Hatékonyságnövelés a tervezési és gyártási adatok megfelelő kezelésével

A termelési hatékonyság növelése napjainkban kulcsfontosságú a költségcsökkentés és a versenyképesség szempontjából. A termelékenység fejlesztése azonban már nemcsak új gyártóberendezések vásárlásával, hanem folyamatfejlesztéssel, sőt a gyártási és tervezési adatok megfelelő felhasználásával is elérhető. Minderre pedig az olyan gyors reagálású szektorokban, mint az élelmiszeripar, fokozott figyelmet kell fordítanunk. A megfelelő eljárások kidolgozásával és a rendelkezésre álló eszközök jobb felhasználásával gyors eredmények érhetők el, komolyabb beruházási költségek nélkül is. Ha pedig ennél többre van szükség, érdemes az adatokban rejlő lehetőségeket kihasználva, valamint a kommunikáció és a dokumentumkezelés egyszerűsítésével egy vállalatra szabható PLM (Product Lifecycle Management – Termékéletciklus Menedzsment) rendszert választani.

Gyártási és tervezési adatok a termelésben

A tervezési és termelési adatok felhasználását megnehezíti a vállalaton belül alkalmazott rendszerek és kezelési megoldások sokfélesége. Amennyiben az egyes osztályok eltérő szoftvereket, vagy adathordozókat használnak, számolnunk kell az adatok konvertálásának időszükségletével is, amikor a folyamat időtartamát kalkuláljuk. Ez nemcsak komplex modellek esetén lehet jelentős, hanem akkor is, amikor a termelésben mért paramétereket kívánjuk a termékfejlesztésben újra felhasználni.

Mindez az élelmiszeripar számára lehetőséget jelent a folyamatok gyorsítására. A szektorban ugyanis rövid innovációs és fejlesztési ciklussal dolgoznak a vállalatok: egy-egy termék piacra kerülési ideje behatárolt, ráadásul nagyon erős versenyben kell újat mutatniuk a vásárlóknak. Így, ha ezen a területen hatékony fejlesztésekre fókuszálnak a cégek, hosszútávon biztosíthatják előnyüket a piacon.

Nem csak számok

Mindazon paraméterek és termékjellemzők, amelyek a tervezés és a gyártás során felhalmozódnak, értékes információkká válhatnak a fejlesztésben, megfelelő kezelés és feldolgozás mellett. Amennyiben a vállalatok jól használják ki az ezekben rejlő potenciált, versenyelőnyt kovácsolhatnak. A digitalizáció és az Ipar 4.0 világában pedig ehhez minden eszköz rendelkezésükre áll, kezdve a mérőeszközöktől, a folyamatfelügyeletet biztosító intelligens rendszereken át egészen az adattárolási kellékeiig. Azonban önmagukban a gyűjtött és tárolt adatok még nem elegendők, valódi értékké csak a megfelelő felhasználás esetén válhatnak.

A termelésben kezelt adatok közé sorolhatók a rendeléseket, az alapanyagokat, a félkész és előre feldolgozott termékeket, valamint a késztermékeket azonosító és jellemző paraméterek. Az élelmiszeriparban pedig mind a minőségbiztosítás, mind az azonosítás megköveteli, hogy ezeket jól követhető, áttekinthető módon tároljuk.

Előny a termelésben: hatékonyabb adatkezelés

Azon túl, hogy a transzparens adatkezelés követelmény az élelmiszeriparban, a vállalaton belüli folyamatok egyszerűsítése valódi versenyelőnnyé válhat. Ehhez pedig ma már minden szükséges eszköz a rendelkezésünkre áll, ráadásul a megfelelő rendszerek bevezetése nem igényel költséges eszközberuházást vagy hosszadalmas átállási folyamatot.

A PLM rendszerek ugyanis jól implementálható megoldást jelentenek. Használatuk egyszerűen elsajátítható, telepítésüket követően a dokumentum- , terv- és adatkezelés jelentősen egyszerűsödik. A termékfejlesztés és a specifikációkezelés pedig nemcsak az élelmiszeripari nagyvállalatoknál válhat így jelentősen könnyebbé: a kisebb- és középvállalatok számára is időmegtakarítást jelent a megfelelő rendszerek bevezetése és alkalmazása.

A korábban alkalmazott sokféle megoldás és rendszer helyett így egy közös helyen tárolhatók a cég dokumentumai és a fejlesztésben szükséges adatok. A könnyebb kereshetőség, a jobb azonosíthatóság, az elérési út rövidülése pedig csak néhány azon előnyök közül, amelyek mind hozzájárulnak a termelési és fejlesztési adatok fejlesztésben való felhasználásának egyszerűsítéséhez. Tehát a termék teljes életciklusa – a tervezés indulásától a fejlesztésen át akár a használat vagy fogyasztás során – monitorozható, minden szükséges adat és dokumentum egy helyen megtalálható.

Testreszabható megoldások

A PLM rendszerek valódi előnyei már a klasszikus adatkezelési és verziókövetési feladatokban is megmutatkoznak. Azonban napjaink egyik legfontosabb vevői elvárásának, az egyediségnek és a testreszabhatóságnak való megfelelésben kulcsfontosságú a megfelelő adatkezelési rendszer használata. A SIEMENS PLM megoldását, a TEAMCENTER-t számos nagyvállalat választotta, mivel ennek használatával nemcsak a kötelező iparági szabványoknak való megfelelés és a vállalaton belüli átláthatóság valósítható meg, hanem olyan eszközt jelent, amellyel a specifikáció- és verziókövetés is jelentősen egyszerűsödik.

Így a termékvariánsok, a legújabb termékinnovációk, valamint az összes tárolt paraméter és kapcsolódó dokumentáció egyetlen rendszerben érhető el. A félreértések – és ezáltal a hibák – elkerülhetők, helyette pontosabb, gyorsabb folyamatokkal dolgozhatnak mind a fejlesztők, mind a termelési szakemberek.

Mi több, a hatékonyságot tovább fokozza, hogy a PLM rendszernek köszönhetően, a korábban alkalmazott eltérő adattárolási és dokumentumkezelési rendszerek is egységesíthetők. Ezzel korszerűbb és átláthatóbb termelési adatkezelés valósítható meg, egyszerűsítve az osztályok közötti kommunikációt, kiszűrve a találgatást és egyszersmind hatékonyabbá téve a teljes működést.

Szakterület: Az ipari digitalizáció szakértőjeként, évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a világ élvonalába tartozó ipari tervezőszoftverek terén, melyek bevezetéséhez és folyamatos támogatásához professzionális csapattal rendelkezünk.

Ma már a megfelelő ipari digitalizációs folyamatokhoz az alkalmas szoftvereken, hardvereken és képzéseken túl a kreativitás is elengedhetetlen. De a legjobb kreatív elmék számára is egy komplett digitális tervezési platform nyitja csak meg az alkotás valódi szabadságát. Az ipari digitalizáció hatékony vállalati bevezetése ember, gép és szoftver komplex együttműködéseként jön létre, amelynek összehangolása komoly szakértelmet igényel.

 

A szerző további cikkei »

Archívum