Festőüzemek 3D-s tervezése Solid Edge szoftverben

A Recycolor Kft. 1993 óta foglalkozik komplett festőüzemek tervezésével, gyártásával és kivitelezésével. A festősorok 3D-s tervezési folyamatához az Enterprise Group által szolgáltatott Solid Edge szoftvercsomagot használják.

Festőberendezés 3D-s terve a Solid Edge szoftverben

 

A budapesti telephelyű Recycolor Kft. 1993-as alapítása óta a környezetbarát festési technológiák alkalmazásával és népszerűsítésével foglalkozik. A vállalat elsősorban pórszórást és vizes hígítású festékeket használ, melyek alkalmazása egyrészt csökkenti a levegőszennyezést, valamint a veszélyes hulladékképződés mértékét is mérsékli. A Recycolor a festéstechnológiai eljárások szakértőjeként teljes körű megoldással áll ügyfelei rendelkezésére, a tervezéstől egészen a kivitelezésig.

„A fő profilunk most is a komplett festőüzemek tervezése gyártása, kivitelezése. Ezen kívül foglalkozunk a Graco termékek értékesítésével, szervizeljük őket, valamint alkatrészellátás, tanácsadás is történik” – mutatta be Jakusovszky Ákos, a Recycolor Kft. ügyvezető igazgatója a cég fő tevékenységét, valamint a kínálatában megtalálható Graco termékeivel kapcsolatos megoldásokat. A Recycolor magyarországi képviselőjeként 2000 óta forgalmazza a Graco festékszóró gyártó berendezéseit, amely mára forgalmának 40%-t teszi ki. Útjelfestő berendezések, pur- és poliurea szórók, paszta- és gyantaadagoló rendszerek, szórópisztolyok, adagolószelepek és még nagyon sok más termék található meg a Recycolor kínálatában számos iparág számára: faipar, autóipar vagy éppen korrózióvédelem.

Graco termékek a Recycolor Kft. kínálatában

 

A Recycolor forgalmának döntő hányadát már az alapítás óta a festőüzemek teljes körű létrehozása adja: tervezés, gyártás, kivitelezés. A vállalat munkafolyamatai során az Enterprise Group által szolgáltatott Solid Edge szoftvert használja. „Kollégáim a Solid Edge programcsomagokat használják, mely elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a legmodernebb technológiákat, illetve és eljárásokat be tudjuk építeni a tervezési folyamatunkba és ehhez nagyon fontos a megfelelő szoftver” – tette hozzá Jakusovszky Ákos.

A vállalat a SOLIDWORKS-ról váltott a Solid Edge szoftvercsomagra, hiszen egyrészt a piaci szereplők és alvállalkozók szintén azt használták, így logikus és praktikus lépés volt a váltás. Bóna Gergő, a Recycolor projekt mérnöke elmondta: „Alvállalkozóink közül mindenki a Solid Edge szoftvert használja, mivel nagyon jó az átjárhatóság a különböző modulok között, legyen az alkatrész, lemezalkatrész tervezés, szerelések összeállítása és ezekből ugye a műhelyrajzok elkészítése.” Másrészt pedig az iparági követelményeknek eleget téve váltott szoftvert a vállalat, hiszen a minél pontosabb és élethűbb 3D-s modellezés a festéstechnikai berendezéseket és festősorokat megrendelő cégek számára is döntő fontosságú.  

Shortcut funkciók a Solid Edge felületén

 

A Recycolor mérnökei egyöntetűen azt vallják, hogy megérte váltani a Solid Edgere. A tervezési és gyártáselőkészítési feladataik során számos előnyét élvezik a szoftvernek. Többek között kiemelték a shortcut funkciókat, amivel jelentős időmegtakarítást és nagyfokú szabadságot tudnak elérni az alkatrésztervezés közben.

Amit én legtöbbször használok és nagyon hasznosnak vélem, mert rengeteg kattintástól megment, az az alkatrész cseréje másolattal, mert így egy már megtervezett alkatrészből villámgyorsan másolatot készíthetek és más dimenziókkal beépítettem máshova a szerelésben” – emelte ki Schmidt Tamás, a Recycolor Kft. projekt mérnöke. Majd a munkatér előnyeivel és a méretezés szabadságával folytatta: „Illetve nagyon jól átjárható a 3D-2D környezet és nem szorítja le a munkateret egy rajzlapra, mint ahogy én azt a SOLIDWORKS-ben tapasztaltam.”

Csere alkatrész másolattal: egyszerű és időtakarékos tervezés kevesebb lépésben

A Solid Edge az alkatrésztervezésen túlmenően teljes körű támogatást képes nyújtani a Recycolor mérnökei számára, már a kezdeti lépésektől egészen az utókövetés fázisig. A vállalat projektjei három szakaszból állnak, melyek mindegyikében más-más funkcióit hasznosítják a Solid Edge szoftvernek. „Az első ugye az ajánlatadási fázis, ekkor általában a programnak a 2D-s draft modulját használjuk majd, amikor az üzlet megköttetik elkezdjük a 3D-s tervezést. A végső pedig a különböző környezetvédelmi engedélyekhez, illetve robbanásvédelmi engedélyekhez a helyszínrajzok elkészítése, amikor szintén a 2D-s módot használjuk” – mondta Bóna Gergő.

1.fázis: Ajánlatkészítés

 

Festőberendezés tervezése 3D-ben

 

3.fázis: Helyszínrajzok elkészítése 2D-ben

 

Legyártott és beüzemelt festékszóró

 

A Solid Edge zökkenőmentes használata érdekében a Recycolor a szoftvert szolgáltató Enterprise Group támogatását élvezi. „Az Enterprise Group support szolgáltatásával teljes mértékben meg vagyok elégedve. Minden e-mailre szinte azonnal válaszolnak, legtöbbször fel is hívnak és akár TeamViewer-rel, vagy más távoli eléréssel meg is mutatják, hogy azt a funkciót hogyan érem el, vagy azt a módosítást hogyan tudom elvégezni, amire szükségem van” – árulta el Schmidt Tamás az együttműködésről.

 

További információ:

A Recycolor Kft. hivatalos honlapján.

A Solid Edge szoftverről az Enterprise Group PLM üzletág hivatalos honlapján.

Archívum