Az elmúlt 10 év EDGECAM resuméja

Az idén 10. évét betöltő PLM üzletágunkat végigkísérte Magyarország egyik legelterjedtebb CAM szoftvere, az EDGECAM.

Engedjétek meg, hogy kicsit korábbra tekintsünk vissza (ie. EPLM)

Az EDGECAM most is az élvonalban van, mint a 80-as évek elején, amikor az eredeti CAD/CAM rendszert bejelentették. A szoftvert a Surrey Egyetemmel együttműködve fejlesztették, és ugyanazon a napon változott a szoftver neve EDGECAM-re amikor megjelent a Windows 95.
Az 1983-ban megalapított Pathtrace először PMS (Pathtrace Manufacturing System), majd PAMS (Pathtrace Advanced Manufacturing System) néven jelentette meg CAM rendszerét, ami DOS operációs rendszeren futott, majd megkapta a ma már jól ismert és népszerű szoftver a jelenleg is használt nevet.

Térjünk vissza a közelmúltba most és nézzük egy kicsit közelebbről a fejlődés menetét

A CAD független szilárdtest alapú EDGECAM 2012-ben az elsők között jelentette be a saját technológián alapuló hullámforma nagyoló stratégiáját, mely később megjelent esztergálási környezetben is.

A következő nagy változást 2013-ban, a 2013R2-es verzió hozta, amikor megjelent az új „Workflow” elnevezésű környezet. Egy bizonyos ideig, az átszokás időszakában,  a felhasználó eldönthette, hogy marad a régi felületen, vagy megtanulja az új felület elrendezését, melyet azóta is használunk az EDGECAM-ben. Ez a felület tette lehetővé, hogy a nullpontot beállítva, automatikusan betölti az alkatrészeket a megfelelő megmunkálási környezetbe.

Régi felhasználói felület:

Régi felhasználói felület

Új felhasználói felület:

új felhasználói felület

Szintén ebben az évben a Vero sSoftware felvásárolt több CAM rendszert is, mint például a WORKNC-t, majd kicsit később a SURFCAM-et is.  A felvásárlásokat követően a Vero Software egy igen tekintélyes CAD/CAM/CAE portfólió tulajdonosává vált (ALPHACAM, EDGECAM, Machining STRATEGIST, PEPS, RADAN, SURFCAM, WORKNC, VISI). A szoftverek között elkezdődött egy tudásmegosztás, ugyanis az EDGECAM-ben megjelent nagyteljesítményű hullámmintájú nagyolási stratégiát megkaphatta a VISI és a WORKNC. Az EDGECAM megkapta az EWS környezetet, amely WORKNC megoldásain alapul, a huzal modul pedig megkapta a PEPS megoldásait.

2014-ben a HEXAGON AB felvásárolta a Vero Software-t, melynek eredményeképpen folytatódhattak a különböző szoftverek megoldásainak integrációi. Példának okáért az EDGECAM az addigi Renishaw mérőciklusok mellé kezdetben kiegészült az M&H bemérő ciklusokkal, melyeket később teljesen felváltott a PC-DMIS alapú mérés és ellenőrzés (Probing és Inspection) modul. Ez lehetővé tette az EDGECAM számára, hogy a nullpontbemérések mellett, a gépen történő ellenőrző méréseket is támogassa, így a legyártott alkatrész nullpontja bemérhető, korrekciózható a program és készíthető mérési jegyzőkönyv is. Ebben az évben a 2015R1-es verzióban az EDGECAM megkapta a VISI megoldásain alapuló felületválasztás testről opciót.

2018-ban a Hexagon AB felvásárolta a Spring Technologies-t, az NCSIMUL fejlesztőjét, így a szerszámgép-szimuláció, szerszám-útvonal ellenőrzés és optimalizálás, valamint szerszámgép-kezelés révén megvalósított megmunkálási munkafolyamat-optimalizációs integrált megoldás tulajdonosává vált.

A VISI CAD rendszerén alapuló új direktmodellező rendszer került fejlesztésre a DESIGNER személyében, mely 2021-től minden Hexagon termék mellett díjmentesen használható a szoftverkövetéssel rendelkező ügyfelek számára. Szintén ebben az évben a WORKNC, az ALPHACAM és az EDGECAM szoftverekben elérhető az NCSIMUL Essential szimulációs megoldása is. A nemrég megjelent 2022.1-es EDGECAM megkapta a WORKNC alapú szerszámütközés vizsgálatot.

Amint látható a fejlesztések folyamatosak, és az integrációnak, valamint a felhasználói visszajelzéseknek köszönhetően gyorsabb és célzottabb a fejlődés üteme is. Azt, hogy a fejlesztők mennyire is hallgatnak az ügyfeleinkre, a következő ábra szemlélteti, ahol az is látható, hogy a lejelentésekből mennyi a szoftverhiba, a fejlesztési igény és az általunk kért közvetlen támogatás.

10 év EDGECAM lejelentett esetei
10 év EDGECAM lejelentett esetei

 

Reméljük, hogy a közeljövőben még jobban figyelembe fogják venni a magyarországi felhasználók igényeit/kéréseit, mivel az EDGECAM termékmenedzsere az idei évtől, volt kollégánk Tomoga Zoltán.

Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy a korábbi verziókban melyek voltak a konkrét EDGECAM fejlesztések, akkor ezen az oldalon megtekinthetitek.

Ügyféltámogatási vezető, szakterülete a Gyártástechnológia, CAM és CNC programozás. Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari ás Informatikai Szakközépiskolában oktatott műszaki tanárként CNC- és robotprogramozást, közismereti és szakmai informatikát, majd hálózatok – alapjait, műszaki mérést, technológiai ismereteket, műszaki rajzot, CAD-CAM – Solid Edge, EDGECAM-et. 2010-ben az NCT KFt. -nél dolgozott tervezőmérnökként, illetve 2011-ben a GraphIT Kft.-nél szoftvertámogató mérnökként. 2012-ben csatlakozott az Enterprise Grouphoz ügyféltámogató mérnökként. Fő tevékenységei és feladatkörei közé tartozik az EDGECAM, WORKNC, különböző szoftverek támogatása és oktatása, posztprocesszorok készítése különböző CNC vezérlésű szerszámgépekhez, valamint képzésszervezés.

A szerző további cikkei »

Archívum