Edgecam-Seco nyíltnap

Egy olyan esemény került megrendezésre 2016.05.04-én ami már többször is a levegőben lógott, minden évben beszéltünk róla hogy kellene egyet rendezni, de valahogy mindig volt más dolgunk. Most sem unatkoztunk, de a “kellene csinálni” után egyből szervezésbe kezdtünk, és nem hagytuk leülni a dolgokat. De mit is szerettünk volna csinálni? Egy olyan nyíltnapot ahol a nem csak “vetítünk” az Edgecam-ről, de a nap végén még valami fogácsot is fogunk termelni.

IMG_1972

A Seco-val elég jó a kapcsolatunk, mivel több éve használják az Edgecam-et, és én is elég gyakran nyaggatom őket ha valami technológiai paraméterre van szükségem. Így elég könnyen ment a szervezés.

A nyíltnap az alkatrész megmunkálásról szólt. A nap első felében a Enterprise Group CAD/CAM megoldásait mutatta be Szabó Zoli és Kiss Tibi. Solid Edge, PartXplore és természetesen az Edgecam is megjelent a kivetítőn, így aki jelen volt megismerhette milyen lehetőségek vannak egy gyártandó alkatrész vizsgálatára (Solid Edge, PartXplore), majd hogyan lehet alkatrészeket “feldobálni” egy felfogó tömbre és gyorsan megmunkálni azokat. Végül pedig bemutattuk milyen lehetőségek vannak Edgecam-ben, hogy növeli tudjuk az esztergánk hatékonyságát.

1.jpg 4_thumb.jpg ec3_thumb.jpg

Ebéd előtt még mindenki megismerhette a SECO történelmét, és legújabb megoldásaikat Suba Pál előadásában.

 91312

Ebéd után pedig Mátyás István kapta meg a figyelmet, és elkezdődött a forgács termelés. Pár perc alatt 23 darab szerszám fordult meg a munkatérben, így mindenki láthatta, hallhatta, érezhette, mik a különbségek egyes szerszám családok között. Egy kis füzetből a résztvevők nyomon tudták követni, hogy éppen melyik szerszám milyen paraméterekkel dolgozik, így nem lesz nehéz otthon még egyszer felidézni a látottakat, hallottakat (már persze ha egyáltalán volt hangja 1-2 szerszámnak Mosolygó arc ).

 161718

Végezetül egy igen csak gyors körlapkás esztergálást lehetett megmutatni. Itt a hangsúly a gyorson volt, mivel egy Edgecam új hullám esztergáló ciklusát mutattuk be élesben. Aki ismeri az Edgecam hullán nagyolás parancsát maráskor, az könnyen eltudja képzelni mit is nyújt az Edgecam hasonló szerszámpályája esztergáláskor. Elsőre minket is meglepett milyen termelékenység növekedést tud nyújtani ezt az új pálya.

 IMG_2042

Összefoglalva az egészet, én úgy érzem egy sikeres rendezvényt sikerült összehoznunk, és nem árulok el nagy titkot, hogy hamarosan, újra, ugyan itt… Kacsintó arc

 222324

 IMG_2035IMG_2048IMG_2064

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAM (Alphacam, Radan). 14 éves korában találkozott CAD szoftverrel, azóta folyamatosan használta hobby szinten, mindig az aktuális trendnek megfelelőt. Főiskola első évei alatt fordult a CAM szoftverek irányába, ami azóta is tart. 2007-től 2012-ig GraphIT Kft-nél dolgozott Edgecam és Radan terméktámogató mérnökként. 2012-től az Enterprise Communications Magyarország Kft-nél Edgecam, Radan, Alphacam terméktámogató mérnök. Pár éve már csak az Alphacam és a Radan támogatásával foglalkozik.

A szerző további cikkei »

Archívum