Google Sketchup fájlok Alphacam-ben

Sokan használják a hobby és design projektjeik elkészítéséhez a Google által fejlesztett és ingyenesen is elérhető SketchUp, “CAD” szoftvert. Mosolygó arc

Az igazi problémák ott szoktak előjönni, amikor a nehezen megrajzolt terméket, alkatrészt szeretnénk kézbe is fogni, és nem 3D-s nyomtatóval, hanem egy CNC marógéppel szeretnénk elkészíteni. A SketchUP-al nem lehet semmilyen olyan formátumot kimenteni amit általános CAD/CAM szoftverek konvertálás nélkül megnyitnának. Konvertáláskor viszont többnyire a modellünk pontossága és részletessége esik áldozatul, ha egyáltalán a konvertálás sikeres lesz.

Az Alphacam a 2015-ös verzió óta direktben megtudja nyitni a *.skp fájlokat, így a megmunkálás mindenféle konvertálás nélkül már kezdődhet is. Ugyan olyan módszerekkel tudjuk használni, mintha egy STL fájl lenne.

    skoda skoda2

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAM (Alphacam, Radan). 14 éves korában találkozott CAD szoftverrel, azóta folyamatosan használta hobby szinten, mindig az aktuális trendnek megfelelőt. Főiskola első évei alatt fordult a CAM szoftverek irányába, ami azóta is tart. 2007-től 2012-ig GraphIT Kft-nél dolgozott Edgecam és Radan terméktámogató mérnökként. 2012-től az Enterprise Communications Magyarország Kft-nél Edgecam, Radan, Alphacam terméktámogató mérnök. Pár éve már csak az Alphacam és a Radan támogatásával foglalkozik.

A szerző további cikkei »

Archívum