EPLM TRENDS 2017 vol. 2.0, a második menet

Digitális átalakuláshoz vezető megoldások a tervezésben


Az előző részben bemutatásra került a 2017-es EPLM Trends esemény bevezetője, mely röviden összefoglalva a következő témákat érintette:

-Ipar 4.0 bevezetése, főbb területei

-Technológia jelentősége, innováció és adoptálás összehasonlítása.

-Enterprise Group, mint IVSZ tag szerepe a negyedik ipari forradalomban, ipari digitalizációs kampány, webinarok.

-Edge vándorkupában kiválóan helytállók helyezettjei, Solid Edge, Edgecam és oktatási kategóriában.

Ha esetleg idő hiánya miatt lemaradtál az előadásokról vagy csak egyszerűen szeretnéd újra megnézni, hogy milyen modellezési, adatkezelési vagy akár megmunkálási technikákat mutattunk meg Nektek, akkor, ahogy az első részből kiderült, a következő három hétben egy-egy bejegyzésben felelevenítjük az ott elhangzottakat.

 

Trends 2017/II. rész

Az ipar 4.0 számára kiemelkedő fontosságú az adatok kezelése, létrehozása, valamint a vállalatok közti áramlása. Sok cég életében jelen van az Enterprise Group így élesben láthatja a cégek átalakulását az ipari fejlődés tekintetében. Maga az ipar 4.0 sokkal inkább egy strukturális változtatás, gondolkodásmód váltás, nem feltétlenül igényli a nagyfokú anyagi befektetést.

Ez a változás mindenki számára más kihívásokat jelent, mint pl. a munkafeltételek biztosítása, vagy a munkaerőhiány, ezért nehéz általánosságban beszélni róla. Ezekre kínál megoldást többek között a PLM üzletág különböző szoftveres eszközökkel, CAD, CAM rendszerekkel. A Delta-Tech Kft. egy jó példa arra, miként tud egy kis- és középvállalkozás szerepet vállalni és becsülettel helytállni egy ilyen ipari környezetben.

 

A fejlődés lehetősége

Meglehetősen fontos tényező az önképzés, hiszen ezáltal az ember a cégnek és magának is időt, energiát, pénzt tud megtakarítani. Ez a fajta önképzés visszaköszön vándorkupában, hiszen résztvevő fiatalok rendkívül ambiciózusok, ez a hozzáállás később igencsak kifizetődő, hiszen a befektetett energia a tapasztalatok szerint megtérül, legyen az anyagi jellegű, vagy szakmai elismerés.

Solid Edge újdonságok


A Trends keretein belül Tripolszki Gábor és Huszár András ügyféltámogató mérnökök bemutatták egy konkrét példán keresztül, hogy a digitális átalakulásra milyen szoftveres megoldásokat tud nyújtani a Solid Edge, mely már nem egy CAD rendszer, sokkal inkább egy digitális platform, tervezés szempontjából.

clip_image002

 

Az ördög a részletekben rejlik



A megoldások között szerepel a 3D nyomtatás, az adatkezelés, Reverese Engineering, és a komponens klónozás, melyek bővebben kifejtve a következők:

-3D nyomtatás: Solid Edge-en belül elérhető lehetőség, mely kimeneti fájlformátuma 3mf, vagy stl, innentől akár otthon is kényelmesen kinyomtathatjuk a kívánt alkatrészt.

-Az adatkezelés egy nagyobb volumenű téma, a Solid Edge-ben található beépített adatkezelő több eddig felmerülő problémára megoldás, amennyiben komolyabb átláthatóságra adatrendezére van szükség, a Teamcenter nyújt megoldást.

-A pontfelhő vagy háló modellek elsősorban stl fájlok, melynek kezelése sokat fejlődött. A felületeket definiálhatja a felhasználó, így teljes értékű modellek hozhatók létre, de alapszintű műveletekre, mint a hozzáadás, kivonás már az alap stl fájlok is alkalmasak.

-Ha egy alkatrészt többszörösen szeretnénk beépíteni, akkor az alkatrész klónozás lehet segítségünkre. Ezzel a funkcióval gyorsan és kényelmesen oszthatjuk ki a kívánt geometriát úgy, hogy a kényszereket is automatikusan hozzárendeli a Solid Edge.


Még nincs vége…


A folytatásban számos új SE funkció kerül górcső alá, kezdve az additív megmunkálással.

 

Versenyfelhívás



imageHa még középiskolás vagy, de szeretnéd megmérettetni magad Solid Edge vagy EdgeCAM témában és tudásoddal értékes nyereményeket nyernél, akkor itt a helyed! Jelentkezz a VI. Országos Solid Edge és Edgecam oktatási versenyre! A verseny nagy múltra tekint vissza és amellett, hogy jó hangulatú, értékes nyereményekkel, a későbbiekben is sokat profitálhatsz, ha elmondhatod, hogy megnyerted!

Ügyféltámogató mérnök szakterülete Gépészmérnök. Jelenlegi munkája előtt 4 évig dolgozott konstruktőrként egy műanyag és gumi szerszámokkal tervező és gyártó cégnél.  Géptervező gépészmérnöki és műszaki menedzsment projektmérnöki diplomával rendelkezik.

A szerző további cikkei »

Archívum