EDGECAM Stratégia Kezelő, avagy az automatizálás egyik lépcsőfoka

A blogbejegyezés elején tisztázzuk először is, hogy mire is lehet használni az EDGECAM által nyújtott egyik megoldást a Stratégia Kezelőt. Ez egy olyan lehetőség számunkra, mely lehetővé teszi, hogy egy felépített folyamatábrán végig haladva elkészítsük a kiválasztott alaksajátosságokhoz a megmunkálási pályákat. Gyakorlatilag a programozásunkat tudjuk automatizálni, felhasználhatjuk a mindennapi programozási munkáink során, de akár az árajánlat adás fázisában is hasznát tudjuk venni a Stratégia Kezelőben rejlő lehetőségeknek.

Tökéletesen lehet használni olyan feladatokhoz, melyek visszatérőek a szervezet élete során, ezzel a programozási idő másodpercekre csökkenthető. A Stratégia Kezelő egy interaktív, grafikus környezetet nyújt számunkra, ahol a klasszikus folyamatábrás megoldással tudunk létrehozni komplex megmunkálási folyamatokat. A folyamatok tartalmazhatnak számolásokat, logikai döntéseket is. Létrehozhatunk saját változókat vagy használhatjuk az EDGECAM által nyújtott attribútumokat. Minden alaksajátosság, szerszám rendelkezik tulajdonságokkal, mely tulajdonságokat felhasználhatjuk a stratégia futtatása során vagy beállíthatjuk fix értékként a megmunkálás futtatásakor.

Miket is kell figyelembe venni egy Stratégia létrehozása során?

Első sorban mindig vessük fel egy papírra az igényeinket és tervezzük meg a folyamatot mielőtt megnyitnánk az EDGECAM-et. Legyünk tisztában a Szerszámtár adatbázisunkkal. A megfelelően működő stratégiák fő tényezője, hogy a megmunkáláshoz használt szerszámok naprakészek legyenek, és pontosan tükrözzék a vállalatnál használt eszközöket. Majd miután felírtuk az igényeinket, hozzuk létre a különböző folyamatainkat, melyeket áttöltünk a Stratégia kezelőbe. A folyamatokat felhasználva tudjuk létrehozni a folyamatábrákat.

Hol tudjuk mindezeket hasznosítani?

Igazából minden olyan feladatnál, mely során ugyanazokat a lépéseket kell végre hajtanunk az EDGECAM-ben. Egy idő után mindez monotonná és időigényessé válik, és a felgyorsult világban az idő kincs. Ebből kifolyólag használhatjuk egyszerű központfúrásokhoz, vagy komplexebb fúrási feladatokhoz, de akár nagyolásokhoz is és így tovább. Igyekezzünk mindig egy egyszerű stratégiával indítani, majd később kibontani, bővíteni a folyamatunkat, és ne felejtsünk el folyamatosan tesztelni, mert egy komplexebb, már létrehozott, hibás folyamatban már nehezebben találjuk meg a hibát.

edgecam1

A bemutató videóban egy nagyolási példán keresztül lehet végig tekinteni, hogy milyen lépéseken kell keresztül haladni ahhoz, hogy egy jól működő folyamatot tudjunk kialakítani. A példa során 2D zsebek megmunkáláshoz készült egy stratégia, mely során eldöntésre kerül a Minimális rés értéke alapján, hogy melyik szerszámmal történjen a megmunkálás, majd a zseb orientációjától függően történik egy indexelés, és a kiválasztott munkasíkon az alaksajátosság nagyolása, majd a szerszámcserére mozgás. A videóban is látható, hogy ha egy jól működő stratégiát hozunk létre, akkor milyen egyszerűen és gyorsan tudunk szerszám pályákat készíteni.

A teljes videó megtekintéséhez regisztráljon az Ügyféltámogatási oldalunkra, melyet a szoftverkövetéssel rendelkező felhasználóink érhetnek el.

Ha érdekli a téma, és tovább szeretné fejleszteni tudását, akkor ajánlom figyelmébe az alábbi linken elérhető webinar sorozatunkat, melyben bővebben bemutatásra kerülnek az EDGECAM-ben elérhető automatizálási lehetőségek.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete az EDGECAM. Középiskolai évei után, a győri Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki Karának alapképzését végezte el, majd érezve magában még lendületet és erőt, a Budapesti Műszaki Egyetemre jelentkezett, ahol befejezte tanulmányait gépgyártástechnológiai szakirányon. Felsőoktatási tanulmányai során a gyártás világához került közelebb, és itt ismerkedett meg az EDGECAM által kínált lehetőségekkel, melyet ma már napi szinten alkalmaz munkája során is.

A szerző további cikkei »

Archívum