Hatékony gyártás a Melior Lasernél a teljes belső műszaki dokumentáció digitalizációjával

A Biatorbágyon található, komplex lemezmegmunkálással, prémium minőségű lemezalkatrészek gyártásával foglalkozó Melior Laser Kft-vel együttműködésünk több évre nyúlik vissza.

A 2003-ban alapított vállalat megbízható, stabil lemezmegmunkáló partnere hazai és nemzetközi gyártó cégeknek elsősorban a közel 20 éves felhalmozott tapasztalatnak, a magas szakmai színvonalnak és  a modern gyártási technológiáknak köszönhetően.  Az 1,8 milliárd Ft forgalmú, 56 főt alkalmazó Melior Laser dinamikus fejlődéséhez a Solid Edge tervezőszoftver alkalmazása is nagy mértékben hozzájárult.

Melior Laser Kft. iroda

 

Az Enterprise Grouppal való együttműködéséről Baranyi Martin, a  Melior Laser termékmenedzsere írt:

A Melior Lasernél 2012 januárban kezdtem dolgozni, de korábbról már ismertem az Enterprise Groupnál dolgozó Solid Edge csapat tagjait. A két cég már csatlakozásom előtt is kapcsolatban állt. A Melior Laser Solid Edge tervező szoftvert használt a műszaki előkészítés/gyártáselőkészítés fázisában. Örültem, hogy ismét velük dolgozhatok, számomra a terméktámogatás fogalmát maximálisan kimeríti, amit képviselnek. Probléma megoldásban, szoftver kérdésben még nem fordult elő, hogy ne tudtak volna segíteni. Az azóta eltelt időszak alatt számos nagyobb műszaki és technológiai változás ment végbe a cégnél. Melyekben segítségükkel, igényeinket figyelembe véve remek dolgokban tudtunk közösen együttműködni.

Baranyi Martin, Melior Laser termékmenedzsere

Az egyik fontos mérföldkő volt, amikor 2015 végén elhatároztuk, hogy átállunk a digitális információ- kezelésre. Melynek fő  mozgatórugói a környezetvédelem hangsúlyosabbá válása a vállalaton belül, valamint a nagyobb fokú digitalizáció irányába való elmozdulás volt. Speciális rajzszámozási rendszert használunk, ami az átállás előtt rengeteg papírt emésztett fel, továbbá a folyamatainkat nem tudtuk elég hatékonyan kezelni.

Előkészítés Solid Edge-ben

Rajzaink attól kezdve PDF formátumban készültek, lemezmegmunkáló  gépparkunk minden eleméhez telepítésre került egy mini pc és kijelző, amin keresztül a gépkezelő munkatársak hozzáférhettek a rajzokhoz. Szűcs Imrével (Enterprise Group, Ügyféltámogatási vezető)  való konzultációim során felmerült ez a téma és egy remek ötletet javasolt ehhez. Azt tanácsolta,  egészítsük ki a rajzainkat 3D-s tartalommal, ami rengeteg lehetőséget rejt magában.  Később egy blogbejegyzése is született erről: https://solidedgest.wordpress.com/2016/02/05/solid-edge-tol-a-porgos-osszefuzott-pdf-ig/

gyártás

Fél év alatt sikerült műszaki dokumentációnkat ennek megfelelően átdolgozni és megvalósítani a dokumentációs rendszer teljes digitalizációját. Minden technológia számára specifikus belső gyártmányrajzok, technológia utasítások készülnek. A dokumentáció teljes egészében elektronikus. Lényeges időmegtakarítás a digitális dokumentumok alkalmazása a minőség-ellenőrzés bármely fázisában. Az átállás eredményeként a legnagyobb változás a selejt darabszámának csökkenésénél volt megfigyelhető, óriási segítség volt a gépkezelők számára a 3D-s tartalom láthatósága. Papírfelhasználásunk az 1/3-ára esett vissza, és folyamataink is jelentősen felgyorsultak, aminek következménye a jóval hatékonyabb gyártás. A pozitív tapasztalatokon felbuzdulva, megrendelőinkkel való kommunikációba és az ajánlatadási fázisba is beépítettük a digitalizált dokumentáció használatát az ezt követő  hónapokban.

Teljes belső dokumentációnk digitalizálásával egy lépéssel közelebb kerültünk legvégső célunkhoz, a digitális gyár víziójának eléréséhez, mindezt az Enterprise Group szoftvereinek támogatásával.

Számos üzleti filozófiánk hasonló az Enterprise Groupéval, így megkeresésükre örömmel támogattuk a IX. Országos Solid Edge és EDGECAM versenyt. Hiszünk abban, hogy a tehetséggondozás kulcsfontosságú a fiatalok számára, akik egyszer a Melior Laser Kft. megbecsült alkalmazottaivá is válhatnak.

Archívum