Egy garázsból indult, mára számos iparág globális elektronikai beszállítója – Tervezési folyamatok a Bourns-nál

Az amerikai Bourns cégcsoport autóipari részlegének legnagyobb fejlesztőközpontjában, a Bourns Kft. veszprémi telephelyén jártunk, ahol megtudhattuk, miként segíti a tervezők munkáját a Siemens NX szoftver.

A kaliforniai központú Bourns Inc. története egy amerikai házaspár – Marlan és Rosemary Bourns – garázsában kezdődött, 1947-ben. Kezdeti találmányukkal sikerült betörniük több ipari nagyvállalathoz is, de akkor még álmodni sem mertek arról, hogy termékeiket egyszer autókban, mobiltelefonokban, számítógépekben, röntgen szenzorokban vagy éppen marsjárókban fogják használni. A vállalat azóta hosszú utat járt be, amely során számos cég felvásárlásával egyre nagyobbra nőtt; ma már 26 telephelyen van jelen világszerte és közel 7.000 főt foglalkoztat.

A fő profil a kezdetektől fogva az elektronikai komponensek gyártása volt, az autóipari divízió azonban csak 2008-ban jött létre, amikor a cégcsoport felvásárolta, majd egyesítette az SSI és RUF cégeket. Így kerültek Magyarországra, ahol a RUF akkori, ajkai gyára is a Bourns-hoz került, és létrejött a Bourns Kft. A felvásárlás óta az ajkai üzem létszám és bevétel tekintetében is megduplázódott: itt jelenleg 650 fővel zajlik az autók elektronikai komponenseinek – főként szenzorainak – gyártása. A jó eredményeknek és a vállalat növekedésének köszönhetően, tíz évvel később egy veszprémi fejlesztőközpont is átadásra került. Ezen a telepen pillanatnyilag egy 54 fős alkalmazotti gárda dolgozik, melyből 20-an kizárólag mechanikai fejlesztéssel foglalkoznak.

A szimuláció ereje

Egy ekkora, több dedikált tervezőcsapatot foglalkoztató cégcsoport esetében – kiváltképp, ha érzékeny iparágak számára gyárt alkatrészeket – természetesen nélkülözhetetlen a korszerű tervezőszoftver használata. A Bourns autóipari divíziónál, elsősorban az amerikai autóipar nyomására, a Siemens NX szoftver került bevezetésre – ma már minden telephelyükön, így a Bourns Kft.-nél is ezt használják. A vállalat megrendelései legtöbbször szigorú, egyedi ügyfélspecifikációkat és elvárásokat definiálnak, amik alapján először egy specifikáció analízis készül, majd kialakításra kerülnek a kezdeti koncepciók. Csak ezt követően jön a geometriák részletes kidolgozása, amelyben az NX hasznos funkciói és beépülő moduljai segítik a tervezők munkáját.

A szoftvert elsődlegesen a 2D-s rajzok és 3D-s modellek elkészítéséhez használják, amivel már önmagában rengeteg időt és pénzt spórol a vállalat. Az NX-et azonban az olyan funkciók teszik igazán hatékonnyá, mint a lemezalakító modul, a felülettervezés vagy a különböző szimulációs modulok. A alkatrészeken futtatott draft analízisekkel például elkerülhetők az esetleges sérülések és húzásnyomok, a falvastagság vizsgálatok pedig segítenek kikerülni a beszívódásokat és torzulásokat.

Nagyszerű példa a szoftver hatékonyságára a Bourns Kft. által gyártott, a kormány elfordítási nyomatékát érzékelő szenzor, amelynek alsó és felső burkolatát, a nem megfelelő rögzítési mód miatt újra kellett tervezni. A gyártás és tervezés által közösen kialakított koncepciókat, az NX szimulációs moduljaival gyorsan és egyszerűen ki tudták próbálni, az analízisek során pedig validálni azokat, így nem a gyártósoron kellett tesztelni az egyes prototípusokat. Az ilyen kihívásoknál rendkívül fontos a gyorsaság, mind a koncepció kidolgozásában, mind pedig a gyártás és tervezés közti kommunikációban, hogy az alkatrész időben, a vevői követelményeknek megfelelően készülhessen el. Az NX-nek köszönhetően a Bourns Kft.-nél ezek a folyamatok zökkenőmentesen zajlanak.

Kupó Balázs, a Bourns Kft. tapasztalt tervezőmérnöke szerint az NX egyik legjobb tulajdonsága, hogy egy-egy alkatrész tervezése után lehetőség van az egyes szerelési szintekről további rajzokat készíteni és elküldeni a gyártás számára. A szoftver ugyanis képes kiemelni az adott szerelési szinten lévő alkatrészeket, amelyeken plusz változtatások (például a különböző rögzítési technológiák alkalmazása során történő alakváltozások) definiálhatók, anélkül, hogy az eredeti alkatrész módosulna. Így tehát nincs szükség az alkatrészek duplikálására, a modellek átláthatóbbak, kezelhetőbbek.

Pótolhatatlan tudás

A NX telepítésében, illetve a szoftver kezelésében az Enterprise Group szakemberei segítettek a Bourns Kft. fejlesztőinek. A bevezetésnél meghatározásra került egy oktatási tematika, így az alapoktól kezdve az egyre bonyolultabb műveletekig haladt a fejlesztők betanítása. Az Enterprise Group persze nem csak a kezdeti munkálatokat segítette – a mai napig támogatják a vállalatot a szoftver használatában, legyen szó további tréningekről, megoldási javaslatokról egy-egy tervezői feladatot illetően vagy éppen a legújabb funkciók átfogó bemutatásáról.

A Bourns Kft. fejlesztői a jövőben egyéb beépülő modulok telepítését is tervezik, amellyel tovább könnyíthetik munkájukat. Ide tartozik egyebek mellett a folyásszimuláció, amellyel a fröccsöntött alkatrészek gyártása közben a szerszámüregben lezajló folyamatokat tudnák megvizsgálni; a mechanikai szimuláció, ami a statikai alkatrész vizsgálatokat segítené, a PMI-ok bevezetése, amelyeket 3D modellekre raknának és később a mérőszobának továbbítanának, vagy éppen a 3D-s tűréslánc számítás, hogy minél pontosabb eredményeket érhessenek el a szoftverrel.

Kétségtelen, hogy a szoftver használatával a vállalat termelékenysége számottevően megugrott. Ez egyrészt a tervezői folyamatok gyorsulásának és hatékonyabbá válásának, másrészt a gyártási többletköltségek csökkentésének köszönhető. Lényegesebb előny azonban, hogy a fejlesztők kezében egy olyan eszköz van, amelynek használatával nem csak a most fennálló problémákra tudnak választ adni. Ahogy Oláh Attila, a Bourns Kft. autóipari divíziójában zajló mechanikai fejlesztésekért felelős igazgatója is elmondja, az autóiparban tapasztalható jelentős változások a Bourns Kft. életére is hatással vannak. Az elektromos és önvezető autók térhódításával járó új trendek és emelkedő igények fényében megnyugtató egy olyan csapattal és eszközparkkal dolgozni, amely készen áll az elkövetkezendő időszak kihívásaira is.

További információ:

Az Enterprise Group hivatalos honlapján.

A Bourns Kft. hivatalos honlapján.

 

Archívum