatot a nagyoló ciklus használatakor.

Nagyméretű alkatrészek összetett szerszámtartókkal való megmunkálásánál a számítási idő túlságosan hosszú lehet az EDGECAM szigorú ütközésvizsgálatialgoritmusa miatt. Ahol a felhasználó úgy érzi, hogy a megmunkálás biztonságos, a szerszámtartó ütközésvizsgálat funkció kikapcsolható, így a ciklus kiszámításának idejét le tudjuk csökkenteni.

A legújabb CAD fájlformátumok folyamatos támogatása

 • SolidWorks 2023
 • Inventor 2023
 • Creo 9.0.2.0
 • és számos további formátum…

CAM Termékvonal vezető, feladata a CAM csoport vezetése és Hexagon CAM-megoldások értékesítése. Középiskolában sodródott gépgyártástechnológia területére, így technikumi évei után ezen a területen folytatta egyetemi tanulmányait. Mivel ezen a képzésen sajnos nem találkozott a CAM rendszerrel, diplomamunkájának a CAM rendszer vizsgálatát választotta, amit gépgyártási terült fontos elemének tart. Egyetem után találkozott először az EDGECAM rendszerrel az iparban, majd rövid doktori képzést követően az EDGECAM magyarországi forgalmazójánál dolgozott először technikai vonalon, majd EDGECAM és más megoldások értékesítésén.

A szerző további cikkei »

Archívum