Hogyan tudom a saját céljaim szerint formálni a Siemens termék (Solid Edge, NX, FLOEFD…) jövőjét?

Pár hónappal ezelőtt a Siemens átstruktúrálta teljes mértékben a közösségi oldalát (ld. bejegyzés alján az 1. link), mely most már magába foglalja a szoftverfejlesztési javaslatokat és ötleteket is. Eddig úgy működött, hogy az ügyfelektől fejlesztési igényeit és ötleteit az értékesítőnek kellett továbbítania a Siemens felé, így közel azonos struktúrában érkeztek be az igények a Siemens felé. Ennek a folyamatnak megvolt az az előnye, hogy az ügyféltámogató kollégák átnézték a fejlesztési igényt, ha volt már rá megoldás a az adott szoftverben, akkor elmondták az ügyfélnek, ha nem akkor továbbították a Siemens felé az igényt.

Folyamat átalakulás

Ez a folyamat átalakult, az értékesítőket, mint postásokat vagy közvetítőket kivették a rendszerből és mindenkinek elérhetővé tették a fejlesztési igény leadását. Ennek a folyamatnak vannak előnyei és hátrányai is, előny, hogy felgyorsult és megjelent a szavazás gomb, így a számunkra fontos fejlesztéseket előrébb lehet rakni a listában, a hátránya az, hogy eddig a titoktartási szerződések miatt nem kellett figyelni arra, hogy mit osztunk meg, mostantól viszont célszerű egyszerűsített modelleket készíteni, vagy kétszer átnézni a fényképeket amiket kifényképezünk a fejlesztési igény lejelentéséhez. Ez az ami az ügyfél oldalon történt, az értékesítői oldalon is átalakítások voltak, létrehoztak egy az ügyfelek elől rejtett oldalt, ahova mi továbbra is “titokban” tudunk feltölteni ötleteket, illetve az eddigi fejlesztési igények ide kerültek át, így senki se keresse az ötletét amit eddig küldött, mert az, az értékesítői oldalon található.

A fent említett fejlesztési igényeken és ötleteken felül (következő képen az IDEAS kategória) a Siemens egy oldalra áthozta a fórumot (DISCUSSIONS kategória), a Siemens tudásbázisát (ARTICLES kategória) is. Melyeket szoftverek szerint szelektálva kapunk, a főbb Siemens termékeinkhez a linkek a bejegyzés végén találhatók.

 

kép

 

Azokhoz a szoftveres megoldásokhoz ahol alkategóriák elképzelhetők, ott a főbb kategóriákat továbbosztottá, például a Solid Edge kategórián belül az oktatás egy külön szekciót kapott a Solid Edge Educator rovatot, ahol az adott csoporthoz tartozó oktatói fórum, tudásbázis és fejlesztési igények és ötlet rovat található. Azoknak akik nagyobb léptékben érdeklődnek az oktatás iránt vagy nagyobb fejlesztési igénye van, úgy ahogy a CAD kategóriának is van egy “szülő” csoportja, úgy az oktatásnak is van Academic csoportja. Ebben az Academic csoportban található például a Formula Student szekció is, ahol a gépészeti tervezés mellett, elektromos tervezés és szimulációs feladatok is vannak (ld. cikk alján az 7-es link).

 

kép2

 

Ötlet leadás

Visszatérve a kiinduló gondolatra, ha szeretnék leadni egy ötletet, mondjuk FLOEFD-ből, akkor az adott szekcióban, az IDEAS, azaz ötletek alrovatba kell ellátogatnom és az a Submit New Idea gombra kell kattintanom.

 

kép3

 

Ezt követően az ötletünket a következő felületen adhatjuk le.

 

kép4

 

Ötletekre szavazás folyamata

Miután feltöltöttem egy ötletet onnantól az ötletbázist nézők szavazhatnak, minden szavazattal az ötlet előrébb kerül a fejlesztési listán. Amennyiben kellő idő eltelt és megfelelő számú szavazatot kapott az ötlet, vagy a fejlesztők soron kívül (a szavazatoktól függetlenül) implementálták az igényt a kívánt funkció belekerül a szoftverbe. A következő képen egy már megvalósított igény látható, ahol megfigyelhető, hogy a beérkezéstől (RECEVIED állapot), eljutott a megvalósításig (IMPLEMENTED állapot), ezt az állapotsávot a zöld nyíl mutatja, látható rajta az ötlet támogatói (kék nyíl), amennyiben én még nem támogattam az ötletet, akkor a piros nyíllal jelzett helyen tudom megtenni, illetve az ötlethez írt kommentek (sárga nyíl) is elolvashatók és sajátot az alsó szövegmezővel tudok létrehozni, amit a fekete nyíllal jelzett gombbal tudok továbbítani.

 

kép5

 

Amennyiben a fenti folyamat valakinek nem szimpatikus, akkor arra kérjük őt, hogy továbbítsa nekünk az igényét és mi mint értékesítők, továbbítjuk fejlesztési igényként a fejlesztőknek.

Linkek:

  1. Siemens Digital Industries Software közösségi oldala – https://community.sw.siemens.com/
  2. Solid Edge – https://community.sw.siemens.com/s/topic/0TO4O000000MihiWAC/solid-edge 
  3. NX – https://community.sw.siemens.com/s/topic/0TO4O000000Mj0JWAS/nx
  4. NX CAM – https://community.sw.siemens.com/s/topic/0TO4O000000MiilWAC/nx-manufacturing
  5. Simcenter (szimulációs szoftverekhez és eszközökhöz gyűjtőoldal) – https://community.sw.siemens.com/s/topic/0TO4O000000Mii7WAC/simcenter
    1. Simcenter FLOEFD – https://community.sw.siemens.com/s/topic/0TO4O000000MkrlWAC/simcenter-floefd?tabset-2be06=36c23
    2. Simcenter Femap – https://community.sw.siemens.com/s/topic/0TO4O000000MikcWAC/simcenter-femap
    3. Simcenter 3D – https://community.sw.siemens.com/s/topic/0TO4O000000MikXWAS/simcenter-3d
    4. Simcenter STAR-CCM+ – https://community.sw.siemens.com/s/topic/0TO4O000000MikhWAC/simcenter-starccm
  6. Teamcenter – https://community.sw.siemens.com/s/topic/0TO4O000000MiigWAC/teamcenter
    1. Teamcenter Share – https://community.sw.siemens.com/s/topic/0TO4O000000YZuuWAG/teamcenter-share
  7. Formula Student team uses Simcenter FLOEFD for CFD simulation and analysis to succeed on the track – https://www.plm.automation.siemens.com/global/en/our-story/customers/karlsruhe-university/57252/

Archívum