EPLM TRENDS 2017

EPLM Trends 2017

Ahogy azt már sokan tudjátok és tapasztaltátok is, a múlt évi Trends szakított az eddigi hagyományokkal. 2017-ben interneten keresztül tartottuk meg az EPLM Trends eseményt és juttattunk el ezáltal hozzátok információkat a tervezésről, megmunkálásról és az Ipar 4.0-ról.

Sokat gondolkodtunk azon, hogy jó ötlet e szakítani a régi jól megszokott módszerrel. Végül úgy döntöttünk, hogy így Többeteket is el tudunk érni, hisz így nem korlátol be minket az ülőhelyek száma, a terem befogadó képessége, valamint így nem kellett Budapestre utaznotok ahhoz, hogy értesüljetek a munkátokat segítő információkról, hírekről.

Ha esetleg idő hiánya miatt lemaradtál az előadásokról vagy csak egyszerűen szeretnéd újra megnézni, hogy milyen modellezési, adatkezelési vagy akár megmunkálási technikákat mutattunk meg Nektek, akkor van egy jó hírem. A következő négy hétben egy-egy bejegyzésben felelevenítjük az ott elhangzottakat.

Ipar 4.0

Arról, hogy már nyakig ülünk az ipar 4.0-ban már rengeteg blogbejegyzést és cikket olvashattatok. Gyakorlatilag körbe vesz minket – vagy ahogy Gyula fogalmaz a videóban – „a csapból is ez folyik”. Ha pedig mégis elkerült volna Téged, hogy mit rejt magában az Ipar 4.0 vagy másnéven a negyedik ipari forradalom, mik voltak az előző ipari forradalmak, a lenti videóban röviden összefoglaljuk Neked.

digizalizációval szembeni elvárásokHa már ismered vagy sokat hallottál az ipar 4.0-ről, de a sok általánosságból nem igazán tudtad eldönteni, hogy Neked, Nektek ez miben segíthet, akkor is érdemes megnézned a videót. Egyszerűen és gyakorlatiasan összefoglaljuk, hogy hogyan teheti hatékonyabba mindennapi munkafolyamataidat az Ipar 4.0, illetve hogy miként tudhatsz becsatlakozni ezen ipari forradalomba. Röviden összefoglaljuk, hogy melyek azok a fontos elemek, melyek segíthetik vagy épp gátolhatják a sikeres átállást, az ipar 4.0 befogadását, folyamatainak integrálását.

Fontosabb mérföldkövek

Az ipar 4.0 bevezetésénél három fontos terület van, mely meghatározza a sikerességet. digitalizáció-kihívások

– technológia iránti bizalom: Nyitottak vagyunk e az új technológiákra?!

– technológia megjelenési sebessége: Mennyire vagyunk résen, mennyire tudjuk lekövetni a változásokat?!

– Innováció vagy adoptálás: Nem kell feltalálni a spanyolviaszt! Már vannak működő rendszerek, elegendő lehet ezeket alkalmazni/ bevezetni

Hogyan segítünk Nektek

Az Enterprise Group elkötelezte magát a negyedik ipari forradalom mellett és segíteni szeretne partnereinknek, Nektek hogy Ti is könnyebben tudjátok tartani a lépést a fejlődéssel. Ezért az elmúlt évben indítottunk egy ipari digitalizációs kampányt. Sokan közületek már részt vettetek valamilyen rendezvényen ennek keretén belül. Idén folytatjuk a kampányt és ingyenes webinarok keretein belül osztjuk meg veletek tudásunkat.

Az Engerprise Group teljeskörű tagja az Informatikai vállalatok szövegségének (IVSZ). Az IVSZ megalakította az ipar 4.0 almunkacsoport. Ami jelzi azt, hogy a kormány is nagy figyelmet fordít arra, hogy a kkv szektort segítse az ipar 4.0 -ba való belépésben.

 

 

 

AZ EDGE VÁNDORKUPA HELYEZETTJEI:

Minden évben meghirdetésre kerül az Edge vándorkupa, melynek győzteseit és nyereményeit megismerhetitek a videóból.

EDGECAM KATEGÓRIA

  1. helyezett: Szilágyi Szabolcs – VT Mechatronics Kft. (Tájoló készülék megmunkálása)
  2. helyezett: Nagy Norbert – SZIMmetria Kft. (Olajprés alkatrész)
  3. helyezett: Kerekes Gellért- Drain-Ép-Ker Kft. (Gumifröccsöntő szerszám alsó zárólapjának teljes megmunkálása)

SOLID EDGE KATEGÓRIA

  1. helyezett: Bús Tamás – DELTA-TECH Mérnöki Iroda Kft. (Motorblokk ellenőrző berendezés)
  2. helyezett: Domonkos Gergő – DELTA-TECH Mérnöki Iroda Kft. (V6-os főtengely robotos sorjázócellája)
  3. helyezett: Kun János – 3Dben Kft. (Ultrahangos, vízsugaras mosókabin)

OKTATÁSI KATEGÓRIA

Diák különdíj: Hejberger Konrád – Neumann János Egyetem (Csónakmotor)

Ez Edge vándorkupa idén is meghirdetésre kerül. Érdemes már most elkezdeni gondolkodni azon, hogy vajon mivel nevezz a versenyre.

 

VersenyfelhívásimageHa még középiskolás vagy, de szeretnéd megmérettetni magad Solid Edge vagy EdgeCAM témában és tudásoddal értékes nyereményeket nyernél, akkor itt a helyed! Jelentkezz a VI. Országos Solid Edge és Edgecam oktatási versenyre! A verseny nagy múltra tekint vissza és amellett, hogy jó hangulatú, értékes nyereményekkel, a későbbiekben is sokat profitálhatsz, ha elmondhatod, hogy megnyerted!

Ipar 4.0 a gyakorlatban

Az ipar 4.0 számára kiemelkedő fontosságú az adatok kezelése, létrehozása, valamint a vállalatok közti áramlása. Sok cég életében jelen van az Enterprise Group így élesben láthatja a cégek átalakulását az ipari fejlődés tekintetében. Maga az ipar 4.0 sokkal inkább egy strukturális változtatás, gondolkodásmód váltás, nem feltétlenül igényli a nagyfokú anyagi befektetést.

Ez a változás mindenki számára más kihívásokat jelent, mint pl. a munkafeltételek biztosítása, vagy a munkaerőhiány, ezért nehéz általánosságban beszélni róla. Ezekre kínál megoldást többek között a PLM üzletág különböző szoftveres eszközökkel, CAD, CAM rendszerekkel. A Delta-Tech Kft. egy jó példa arra, miként tud egy kis- és középvállalkozás szerepet vállalni és becsülettel helytállni egy ilyen ipari környezetben.

 

A fejlődés lehetősége

Meglehetősen fontos tényező az önképzés, hiszen ezáltal az ember a cégnek és magának is időt, energiát, pénzt tud megtakarítani. Ez a fajta önképzés visszaköszön vándorkupában, hiszen résztvevő fiatalok rendkívül ambiciózusok, ez a hozzáállás később igencsak kifizetődő, hiszen a befektetett energia a tapasztalatok szerint megtérül, legyen az anyagi jellegű, vagy szakmai elismerés.

Solid Edge újdonságok


A Trends keretein belül Tripolszki Gábor és Huszár András ügyféltámogató mérnökök bemutatták egy konkrét példán keresztül, hogy a digitális átalakulásra milyen szoftveres megoldásokat tud nyújtani a Solid Edge, mely már nem egy CAD rendszer, sokkal inkább egy digitális platform, tervezés szempontjából.

clip_image002

 

Az ördög a részletekben rejlik

A megoldások között szerepel a 3D nyomtatás, az adatkezelés, Reverese Engineering, és a komponens klónozás, melyek bővebben kifejtve a következők:

-3D nyomtatás: Solid Edge-en belül elérhető lehetőség, mely kimeneti fájlformátuma 3mf, vagy stl, innentől akár otthon is kényelmesen kinyomtathatjuk a kívánt alkatrészt.

-Az adatkezelés egy nagyobb volumenű téma, a Solid Edge-ben található beépített adatkezelő több eddig felmerülő problémára megoldás, amennyiben komolyabb átláthatóságra adatrendezére van szükség, a Teamcenter nyújt megoldást.

-A pontfelhő vagy háló modellek elsősorban stl fájlok, melynek kezelése sokat fejlődött. A felületeket definiálhatja a felhasználó, így teljes értékű modellek hozhatók létre, de alapszintű műveletekre, mint a hozzáadás, kivonás már az alap stl fájlok is alkalmasak.

-Ha egy alkatrészt többszörösen szeretnénk beépíteni, akkor az alkatrész klónozás lehet segítségünkre. Ezzel a funkcióval gyorsan és kényelmesen oszthatjuk ki a kívánt geometriát úgy, hogy a kényszereket is automatikusan hozzárendeli a Solid Edge.

 

Még nincs vége…


A folytatásban számos új SE funkció kerül górcső alá, kezdve az additív megmunkálással.

 

Archívum