EPLM TV – Szinkron vagy hagyományos modellezés I. rész

Mind a mai napig felmerül az a kérdés, hogy a Solid Edgeben hagyományos módon, modelltörténetet használva, vagy szinkron módon modellezzünk. A legtöbb esetben én szinkron modellezést használnék, ami rugalmasabb, könnyebb, meghagyja a tervezési szabadságot. Az alábbi videóból, talán kiderül, hogy miért. Persze egy “jó” tervezőnek mindig el kell tudni döntenie, hogy melyik módszert válassza, és azt használni is kell tudni. Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai.

Miről is szól a videó?

Kitaláltunk egy tervezési feladatot, amit Imivel közösen oldunk meg. A különbség annyi, hogy Imi hagyományos modellezési technológiával próbálja megoldani én meg szinkronmodellezési technológiával oldom meg.

A szinkronmodellezési technológia a Solid Edge ST verzióba került bele a Solid Edgebe. Itt még a szinkron környezet egy külön sablonnal lehetett indítani és nem volt átjárhatóság a környezetek között. Az átjárhatóság, a két környezet házasítása, csak a Solid Edge St3 verzióban jelent meg. Hogyan is képzelhetjük el az összevonást? Talán sokatok használta a V20 vagy előtti verziókba az Alkatrész beszúrása parancsot. Ha igen, akkor ez volt az első építőelem a modelltörténetben. Erre az építőelemre lehetett rászerkeszteni a a többi építőelemet a szokásos parancsokkal. Nos az Solid Edge ST3 verzióban a két technológia (hagyományos, szinkron modellezés) úgy lett összegyúrva, hogy “hagyományos” gondolkodás szerint a modelltörténet első építőeleme a SZINKRON test, amit szinkron módon lehet módosítani. Erre épül rá a hagyományos modelltörténet. Ha módosítjuk a szinkron testet, akkor a rá épülő hagyományos építőelemek is asszociatívan módosulnak. Ha környezetet váltunk, akkor csak a szinkron test látszódik, ugyan úgy, amikor az Alkatrész beillesztése parancsnál, megnyitjuk a beillesztet alkatrészt.

Jelen cikk írásakor a Solid Edge ST8 verzió az aktuális, de már itt kopogtat a Solid Edge ST9 is. Ez idő alatt nagyon sok magyarországi Solid Edge tervező állt át a szinkron modellezésre. Van olyan tervező, aki csak szinkronmodellezést használ nem csak alkatrész, de lemezalkatrész tervezésre is.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAD rendszerek. Családi tradíciókat követve gépészmérnöknek készült, mi sem bizonyította jobban, mint általános iskolában rengeteg otthoni próbálkozás után egy tanfolyam keretén belül megismerkedett élete első CAD szoftverével. Számos CAD rendszerrel megismerkedett az évek során, így vált hobbijává a 3D tervezés. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki Karán, jelentősen megtérült az előzőleg befektetett munkája, itt szerezte meg a tervezéshez elengedhetetlen ismereteit.  Egy Solid Edge oktatás keretén belül fedezte fel az Enterprise Groupot, ahol rövidesen ügyféltámogató mérnökként csatlakozott a céghez. Örömmel tölti el, ha tudását megoszthatja másokkal és ha ezzel még segíteni is tud. A világ itt nyílt meg számára oktatások, emberi kapcsolatok, legújabb technológiák végtelen lehetőségével.

A szerző további cikkei »

Archívum