Együtt gondolkozás, ügyfélközpontú hozzáállás

A komplex lemezmegmunkálással, lemezalkatrész-gyártással foglalkozó Melior Laser Kft. és az Enterprise Group közötti együttműködés sok évre nyúlik vissza. A Meliorban is Solid Edge tervező szoftvert használunk a műszaki előkészítés/gyártáselőkészítés fázisában. A Solid Edge csapattal szakmai kérdésekben, a felmerülő problémák megoldásában kölcsönösen segítjük egymást. Így történt ez az alábbiakban részletezett esetben is.

Szűcs Imre barátom egy kéréssel fordult hozzám. Egy kutya kontúrját küldte *.dxf formátumban különböző verziókban mentve. Nem sokkal később telefonon egyeztettünk, és arra kért nézzem meg a fájlokat és válasszam ki melyiket tudnám legjobban használni lézervágáshoz, melyiket lehet a legjobban javítani.

Solid Edge-ben megnyitva a fájlokat a látható volt, hogy a kontúrt alkotó B-szplájn görbék jellemzői nem megfelelőek, alacsony fokszámmal rendelkeznek és ez a fokszám módosításával sem elérhető a kívánt minőség.

Rengeteg hasonló alkatrésszel dolgoztam már, a megrendelőink 3D modell hiányában sokszor küldenek gyenge minőségű *.dxf-eket, amelyek logókat, különböző mintákat tartalmaznak és javítás nélkül nemigazán használhatóak.

A mi szoftverünkben van egy olyan lehetőség a *.dxf-ek beolvasásánál, hogy állítható a beolvasott fájlokat tartalmazó kontúr tagoltsága. Az értékeket minimálisra állítva (0,05-0,1mm) apró vonalakra „darabolom” a kontúromat.

Ehhez tartozik úgynevezett „Simítás” parancs, ahol ismét változó értékek meghatározásával lépésről lépésre összevonjuk a sok rövid vonalat, egyre hosszabb vonalakká a kívánt minőség eléréséig.

Mentés után a kapott *.dxf-et problémamentesen használom SE-ben, de bármely más szoftverben is.

Ez valóban így is történt, szeretünk ügyfeleinkkel együtt gondolkozni, mindig lehet egymástól tanulni. Egy 2d-s, ingyenes Solid Edge-t használó kedves hölgy keresett meg ezzel a kérdéssel. Az általuk tervezett dísztárgyak gyártása nehézségekbe ütközik a gyártónál, mert azok javarészt B-szplájnokból állnak, míg a kivágógépek vezérlői analitikus (egyenes, körív) elemekkel szeretnek dolgozni. Az apró szakaszokra konvertált elemek ellehetetlenítik a gép működését. A Solid Edge lemezalkatrész környezete erre fel van készítve, mert terítékképzésnél a keletkező B-szplájnok adott tűrés mentén analitikus elemekké konvertálhatóak. A 2d-s ingyenes verzióban azonban ilyenre nincs lehetőség, így mindenféleképpen a kivágógéphez tartozó szoftverben kellett rá megoldást találni. Martinnal is átbeszéltük a lehetőségeket és más ügyfelünk is megegyező választ adott az övével. Tudtam, hogy jó helyen jártam a hozzám beérkező kérdéssel. Az egész pikantériája az, hogy az említett gyártó teljesen más szoftvereket használ, így iránymutatásként tudtunk közösen segíteni a megrendelőnek, aki minden bizonnyal továbbította ajánlásunkat. [Szűcs Imre – Enterprise Group]

Ezt a bejegyzést Baranyi Martin (Melior Laser Kft.) készítette, mint vendégblogger.

Archívum