Gépmodell beillesztési lehetőségek posztprocesszorba

A posztprocesszor készítésének egyik lépése a gépmodell betöltése, ami az ütközések ellenőrzésére szolgál az EDGECAM szimulációs környezetében. Marási és esztergálási környezetben is van lehetőségünk a posztprocesszorunkat valós gépmodellel felruházni. Ahhoz, hogy körbejárjuk a témát, először tisztázzuk, hogy mi is az a posztprocesszor!

Posztprocesszor feladata

A posztprocesszor feladata, hogy CAM programban létrehozott pályákból, az NC vezérlő számára értelmezhető kódot generáljon. A CAM programban létrehozott szerszámpályák úgynevezett ‘CLDATA’ formátumú fájlban vannak tárolva, és ezen fájlok fordításával készül el az NC program. Ezt a fordítást nevezzük posztprocesszálásnak. A posztprocesszort a vezérlésnek megfelelően kell elkészíteni.

Rövid kitekintést követően térjünk vissza a címben szereplő témakörre. Mire is kell odafigyelni a gépmodell beillesztése során? A szerszámgépről mi is tudunk modellt készíteni, vagy beszerezhetjük a forgalmazó által. A Kódvarázslóba való beépítés előtt azonban törekednünk kell arra, hogy a modellünket egyszerűsítsük, az összetartozó elemeket pedig összevonjuk. Ezt tetszőleges CAD rendszerben megtehetjük. A tengelyeket gép referencia pozícióba kell állítani, ez fogja a hazaállási pozíciót reprezentálni az EDGECAM-ben. A szerszámcsere helyét – ha eltérő a hazaállás helyétől – a Kódvarázslóban tudjuk beállítani. Az egyszerűsítésre azért szükséges odafigyelni, hogy kevésbé terheljük a számítógépünket a szimuláció futtatása közben.

 

posztprocesszor

Hogyan is kell mindezt elkészíteni az EDGECAM-ben?

Első körben akár maró vagy eszterga gépről van szó, töltsük be az összeállítást az EDGECAM-be, majd állítsuk be a nullpontot. A nullpontot mindegyik esetben a gépi referencia pontra kell felvenni. Ezért is szükséges a gépmodell építése során a tengelyeket erre a pozícióra mozgatni. Majd töltsük át az elemeket a Kódvarázslóba!

posztprocesszor

A posztprocesszor készítése során a Kódvarázslóba fastruktúra szerint fel kell építeni a tengelyek egymás fölé rendeltségét. A tengelyekhez pedig hozzá tudjuk rendelni a testmodelleket a beszúrást követően. A modellekhez típust állíthatunk be, valamint testre tudjuk szabni, hogy történjen-e az elemen ütközésvizsgálat.

A következő kép bal oldala az eredeti állapotot jelzi, a jobb oldala pedig a szerszámgéphez igazított fastruktúrát mutatja.

posztprocesszor

A helyes gépmodell beillesztésével kiszűrhetőek már a megmunkálás, tervezési fázisában az esetleges ütközések. Ennek segítségével, nem a szerszámgép mellett szembesülünk azzal, hogy egy esetleges asztal forgatás következtében súlyos anyagi károkat szenved el a cégünk. Gyakorlatilag bármilyen szerszámgép beépítésére van lehetőség, kezdve a 3 tengelyes marógépektől, az 5 tengelyes megmunkálóközponton át, hajtott szerszámos, több revolverfejes esztergákig, az EDGECAM-nek semelyik sem jelent akadályt.

Az alábbi videó részletek, betekintést nyújtanak abba, hogy miket kell elvégezni, ahhoz, hogy a posztprocesszorunkat kiegészítsük – valós – szimulációs lehetőségekkel:

 

 

A teljes videó megtekintése érdekében regisztrálni szükséges az Ügyféltámogatási oldalunkra, melyet a szoftverkövetéssel rendelkező felhasználóink érhetnek el.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete az EDGECAM. Középiskolai évei után, a győri Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki Karának alapképzését végezte el, majd érezve magában még lendületet és erőt, a Budapesti Műszaki Egyetemre jelentkezett, ahol befejezte tanulmányait gépgyártástechnológiai szakirányon. Felsőoktatási tanulmányai során a gyártás világához került közelebb, és itt ismerkedett meg az EDGECAM által kínált lehetőségekkel, melyet ma már napi szinten alkalmaz munkája során is.

A szerző további cikkei »

Archívum