EDGECAM 2024.1

Az EDGECAM 2024.1 nagyobb termelékenységet biztosít továbbfejlesztett esztergálási-, marási- és huzalszikraforgácsolási műveletekkel.

Olyan piacvezető megoldásokat nyújt a magasabb szintű CNC programozás elérése érdekében, amelyek a hegesztett szerkezetek megmunkálása, az elektromos autó- és repülőgépiparban támasztott követelmények és az egyszerűbb alkatrészek programozása esetén is hatékonyságnövekedést eredményeznek.

Az 5-tengelyes megmunkálógépet használók, a szimultán megmunkálások következetes automatizálási fejlesztése révén nagyságrendekkel nagyobb termelékenységet érhetnek el, a kézi beavatkozások csökkentésének köszönhetően.

Néhány főbb fejlesztés:

  • Bevezetésre került az új, Kontúrkövető-síkmarás ciklus, amelyet kifejezetten az erőátviteli rendszerek illesztett felületeinek megmunkálására terveztek és különösen hasznos az elektromos járművek gyártásában.
  • Két új Grafikus öttengelyes ciklus bevezetése:
    • A 4-tengelyes marás funkció háromszögmodell alapú nagyolást és simítást tesz lehetővé cső alakú alkatrészeknél, folytonos 4. tengellyel ellátott szerszámgépek programozásakor.
    • A Többtengelyes marás pályaminta segíti a 3+2-tengelyes nagyolásról történő átállást a teljes öttengelyes nagyolásra, amely az ívelt alsó felülettel rendelkező geometriák esetén jelent előnyt.

 

Marási fejlesztések

Nagyoló ciklus

A Nagyolás hullámmintával szerszámpályában a Pengeképződése megelőzése funkció került továbbfejlesztésre, így az mostantól az előtolás csökkentésével együtt is használható. Ez a fejlesztés nagyobb kontrollt biztosít a felhasználók számára és tovább csökkenti a szerszámtörés esélyét.

A korszerű, többmagos számítógépek teljesítményének kihasználása érdekében ettől a verziótól a maradékanyag-nagyoló pályák is alkalmazzák a párhuzamos számítás előnyeit háttérben történő számítás esetén.

A Nagyolás maróciklust is kibővítették a Pályamegszakítás funkcióval, mely segítségével adott idő vagy megtett út után X-, Y- vagy Z kiemelést és opcionálisan program leállítást is programozhatunk.

 

Profilozás ciklus

Fontos fejlesztés került a Profilozás ciklusba, a Felesleges fogások eltávolítására alámetszés esetén, amellyel egyszerűen csökkenthetők a „levegő vágások” az alámetszett felületeknél.

Továbbfejlesztésre került a drótváz alapú 3D profilozás, amely most már lehetőséget biztosít az XY átfedések programozására is.

A Fogások egyenletes elosztása kapcsoló is bekerült a ciklusba, amely lehetővé teszi, hogy az utolsó fogás fogásmélysége meggyezzen a korábbiakkal.

 

Élletörő ciklus

A Készülékfigyelés alkalmazása most már az Élletörő ciklusban is elérhető a Vezérlés oldalon, melynek alkalmazásával elkerülhető a készülékekkel történő ütközés.

Az új verzió továbbá támogatja a duplakúpos élletörő szerszámok használatát is a ciklusban.

Kontúrkövető-síkmarás: (Előnézet*)

Örömmel jelentjük be az újonnan fejlesztett ciklusunkat, mely a kovácsolt vagy öntött alkatrészek megmunkálást végző vállalatok piacára összpontosít. A ciklus csak Előnézet funkcióval érhető el, de számost előnyt nyújthat a fenti piac számára. Az ügyfelek olyan előnyöket élvezhetnek majd, mint a Hullámforma engedélyezése szélesebb felületek esetén, ahol több fogásra van szükség, XY távolságtartás lehetővé tétele, hogy a szerszám távolságot tartson a falfelületektől. Továbbá az Előgyártmány vastagság annak érdekében, hogy megadható legyen az előgyártmány ráhagyás, valamint a Lágyítási faktor a pályaminták éles irányváltásainak szabályozhatósága érdekében.

 

Többtengelyes marás:

Nagy örömmel jelentjük be az új Többtengelyes marás ciklust. Ez a ciklus 3 funkciót foglal magában, és megjelenését az 5-tengelyes ciklus továbbfejlesztésére vonatkozó felhasználói igények indokolták.

Többtengelyes nagyolás:

Ez a ciklus az 5-tengelyes piac és annak a megnövekedett megmunkálási igényeit hivatott kiszolgálni. Ez a metódus az összetettebb alkatrészekhez megfelelő és négy különböző módszerrel használható: Eltolás a felső felülettől, eltolás az alsó felülettől, Átmenet a felső és alsó felület között, eltolás vagy adaptív minta.

Az adaptív módszerrel szimultán öttengelyes mozgással képes trochoid megmunkálást végezni, amely teljesen új terület az EDGECAM szoftverben.

Ezenfelül a beépített készülékfigyeléssel teljes ellenőrzést és vezérelhetőséget biztosít az alámetszett felületek megmunkálásához.

Többtengelyes simítás

A ciklus felület alapon képes a szerszámpályák létrehozására a fal- és alsó felületek megadásával.

Ennek a ciklusnak köszönhetően az EDGECAM még erőteljesebbé vált az öttengelyes megmunkálási piacon, mivel most már minden eszköz rendelkezésre áll a gyors és pontos felületsimítás készítéséhez.

A ciklus számos új szerszámtípus alkalmazását támogatja, mint a hordós marók teljes választéka: a lencsevégű, a kúpos és az érintőleges hordós szerszám. Ezek mostantól elérhetőek és létrehozhatóak az EDGECAM Szerszámtár adatbázisában. A Többtengelyes simításhoz olyan szerszámok is használhatóak, mint a Gömbvégű-, a Nyalóka- és a Kúpos maró.

Alsó felületek simítására Kontúrral párhuzamos vagy Párhuzamosan láncolt minta is választható.

Falsimításra a felső vagy az alsó élgörbével, illetve a felhasználó által megadott görbével párhuzamos minta, valamint a felső és az alsó élgörbe közötti átmenetet is használható.

Lehetőség van a hordós szerszám munkapontjának vezérlésére is, a tökéletes megmunkáló élszakasz meghatározásához. Ezzel a módszerrel a felhasználók jelentősen csökkenthetik az alkatrészek ciklusidejét és egyidejűleg magasabb szerszámélttartamot érhetnek el.

4-tengelyes megmunkálás:

A név magáért beszél. Ez egy egyszerű és biztonságos mód a négytengelyes megmunkálások megvalósításához. A ciklus lehetőséget nyújt nagyolásra és simításra is.

A ciklus számos elősimítási opciót nyújt, és úgy fejlesztették ki, hogy néhány lépésen keresztül olyan teljes értékű forgótengelyes megmunkálást biztosítson, amely közben a szerszámtengely folyamatosan merőleges a forgótengelyre.

A felhasználók a következő megmunkálási módokat választhatják: Simítás, Állandó sugár, Optimalizált lépésköz a falaknál, Kontúrral párhuzamos és Kontúrral párhuzamos+spirális. Ezzel a ciklussal kúpos geometria is megmunkálható.

A ciklus vezérelhető a forgáspont kiválasztásával is, valamint határgörbe is megadható.

 

Esztergálási fejlesztések

Nagyoló esztergáló ciklus

Ettől a verziótól kezdve a lapkaállapot ellenőrzésére szolgáló, bizonyos megmunkálási idő vagy fogásmélység elérése után történő Megmunkálás megszakítás nemcsak a CNC kódban, hanem a Szimulátorban is megjelenik.

Nagyoló esztergálás hullámmintával ciklus

Az új verzióban nemcsak állandó ráhagyás használható, hanem különböző X és Z ráhagyás is megadható.

Simító beszúró ciklus

Egy új kapcsoló került be a ciklusba Fordított vágásirány néven. Ha engedélyezve van, akkor a megmunkálási lépések iránya megváltozik.

 

Huzalszikraforgácsolási fejlesztések

Intelligens hídeltávolítási módszerek

Az új verzióban a huzalszikra felhasználók jelentős fejlesztéseket fognak tapasztalni a híd eltávolítási módszerekkel kapcsolatosan az Intelligens cikluson belül. Az új megoldások javítják a hídeltávolítás ellenőrzését egy vagy több profilt tartalmazó Huzalszikra beállításoknál is, és megakadályozzák a kivágott darabok idő előtti kiesését.

Ha a Huzalszikra beállításnál az Egyedi stratégiát használja, akkor a híd eltávolítási módszerek könnyedén elérhetőek a legördülő listából.

 

Háromszög alakú tartóhidak:

A legújabb EDGECAM verzióban bejelentettek egy izgalmas funkciót: lehetőség van az Intelligens cikluson belül háromszög alakú hidak definiálására. De mik is ezek pontosan és mi a jelentőségük?

Mik azok a háromszög alakú tartóhidak?

A háromszög alakú tartóhidak karcsú, levágatlan anyagcsíkok, melyeket szándékosan helyeznek el a munkadarabokon, hogy megakadályozzák a vágott darabok idő előtti kiesését a szikraforgácsolás során.

Ezek a tartóhidak arra szolgálnak, hogy egyben tartsák a munkadarabot és megakadályozzák, hogy a kivágott darabok a szerszámgépbe essenek.

Egyszerűsített leválasztási folyamat:

Hagyományosan, a gépkezelők kézzel távolították el ezeket a rögzített darabokat kalapács segítségével, amely időigényes és néha kockázatos eljárás.

A háromszög alakú tartóhidaknak köszönhetően a leválasztás folyamat hatékonyabb és biztonságosabb.

Optimalizált munkafolyamat:

A nagyoló fogások után ezek a hidak megmunkálatlanok maradnak.

A szerszámgép ezután várakozik, ami lehetővé teszi a gépkezelő számára, hogy eltávolítsa a kivágott darabokat, mielőtt folytatná a megmunkálást a simítással.

A háromszög alakú tartóhidak előnyei:

Ellentétben a párhuzamos hidakkal, amelyeket nehéz eltörni – különösen a vastagabb alkatrészek esetében – a háromszög alakú tartóhidakat a könnyű eltávolításra tervezték.

Geometriai kialakításuk egyszerű eltávolítást biztosít, minimálisra csökkentve a gépkezelő erőfeszítéseit.

Elérhetőség és beállítás

Az új funkció a Huzalszikra beállításoknál az Egyedi stratégiák alkalmazása esetén érhető el Huzalbeállítás menüben.

CAM Termékvonal vezető, feladata a CAM csoport vezetése és Hexagon CAM-megoldások értékesítése. Középiskolában sodródott gépgyártástechnológia területére, így technikumi évei után ezen a területen folytatta egyetemi tanulmányait. Mivel ezen a képzésen sajnos nem találkozott a CAM rendszerrel, diplomamunkájának a CAM rendszer vizsgálatát választotta, amit gépgyártás terület fontos elemének tart. Egyetem után találkozott először az EDGECAM rendszerrel az iparban, majd rövid doktori képzést követően az EDGECAM magyarországi forgalmazójánál dolgozott először technikai vonalon, majd EDGECAM és más megoldások értékesítésén.

A szerző további cikkei »

Archívum