Geometria elemzés és javítás Radanban

Blog

Geometria elemzés és javítás Radanban

Ebben a bejegyzésben egy gyakran előforduló tervezési hibával foglalkoznék, amiben kitérek a geometriai hibák elemzésére és megoldásukra.

Elemzés

Első lépésnek vegyünk egy dxf filet ami a jól ismert R2D2 egyik alkatrész rajza.

image

Fontos, hogy a rajz geometriája helyes legyen, különben nem tudnánk, legyártani illetve a szoftver sem engedi a tovább lépést.
Ezt egy nagyon egyszerű opcióval le is tudjuk ellenőrizni a „Geometry check” paranccsal.
R2 CG OK

Első lépésben rákattintunk a Geometry Check parancsra, ami elemezi, a rajzunkat majd pedig lent láthatjuk, hogy a geometria zárt és így megfelel számunkra.
Azonban előfordulnak esetek, hogy a geometria hibás és ezt a program észleli is.

R2 CG BAD

Ahogy a képen is látszik, előfordulnak átfedések, metsző vonalak illetve nyitott alakzatok. A Radan képes ezeket a hibákat megtalálni és rögtön jelzi is ezt nekünk.

Javítás

R2 GU Check

Át is térnék, hogyan tudjuk ezt javítani. Természetesen kézileg is tudjuk egyenként javítani, de ettől van egy gyorsabb lehetőség.
A „Geometry Utilities” paranccsal ezt kivitelezhetjük. Itt több opció is van a javításra, akár konkrét színek figyelmen kívül hagyása illetve törlése, de most a „Smooth” parancsot mutatom be, ahol megadhatunk egy tűrést, amin belül kijavít minden hibát és felette lévőket figyelmen kívül hagyja. A nyitott alakzatokat bezárja, a keresztező nyitott vonalakat pedig lemetszi.

R2 GU Finish

Végezetül elmondanám, hogy a „Smooth” opció elérhető a Nest résznél is, így a Radan rögtön javítja a beolvasott geometriákat, és úgy tudjuk felhelyezni a táblákra.

R2 Nest imprt smooth

Új hozzászólások

Archívum