EGY KIS NX NOSZTALGIA ÉS A MEGÁLLÍTHATATLAN FEJLŐDÉS

De rég volt!

Rég bizony és itt nem az utolsó cikkem óta eltelt időre gondolok, ezt hamarosan kifejtem. Hála az égnek annyi teendőnk van, oktatások, előadások, múlt hónapban tartottuk az éves nagy eseményünket az EPLM Trends-et, nincs idő és lehetőség unatkozni.

Nemrégiben volt szerencsém Salgótarjánba látogatni, ahol egy 5 napos NX tanfolyamot tartottam. A dolog pikantériája nem is a tanfolyam ténye, hanem a szoftver verziója, ami nem más volt, mint a veterán NX 8. Évekkel ezelőtt, az előző munkahelyemen a tervező csapat sokáig kitartott az NX 7 mellett, így nem volt ismeretlen a környezet. Rendkívül érdekes volt megtapasztalni, hogy 10 év alatt mennyit változott a világ, a tervező szoftverek tekintetében is.

Funkcionalitásban, felépítésben rengeteg újítást eszközöltek az évek során. Az NX fejlődése verzióról verzióra is szembetűnő, úgy meg különösen erős volt a kontraszt, ahogy nappal NX 8, hazaérve pedig 1980-as főverzió, vagy éppen a decemberben érkező új, a 2007-es főverzió „Korai hozzáférése” futott.

Hogy rossz vagy kevés volt-e az NX 7-8 generáció? Egyáltalán nem. Akkor érdemes egyáltalán váltani új NX-re? Abszolút. A kor követelményeinek tökéletesen eleget tettek, bármit lemodelleztünk, megalkotunk, amit csak akkoriban megálmodtunk.

Tartószerkezeti megoldások

Egyik fontos tervezési feladatuk az oktatáson részt vett mérnököknek, különböző tartószerkezetek készítése. Nos, ez pont egy fájó pontja az NX 8-nak, mert nem éppen erre lett kitalálva. Éppen ezért kénytelenek megszerkeszteni a tartószerkezeti alkatrészeket majd egyesével összekényszerezni. Ha netán az elemek közé hegesztést is szeretnének, az megint plusz macera. A 1926-os verzió óta elérhető az NX-en belül a Structure Desiner, ami elképesztően nagy segítség az ilyen jellegű feladatokban.

Könnyedén létrehozhatjuk benne a tartóelemek pozícionálásához elengedhetetlen váz szerkezetet, kiválaszthatjuk, ha szükséges utólag (is) tetszőlegesen módosíthatjuk a profil elemeket. Ha hegesztési varratokat, vagy éppen zárósapkát szeretnénk elhelyezni, pár kattintás az egész. A Visual Reporting segítségével egyszerűen szortírozhatjuk a tartószerkezeti elemeket és rajz környezetben is könnyedén készíthetünk darabjegyzéket például a vágási hossz alapján.

A jéghegy csúcsa

És ez csak egy modul a sok közül. A Parasolid mag fejlődésével, új AI alkalmazásokkal, mint az 1980-ban megjelent Select Predicted Objects új szintre lépett a számítógépes tervezés, az algoritmikus modellezés, Reverse Engineering és még sok egyéb funkcióról nem is beszélve.

Zárásképp

Mire számíthatunk még 2021-ben? Természetesen, ahogy azt már korábban említettem, idén is lesz új főverzió az NX 2007, ez várhatóan december első felében jelenik meg. Mivel számos izgalmas újdonságot ad nekünk a Siemens karácsonyra, így ezeket a szokott csatornákon amint lehet, publikálni fogjuk.

Ügyféltámogató mérnök szakterülete Gépészmérnök. Jelenlegi munkája előtt 4 évig dolgozott konstruktőrként egy műanyag és gumi szerszámokkal tervező és gyártó cégnél.  Géptervező gépészmérnöki és műszaki menedzsment projektmérnöki diplomával rendelkezik.

A szerző további cikkei »

Archívum