Generatív tervezés

A gépek erőforrásait a gyártás mellett a termelésben is hatékonyan ki tudjuk használni. Az automatizmusok, a megfelelő szoftverek és programcsomagok lehetővé teszik a fejlesztési folyamat hatékonyságának növelését. A generatív tervezés speciális megoldást kínál a tervezés gyorsítására. Igazából nemcsak lerövidíti a folyamatot, hanem egészen újszerű tervezési metódust jelent.

Miben más a generatív tervezés?

A generatív tervezésben nem a termék végleges formájának megadásán van a hangsúly. Sokkal inkább arról van szó, hogy a terméktől elvárt funkcióknak megfelelő paraméterek megadásán keresztül határozzuk meg a terméket. Ezt követően a számítógép végzi el a munkát: a bemeneti feltételek szerint akár többezer variánst generál. Ezek mindegyike megfelel a megadott paramétereknek, de csupán néhány lesz közülük optimális, a feladatnak valóban megfelelő megoldás. Ezek kiválasztásához szükség lehet szakértői szemléletre.

Generatív tervezés: egyből sokat

A generatív tervezési folyamat során egy maroknyi paraméterből születik rengeteg megoldás. Képzeljük csak el! Meghatározzuk a számunkra valóban fontos adatokat és értékeket, majd ezeket figyelembe véve a gépek megtervezik és akár le is gyártják a megoldást.

A rengeteg megszülető megoldás közül viszont már a felhasználónak kell kiválasztania a számára ideálisat.

Egy egyszerű példa, vegyünk egy széket

Az egyszerűség kedvéért tegyük fel, hogy egy széket szeretnénk létrehozni. Természetesen először megalkotjuk az ülőalkalmatosság modelljét, amelyhez most a generatív design-t hívjuk segítségül.

Először össze kell gyűjtenünk azokat a tulajdonságokat, amelyekhez mindenképpen ragaszkodunk egy szék esetén. Például, hogy legyen ülő és hátlapja. Megadhatunk méreteket is, így a szék ülőfelületének magasságát, valamint a háttámla méreteit (illetve számtalan egyebet is). Végül pedig gondolnunk kell olyan tulajdonságokra is, mint teherbírás, stabilitás, anyag. Az eladást pedig a küllem is befolyásolhatja majd, tehát gondolkodhatunk később színekben, textúrákban is.

A számítógép lázas munkába kezd, amint leütjük az entert, majd kisvártatva megjelenik előttünk többszáz szék, melyek egy részének 3 lába van. Ugyanis a paraméterek megadásakor ezzel kapcsolatban nem támasztottunk elvárásokat, hisz teljesen evidensnek éreztük, hogy egy széknek négy lába van.

A generatív design tehát csak akkor lehet valódi tervezési fegyver, ha szakértők élnek vele. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen bemeneti paramétereket adunk meg és milyen elvárásokat támasztunk a kész tervvel szemben.

Mi kell a generatív tervezéshez?

A generatív tervezésben az a jó, hogy nem kell rögtön egy konkrét termék ötletével rendelkeznünk, a tervezés korai fázisában az is elég, ha elképzelésünk van az adott probléma megoldási lehetőségeiről. Tehát szükségünk van egy megoldásra váró problémára. Emellett egy nagy teljesítményű számítógépre, megfelelő szoftverekre, illetve ismeretekre az érintett területeken.

Mire jó a generatív tervezés?

A kérdés megválaszolásához érdemes belegondolnunk abba, hogy mit nyerhetünk a generatív tervezéssel. Számtalan termékvariánst, automatikus modellgenerálást, a bemeneti paraméterek csoportjának megfelelő terméket. Egyszersmind olyan gyorsított és támogatott tervezési folyamatot, amellyel megannyi megfelelő termékvariáns hozható létre gyorsan.

Emellett olyan feladatok esetén és hatékonyan teljesít a generatív tervezés, amelyeknek része a tömeges testreszabás. Korábban bemutatkoztak már olyan cipőmodellek, amelyek talpát generatív tervezéssel állították elő a megrendelő talpát, testfelépítését és igényeit figyelembe véve. A modellezés után 3D nyomtatással hozták létre a talpat, amely könnyű volt és azokon a területeken rendelkezett erősítéssel, ahol arra a legnagyobb szükség mutatkozott.

Elveszi a mesterséges intelligencia a tervezők munkáját?

Felvetődhet az az igazán kritikus kérdés a generatív tervezéssel kapcsolatban. Ha félünk attól, hogy a robotok kiváltják a humán munkaerőt a fizikai munkavégzésben, akkor jogosnak tarthatjuk azt is, hogy az MI veszélyt jelenthet már a szellemi munkaerőre is.

Nos, a helyzet egyáltalán nem ilyen egyszerű. A generatív design-t pont a tervezési feladatok és a tervezői munkakör átalakulása hozta létre. Az emberek nem terméket akarnak venni, hanem megoldást. Ahhoz pedig, hogy megfelelő megoldást kapjanak, a generatív design jelentősen hozzájárulhat. A tervezők többé nem kísérletezgetéssel jönnek rá a megfelelő megoldásra, hanem kiválogatják a számítógépek által generált modellek közül a megfelelőket.

Tehát a tervezőknek nem érdemes egyelőre attól tartania, hogy munkanélkülivé válnak. Csupán alkalmazkodást vár tőlük az új tervezési megoldás terjedése.

 

A generatív tervezés aktívan formálja jelenleg is a termékalkotás folyamatát. Keressük meg mi is, hogy mik azok a problémák, amelyekre hatékonyabban reagálhatunk a kihasználásával!

Szakterület: Az ipari digitalizáció szakértőjeként, évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a világ élvonalába tartozó ipari tervezőszoftverek terén, melyek bevezetéséhez és folyamatos támogatásához professzionális csapattal rendelkezünk.

Ma már a megfelelő ipari digitalizációs folyamatokhoz az alkalmas szoftvereken, hardvereken és képzéseken túl a kreativitás is elengedhetetlen. De a legjobb kreatív elmék számára is egy komplett digitális tervezési platform nyitja csak meg az alkotás valódi szabadságát. Az ipari digitalizáció hatékony vállalati bevezetése ember, gép és szoftver komplex együttműködéseként jön létre, amelynek összehangolása komoly szakértelmet igényel.

 

A szerző további cikkei »

Archívum