Egyedi igények, egyedi megoldások

Az idei évben portfóliónk a Vero Software egy újabb piacvezető megoldásával bővült, ami kifejezetten a szerszámgyártókat célozza meg. A Visi modellező egy teljeskörű CAD/CAM szoftvercsomag a műanyag fröccsöntő és a lemezalakító sorozatszerszámok tervezéséhez, illetve az ezeket felépítő alkatrészek megmunkálásához. A hatékonyság növelésének érdekében számos olyan célmegoldás áll rendelkezésre, melynek segítségével a tervezési és megmunkálási folyamatok időráfordításai radikálisan csökkenthetőek.

visi_4_prog

A Visi modellező

A Visi modellező része az ipari felhasználásban már általánosnak mondható Parasolid® keretrendszerre épül, amely – ötvözve a Vero által fejlesztett felületi technológiákkal – egy igazán erőteljes megoldást eredményez. Ezzel a gyakorlati felhasználásban szükséges tervezési lépések, modelljavítások és módosítások könnyűszerrel elvégezhetővé válnak, akár komplex geometriával rendelkező, nagyméretű modellek esetén is. A program kihasználja a 64 bites architektúrában rejlő lehetőségeket, melynek segítségével egyszerre hatalmas méretű adathalmaz tölthető be a memóriába, továbbá a 32 bites rendszereken percekig eltartó számítások így másodpercek alatt elvégezhetővé válhatnak.

A Visi modellező előnyei

A széleskörű CAD beolvasónak köszönhetően az iparban használatos CAD-rendszerek natív fájljai közvetlenül importálhatóak, ezáltal csökkenthető a köztes fájlformátumokból eredő fordítási hibák száma, valamint egyszerűsíthető a partnerekkel történő információcsere. A Visi egyetlen fájlban tárolja a projekttel kapcsolatos összes alkatrész 3D-s modelljét, az ezekhez kapcsolódó, a gyártás és az anyagbeszerzés számára fontos metaadatokat (anyagminőség, befoglaló méret, cikkszám stb.), a műhelyrajzokat, a megmunkáláshoz szükséges szerszámpályákat, illetve a szimulációs eredményeket is.

A Visi az előzőeken túl a kifejezetten a szerszámgyártók számára kifejlesztett megoldásokkal emelkedik ki a konkurens CAD rendszerek mezőnyéből, biztosítva a lehető legmagasabb szintű és gyors támogatást a munkafolyamat egyes részlépéseinek megvalósításában. A fröccsöntő szerszámok tervezését megelőző termékmodell-analízisek könnyűszerrel végezhetőek el, mint például az alámetszések vizsgálata, a falferdeség és a falvastagság, a felületi folytonosság és görbület ellenőrzése, a geometriai topológia egyszerűsítése, a nem látható modellhibák felderítése és kiküszöbölése vagy éppen a termékmodellt érintő módosítások helye és mértéke.

A szerszámtervezés kezdeti, de kulcsfontosságú lépése a darab osztógörbéinek és osztófelületeinek meghatározása. Ehhez a rendszer számos automatikus létrehozási módot vonultat fel, de biztosítja a tervezői szabadságot is a generált eredmények felülbírálására. A kapott eredményből a rendszer automatikusan elkészíti a szükséges formabetéteket is.

A Visi modellező gyakorlati haszna

Az osztás elkészítése után pár kattintással legenerálható a használni kívánt szerszámház minden fő eleme, így a különböző szerszámlapok, s ezek kötőelemei, a vezetőelemek és a központosító tárcsák is. A tervezés során további szabványos elemek építhetőek be a konstrukcióba a rendszerben található digitális katalógusból.

A Visi számos neves normáliagyártó katalógusát tartalmazza, melyből a felhasznált szerszámelemek jellemző adatai automatikusan bekerülnek a darabjegyzékbe. Valamint a konstrukció szempontjából lényeges felületek is kialakításra kerülnek a kapcsolódó alkatrészeken; ezek jellemző méreteit a felhasználó módosíthatja a katalógusban előírthoz képest. Például egy hengeres fejű, belső kulcsnyílású csavar esetén automatikusan létrejön a menetes, illetve a süllyesztett furat is az összekötendő alkatrészeken, a szabványos elem beszúrásával egyidejűleg.

Lehetőség van továbbá ezen adatbázis bővítésére is tetszőleges 3D-s modellek importálásával, melyekhez szintén definiálható egy, a csatlakozó geometriák kialakítására szolgáló modell is. A szerszám működése szempontjából fontos kialakítások – úgy mint a hűtőfuratok, az elosztócsatorna vagy a beömlő gát – létrehozására szintén felhasználóbarát felületen van lehetőség, ahol számos előre definiált kialakítás közül választhat a felhasználó, s a jellemző paraméterekkel testre is szabhatja ezeket.

visi_1_osztogorbe

A Visi modellező és a szerszámgyártók

A Visi az előzőeken túl a kifejezetten a szerszámgyártók számára kifejlesztett megoldásokkal emelkedik ki a konkurens CAD rendszerek mezőnyéből, biztosítva a lehető legmagasabb szintű és gyors támogatást a munkafolyamat egyes részlépéseinek megvalósításában.

A fröccsöntő szerszámok tervezését megelőző termékmodell-analízisek könnyűszerrel végezhetőek el, mint például az alámetszések vizsgálata, a falferdeség és a falvastagság, a felületi folytonosság és görbület ellenőrzésvisi_9_EDMe, a geometriai topológia egyszerűsítése, a nem látható modellhibák felderítése és kiküszöbölése vagy éppen a termékmodellt érintő módosítások helye és mértéke. A szerszámtervezés kezdeti, de kulcsfontosságú lépése a darab osztógörbéinek és osztófelületeinek meghatározása. Ehhez a rendszer számos automatikus létrehozási módot vonultat fel, de biztosítja a tervezői szabadságot is a generált eredmények felülbírálására. A kapott eredményből a rendszer automatikusan elkészíti a szükséges formabetéteket is.

 

 

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAM (Alphacam, Radan). 14 éves korában találkozott CAD szoftverrel, azóta folyamatosan használta hobby szinten, mindig az aktuális trendnek megfelelőt. Főiskola első évei alatt fordult a CAM szoftverek irányába, ami azóta is tart. 2007-től 2012-ig GraphIT Kft-nél dolgozott Edgecam és Radan terméktámogató mérnökként. 2012-től az Enterprise Communications Magyarország Kft-nél Edgecam, Radan, Alphacam terméktámogató mérnök. Pár éve már csak az Alphacam és a Radan támogatásával foglalkozik.

A szerző további cikkei »

Archívum