Hatékonyabb programozás automatizálási eszközökkel

Az EDGECAM programot viszonylag régóta nyüstölöm, és a jól megszokott munkamódszereim mellett sajnos néha rá kell jönnöm, hogy vannak gyorsabb és hatékonyabb módjai is a programozásnak, mint ahogy én azt az adott feladat megkezdésekor elképzelném 😊. Az EDGECAM rendelkezik olyan automatizált, fél automatizált programozást segítő megoldásokkal melyek nagy mértékben tudják csökkenteni a programozási munkafolyamataink időráfordítását, pl.: ki tudják váltani a monoton folyamatokat és egységesíteni tudják a megmunkálási stratégiáinkat. A blog cikkemben ezekről a lehetőségekről szeretnék egy rövidebb ízelítőt adni.

Makrók használata a felhasználói felületen: 

Az EDGECAM lehetővé teszi, hogy a felhasználói felületen végzett műveleteket rögzíteni tudjuk és egy JavaScript fájlba kimentsük. Így az ismétlődő, monoton munkafolyamatokat egyszerűen és hatékonyan végre tudjuk hajtani a kimentett fájl használatával. A makrókat alap folyamat rögzítésekre, illetve paraméteres folyamat rögzítésekre is tudjuk alkalmazni, ami azt jelenti, hogy a parancs futtatása után, egy adatbekérőben egyedi változó értékeket tudunk megadni, amiknek az értékeitől függ a kapott folyamat végeredménye. Az alábbi videóban például azt láthatjuk, hogy mennyi időt tud megspórolni nekem egy paraméteres makró fájl.

Megmunkálási PCI Sablonok:

Ezek olyan sablon fájlok, amik, adott elemek megmunkálását tartalmazzák. Ezek lehetnek alaksajátosságok, drótváz, vagy felület elemek. Segítségükkel kimenthetünk ismétlődő pályamintákat, melyeket rendszerezhetünk és következetesen, gyorsan egzakt pályákat tudunk a megfelelő bemeneti adatok alapján készíteni. A makróknál szemléltetett tokmány pofa megmunkálásán mutatnám be ennek a fél automatizált programozási megoldásnak a használatát.

Automatizált alkatrész megmunkálás Stratégiák alkalmazásával: 

A programozást támogató megoldások mellett van lehetőségünk teljes egészében rábízni a programozási feladatot a szoftverre. Az EDGECAM lehetőséget ad nekünk arra, hogy egy adott alkatrészen felismertetett alaksajátosságokra stratégiákat alkalmazzunk. A stratégiák bemeneti paraméterét az alaksajátosságok geometriai értékei adják a megmunkálások jellegét pedig a „Stratégia kezelőbe” importált PCI sablon fájlok. A stratégiák alkalmazásához megfelelően definiált technológiai adatbázisra és szerszámtárra van szükségünk

Összegzés:

Az EDGECAM számos programozást segítő lehetőséggel rendelkezik, melyek közül csak rajtunk áll, hogy melyiket alkalmazzuk a napi munkánk elvégzéséhez. Bővebben a témával a három részes Kevesebb programozási idő alatt több előállított érték”, illetve az „EDGECAM STRATÉGIA KEZELŐ, AVAGY AZ AUTOMATIZÁLÁS EGYIK LÉPCSŐFOKA” című anyagaink foglalkoznak.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete az EDGECAM. 19 éves korában ismerkedett meg az EDGECAM szoftverrel, amelyet 2012-től használt napi szinten kis és nagy szériás termékek gyártásához. Gépészmérnökként végzett Győrben a Széchenyi István Egyetemen.

A szerző további cikkei »

Archívum