Edgecam Puma 3100ULY posztprocesszor “when the size does matter”

CY fanuc eszterga posztprocesszor testreszabás

Esztergálás szempontjából néha kételkedtek az alábbi megjegyzésekkel, hogy “Esztergához minek is CAM rendszer?” meg “Megy az kézzel is”.
Részemről az alábbi okokat sorolnám fel, a CNC esztergák CAM pogramozása mellett:
– csak 1 alapanyag van nincs pénz hibázni
– a gép folyamatosan megy, nincs idő egyszerre programozni, illetve átállni, korrekciózni, kiszolgálni a gépet
– ütközés vizsgálat, elférek-e a báb mellett vagy sem?
– előzetes költség számítás
– CY tengelyes marás
– megtudjuk-e munkálni vagy sem?
– a technológiai paraméterek következetesek
– automatizálható

Egyébként tudtátok, hogy az egyik legrégebbi és egyben a legtöbb licenccel rendelkező felhasználónk kezdetben csak esztergákat programozott az Edgecam segítségével. Több mint 20 CNC esztergára programoz a technológus csapat már a 90-es évek vége óta.
Egyébként ezt a bejegyzést a héten készített CY eszterga posztprocesszor inspirálta, ugyanis tegnap teszteltem le egy CY tengelyes esztergát, aminek az egyik fő erőssége a 3100 mm-es csúcstávolság.

Pár fanuc trükk, ami hasznos lehet:
– van a fanucnak a saját belső programozó felülete és szimulátora (manual guide), a G1900 D100. L100. K1. nc mondat segítségével, ha az a program elején található, akkor a szimulátor is mutatja
– menet fúró ciklus elé, ha az balos akkor kell egy M kód (pl M166), ami megfordítja a forgás irányt, csak így működik jól a balos furatoknál a ciklus, (ki kell kapcsolni a G80 után a végén M167-el))
– a szerszámcserét a G28-as referencia pontokkal oldottuk meg a vezérlő 1241-es paramétere a G28 W0 -t szabályozza
a többi ISO G kódos, szóval viszonylag egyszerű volt.

Szóval végső soron, ha CNC esztergák beruházásán gondolkoztok, célszerű elgondolkodni az Edgecam eszterga licence beszerzésén is, meg persze majd egy jó posztprocesszorra is szükségetek lesz. 🙂

Beosztás: Ügyféltámogató mérnök
Szakterület: CAM rendszerek

Szakmai életút:
Megpróbálom röviden összegezni honnan is indultam és milyen út vezetett ide, ehhez a munkához. Talán még gyerekkorban kezdődött. Családom elég műszaki beállítottságú volt így talán ez vezérelt ahhoz is, hogy a szülővárosomban lévő szakközépiskolába folytassam a tanulmányaimat. Magyarkanizsán a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban tanultam gépésztechnikus, számítógépes szerkesztő szakon, ugyanis Vajdasági Magyar vagyok. Itt ismerkedtem meg Solid Edge-el, és 3 éven keresztül tanultam a használatát a tanórákon és otthon. Nagyon szerettem ezzel foglalkozni, ezért rengeteg modellezési és egyéb versenyen vettem rész.

A szerző további cikkei »